Onderhoudstips voor je fiets

Laat je fiets weer glanzen!

Stap 2: Onderhouden

Na het grondig reinigen en conserveren doe je de meeste onderdelen ook een plezier door ze te smeren. Dat leidt tot goede schakelacties en het soepel en licht functioneren van verende voorvork, crankstel enz.


Naar stap 3: Beschermen

Alle verzorgingsproducten

Onderhoudstips voor jouw fiets

Waarom moet je je fiets schoonmaken en onderhouden?
Als je jouw fiets koestert en waarde hecht aan een onberispelijk uiterlijk, maak je fiets dan ook regelmatig schoon. Je fiets ziet er dan niet alleen goed uit maar je kunt er ook volledig op vertrouwen.
Hoe maak ik mijn fiets op de juiste manier schoon?
Een uitvoerige basisreiniging is van groot belang. Hiermee begin je voordat je een reinigingsmiddel of een verzegeling gebruikt. Voor het schoonmaken is een fietsreiniger in een sproeifles het beste geschikt. Laat het kort inwerken en spoel het vervolgens met water af. Poets je fiets het best altijd direct na een fietstocht want dan zijn de vervuilingen nog fris en eenvoudiger te verwijderen. Als je de fiets met waterdruk wilt reinigen, gebruik dan alleen geschikte apparaten. Als de druk te hoog is, zou het water door de afdichtingen direct in de lagers kunnen dringen. Daardoor worden de loopvlakken van de lagers beschadigd en kan er corrosie ontstaan. Gebruik een fietsreiniger nooit in de brandende zon want dan loop je het risico dat het middel direct uitdroogt. Voordat je na de reiniging met was en andere producten begint, moet je fiets helemaal droog zijn. Alleen dan kunnen politoeren en smeermiddelen goed werken. Gebruik alleen geschikte onderhoudsproducten en houd je aan de instructies van de leverancier.
Hoe kan ik mijn fiets het beste onderhouden?
Alleen met de passende onderhoudsproducten zullen je frame en alle beweeglijke onderdelen van je fiets langdurig glanzen. Het beste kun je een speciale was of een modern reinigingsmiddel op nanotechnologie basis gebruiken. Deze producten zorgen voor een betrouwbare oppervlaktefinish. Door deze finish verhinder je corrosieschade aan de fiets en hoef je je later niet aan roest te storen. Onderhoudsmiddelen voor het verzegelen moet je op alle kwetsbare plekken gebruiken. Vooral de stuurpen, zadelklem en het balhoofdstel zijn gevoelig voor stof en vuil. Op de markt vind je efficiënte siliconensprays. Hiermee kun je verhinderen dat vuil aan je fiets vastkoekt. Voor hardnekkige olie- en vetresten zijn er special bike fluids. Vergeet bij het fiets poetsen en onderhouden de ketting niet. Als de ketting in een uitstekende toestand verkeert, is een optimale krachtoverbrenging gewaarborgd. Als je de ketting niet regelmatig onderhoudt, kan er corrosie ontstaan. Dat heeft een negatief effect op de levensduur en de werking van de ketting. Er zijn speciale kettingsprays voor het onderhoud van de ketting.
Welke olie of spray moet ik gebruiken?
Als je de fiets regelmatig schoonmaakt, mag je het smeren beslist niet vergeten. De achterderailleur, de voorderailleur, de ketting en de kettingbladen moeten regelmatig gesmeerd worden omdat ze anders snel zullen slijten. In principe kun je hiervoor smeerolie of een speciale smeerspray gebruiken. Voor de fietsketting is een speciale kettingspray het beste geschikt. Let bij aankoop ook op goede hecht- en kruipeigenschappen. Met deze spray kun je ook de voorderailleur en de onderdelen van de versnelling smeren. Olie is in de regel beter te doseren omdat het doorgaans in druppelflesjes wordt verkocht.
Hoe voorkom ik lakschade?
Door steen- en kettingslag kan er vrij snel lakschade ontstaan. Dat ziet er natuurlijk niet mooi uit. Zulke beschadigingen kun je met passende lakbeschermers verhinderen. Op de markt vind je bijvoorbeeld robuuste stickers. Deze plak je op kwetsbare plekken van je fiets. Voor de liggende achtervork zijn bijvoorbeeld speciale neopreen stickers zeer geschikt.
Waarom is het belangrijk je fiets regelmatig te onderhouden?
Naast het schoonmaken moet je fiets ook af en toe geïnspecteerd en indien nodig gerepareerd worden. Voor onderhoud en reparaties zijn er voldoende producten op de markt. Door scherpe stenen, spijkers of scherven kan het relatief snel gebeuren dat je banden beschadigd raken. Daarom moet je onderweg altijd een kleine reparatieset of een luchtpomp bij je hebben. Reparatiesets zijn er voor alle soorten fietsen dus zorg ervoor je een juiste set mee hebt. Kwalitatief hoogwaardige reparatiesets bevatten een speciale vulkaniseervloeistof. Hiermee kun je beschadigde plekken op je binnenband met een bandenpleister afdekken. Vervolgens kun je weer verder fietsen. Een alternatief is een zelfklevende bandenpleisterset. Zo’n set past prima in elke fietstas. Een bandenpleister plak je op een vooraf opgeruwde plek. In ca. een minuut kun je de binnenband weer gebruiken. Kleinere beschadigingen aan je banden kun je zo gemakkelijk repareren. Als er haast geboden is, kun je ook gebruik maken van een spray. Hiermee kun je kleinere gaatjes snel weer dichtmaken. De sprays zijn geschikt voor elke soort binnenband of tube. Een clean-up reiniger voor je handen mag ook niet ontbreken. Hiermee kun je vervuiling door bijvoorbeeld olie van je huid verwijderen. De kleine tube is eenvoudig in een zak of tas op te bergen.