Beterweters komen sneller aan!
De optimale voeding voor jouw PowerBarTour

De juiste voedingsstrategie is uiterst belangrijk om lichamelijk en mentaal het maximale uit jezelf te halen. PowerBar geeft enkele tips hoe je je het beste op een wedstrijd voor kunt bereiden.


ALGEMEEN GELDT:

  • Experimenteer niet met voeding op etappedagen. Elke wielrenner is uniek. Test tijdens intensieve trainingsdagen wanneer en in welke hoeveelheden je wat verdraagt. Hieruit kun je lering trekken voor dagen waarop gekoerst wordt en word je niet verrast door onprettige symptomen vanwege het dalen van de bloedsuikerspiegel. Door intensieve belasting maar ook nervositeit kan het voorkomen dat je bepaalde levensmiddelen niet goed verdraagt – houd daar beslist rekening mee.
  • Zie het beste af van zwaar verteerbaar voedsel. Vette, scherpe of ook voedingsrijke levensmiddelen, zoals vers volkorenbrood, kunnen vooral als ze in de laatste uren voor een etappe genuttigd zijn misselijkheid en maag- en darmklachten tijdens de etappe veroorzaken.
  • 3-4 uur voor de start helpt een licht verteerbare maaltijd die rijk is aan koolhydraten het glycogeengehalte aan te vullen. Je kunt hierbij denken aan licht verteerbare vezels zoals cornflakes met banaan en melk (als je melk goed verdraagt), pasta met vetarme saus (bijv. magere bolognese of tomatensaus met weinig Parmezaanse kaas), rijst met wortelen en kippenvlees, een wit broodje met bijv. honing, jam of vetarm beleg. Vergeet niet voldoende te drinken!

1- VOOR DE ETAPPE

Binnen het laatste uur voor de etappe een koolhydraatrijke snack en vloeistof voor een optimale voorbereiding
Rijstwafels met honing, witte rozijnenbroodjes of koolhydraatrijke sportrepen zoals de PowerBar® ENERGIZE zijn in combinatie met voldoende vocht een uitstekende keuze. Voor wielrenners met een zeer gevoelige maag zijn vloeibare koolhydratenleveranciers, zoals sportdranken of in water opgeloste gels, aan te bevelen. Deze worden doorgaans goed verdragen.


2- TIJDENS DE ETAPPE

Let er tijdens de etappe op dat je regelmatig en voldoende vocht en koolhydraten tot je neemt.
Hoeveel vocht je nodig hebt is van verschillende factoren afhankelijk, zoals het weer, hoe zeer je zweet en hoe intensief de belasting is. Heb je hiermee geen ervaring, dan helpt de ‘15-regel’: om de 15 minuten 150 ml vloeistof (bijv. PowerBar® ISOACTIVE Isotonic Sports Drink). PowerBar® ENERGIZE repen of POWERGEL® gels bieden snel koolhydraten tijdens belasting.

De optimale hoeveelheid koolhydraten die je tijdens een wedstrijd moet nuttigen hangt vooral af van de duur en intensiteit van de belasting en moet op de persoonlijke situatie worden afgestemd. Test daarom jouw koolhydratenstrategie tijdens de training uit en probeer nooit iets nieuws tijdens een wedstrijd.


3- NA DE ETAPPE

Na de etappe heeft de regeneratie prioriteit. Naast voldoende slaap kan een juiste voeding invloed hebben op een effectieve en snelle regeneratie. Direct na de etappe zijn koolhydraten belangrijk om het glycogeengehalte weer op peil te brengen (in de lever en spieren). Bovendien zijn proteïnen voor spierherstel, vloeistof en elektrolyten (vooral natrium) nodig voor het aanvullen van het vloeistofgehalte in je lichaam. Hier raden we bijv. aan: PowerBar® RECOVERY Regeneration Drink, PowerBar® PROTEIN PLUS 52% reep met vloeistof, krakeling met grote beker vruchtenmelk of een vetarme sandwich met een drankje.


We wensen je plezier en succes bij je PowerBarTour!