ROSE voor Biodiversiteit

Er bestaan diverse ecosystemen en levensvormen op onze aarde. Zij harmoniëren met elkaar en zijn van elkaar afhankelijk. Dit delicate evenwicht moet worden beschermd. Door de toenemende bodemafdekking, vooral in industriegebieden, en het gebruik van pesticiden is de diversiteit en de hoeveelheid insecten alarmerend afgenomen. Toch zijn deze bestuivers essentieel voor ons bestaan.

ROSE voor het milieu

Bij ROSE Bikes zetten we ons actief in voor de bescherming en bevordering van de biodiversiteit en daarom hebben we in april 2020 het terrein rondom onze Biketown in Bocholt opnieuw vormgegeven. Enerzijds moeten de aangeplante bloemperken verdere opwarming van de betegelde oppervlakken op het industrieterrein tegengaan en anderzijds een veilige leefruimte bieden voor insecten en vogels.

Op ruim 550 m² staan wilde bloemen van regionale zaden rondom de parkeerplaats en op nog eens 1200 m² bieden bloemperken met vaste planten een keur aan voedselbronnen en nestelmogelijkheden tijdens de bloeiperiode van februari tot november. Je vindt hier onder andere blauwkussen, molinia en kogeldistel die de insecten aantrekken.

Bovendien hebben wij zelfgemaakte insectenhotels en een door de gemeente Bocholt hoogwaardig bijenhotel geplaatst.

Bijenhotel

Wij hebben bewust gekozen voor plaatselijke, robuuste en goed bloeiende planten met ongevulde bloemen die de meestvoorkomende insecten en vogels voorzien van de voedselbronnen die zij nodig hebben, aangezien elke diersoort de voorkeur geeft aan specifieke plantensoorten. Natuurlijk voeren we ook geregeld onderhoud door voor een zo ecologisch mogelijk effect: Wilde bloemen worden slechts één keer per jaar gemaaid en de vaste planten en houtgewassen worden in het vroege voorjaar teruggesnoeid. Insecten overwinteren bij voorkeur in schors, holle bloemstengels en bladeren, en vlinders kunnen zich daar verpoppen. Zaadkoppen zijn tevens een belangrijke voedselbron voor veel vogels.

De parkeerplaatsen worden met de hand schoongemaakt, zonder chemicaliën, omdat wij de dieren willen beschermen, vooral de bedreigde nuttige insecten. Aangezien sommige fietsen met de auto moet worden opgehaald, kunnen de parkeerplaatsen uiteraard gewoon worden gebruikt. De onderhoudswerkzaamheden worden beperkt tot op het meest noodzakelijke, om Biketown zo ecologisch mogelijk in te richten en toch vrij toegankelijk te houden.

Biketown

ROSE voor de mensen

Planten hebben ook een positief effect op mensen: mensen die veel tijd doorbrengen in de natuur zijn meer ontspannen, creatiever en productiever. Aangezien prestaties vooral afhangen van ontspanning, tevredenheid en de motivatie van de werknemers en het merendeel van de bedrijfsactiviteiten binnen plaatsvindt, is er behoefte aan compensatie in de buitenlucht. Zo kan tijdens de pauze nieuwe energie worden opgedaan. Daartoe hebben we op onze drie hoofdlocaties in Bocholt beplante pauzeruimtes in de buitenlucht ingericht, waar medewerkers fruit en groenten kunnen eten of kruiden plukken voor salades of verfrissende drankjes.

Bij de planning van de verschillende pauzeruimten werd zowel rekening gehouden met de plaatselijke omstandigheden als met de wensen van de werknemers, want alleen als mensen en planten zich prettig voelen, kunnen beide zich goed ontwikkelen. Als de fruitbomen flink groeien, zorgen hun bladeren voor een aangename schaduw en schermen ze de zithoeken af van de bedrijvigheid. Langs het zitgedeelte is een wand van duurzaam larikshout geplaatst om meer privacy te kunnen bieden. Voor het groen in de gebouwen hebben wij onder meer gekozen voor wanddecoratie van echt mos, waarvan bekend is dat het fijnstof en geluid absorbeert, vocht reguleert en de geest en de ziel tot rust brengt. Als fietsbedrijf hechten wij natuurlijk veel waarde aan een goede luchtkwaliteit, zowel buiten als binnen.

Dit is slechts een begin voor meer biodiversiteit en milieubescherming bij ROSE. Voor de toekomst zijn al meer projecten gepland.

We houden je op de hoogte!