Racefiets gids

Wielrennen staat voor passie die steeds opnieuw oplaait. Of je nu strijdt voor je eigen recordtijd of om je mederenners in een groep tot het uiterste uit te dagen. Het enige dat uiteindelijk telt, is de ervaring en het plezier op de fiets.

Wat is een racefiets?

Een racefiets combineert kracht, finesse en performance. Elke pedaalomwenteling wordt omgezet in snelheid en stuwt je naar voren.

Voor een beginnende racefietser zien veel racefietsen er vrijwel identiek uit. De smalle banden, het gebogen stuur, het speciale frame en het smalle zadel springen in het oog. Typisch is vooral de sportieve, gestrekte zitpositie. Racefietsen zijn ontworpen voor sportief gebruik op de weg. Onderdelen die niet absoluut noodzakelijk zijn, zoals de bagagedrager of een fietsstandaard, zijn over het algemeen niet te vinden op een racefiets. Alle nuances en onderdelen zijn fijn afgesteld om het maximum aan snelheid en wendbaarheid naar boven te halen.

In de loop der tijd zijn er verschillende soorten racefietsen ontstaan. De mogelijkheden blijven groeien. De racefiets is populair bij wedstrijd- en trainingsrenners en wordt ook vaak gebruikt voor sportief evenwicht in het dagelijks leven. Vooral in de community motiveert de racefiets je steeds weer tot langere afstanden, hogere snelheden en het bereiken van nieuwe hoogtemeters. Hij combineert het sportieve met het sociale karakter en definieert een moderne levensstijl

Race vs. Endurance

Niet alle racefietsen zijn hetzelfde. De fiets heeft vele facetten en kan precies aan jouw wensen worden aangepast dankzij het grote aanbod aan verschillende onderdelen en componenten. Bedenk eerst wat je met een racefiets wilt bereiken. Er wordt een groot onderscheid gemaakt tussen race en endurance.

De racefiets kan ook worden omschreven als een klassieke racefiets. Hij wordt gekenmerkt door een laag totaalgewicht en een grote stijfheid. Hij maakt indruk met zijn wendbaarheid en is perfect voor snelle races. Dankzij de grotere overbrengingsverhouding kun je maximale snelheid bereiken. Hoe groter het kettingblad, hoe meer je moet trappen, maar je kunt ook hogere snelheden bereiken en ze langer aanhouden. De bovenbuis van het frame loopt naar achteren af, zodat je een sportieve, gestrekte zithouding kunt aannemen. Alles op een racefiets is ontworpen voor snelheid, om je nog sneller te maken. Deze fiets is vooral populair bij prestatiegerichte rijders.

 • Zeer licht & wendbaar 
 • Sportief, gestrekte zitpositie 
 • Groter verzetRace vs. Endurance

Als je veel uren op de fiets wilt doorbrengen en op zoek bent naar meer demping bij kleine oneffenheden in het wegdek, dan is de Endurance Bike iets voor jou. Deze fiets is ideaal voor langere afstanden en toertochten. De Stack van de endurance fiets is langer dan die van zijn race-tegenhanger, zodat je een meer ontspannen houding kunt aannemen en wat meer rechtop kunt zitten. De geometrie van het frame is dus iets comfortabeler en meegaander. Om je op lange afstanden met wisselende hoogtes van dienst te zijn, is een cassette met een kleinere overbrengingsverhouding gemonteerd. Dus zelfs steilere beklimmingen zijn niet langer een probleem. Met zijn typische racefietskenmerken en op comfort gerichte geometrie combineert de fiets snelheid en uithoudingsvermogen. De veelzijdigheid van de Endurance Bike maakt hem bijzonder populair bij beginners in het racefietsen. De geometrie en de onderdelen maken hem comfortabeler om op te rijden en niet zo agressief en direct als een racefiets. De PRO SL en de REVEAL combineren al deze kenmerken.


 • Rechtere, comfortabele zitpositie
 • Klein verzet
 • Perfect voor lange afstandenHet frame – De kern van de racefiets. Made for speed!

Gewicht is een zeer bepalend punt voor racefietsen en een zeer belangrijk verschil met een city of urban bike. Dankzij het hoogwaardige framemateriaal van carbon of aluminium wegen de meeste fietsen doorgaans slechts ca. 7-9 kg (zonder extra accessoires). Maar deze materialen en de daaruit resulterende filigrane framevorm overtuigen niet alleen door hun lage gewicht, maar ook door hun stijfheid en aerodynamica. Niets vertraagt je zo erg als luchtweerstand. Hoe hoger je snelheid, hoe groter de luchtweerstand.

De XLITE belichaamt snelheid in haar fraaiste vorm. Hij is gemaakt van licht High Modulus Carbon. Het materiaal combineert bijzonder dempende eigenschappen met een hoge stijfheid en een laag gewicht. Hierdoor kun je snel accelereren en hoge snelheden over langere afstanden aanhouden. Het frame ondersteunt je optimaal in elke situatie, of het nu op steile beklimmingen of snelle afdalingen is. Anderzijds is een frame van aluminium iets minder gevoelig dan een frame van carbon. Het frame biedt ook een goed stijfheidsniveau. Een aluminium frame is iets zwaarder en niet zo verend als een carbon frame, maar het is robuuster en kan voor een lagere prijs worden verkregen. Het is juist door zijn ongevoeligheid dat een aluminium racefiets bijzonder populair is bij beginners.

Voordelen carbon frame
 • Zeer licht materiaal
 • Extreem comfortabel dankzij dempende eigenschappen
 • Zeer goede stijfheid en flex

Voordelen aluminium frame
 • Robuust & sterk materiaal
 • Voordeliger dan carbon
 • Goede stijfheidswaarden

Ook belangrijk is de juiste maat. De juiste framemaat is vooral belangrijk bij een racefiets. Het kan van invloed zijn op veel zaken en is van cruciaal belang voor een goede en fijne rijervaring. Alleen op die manier kunnen jij en je racefiets een onberispelijke eenheid vormen.

De binnenbeenlengte is een belangrijke maat om de juiste framemaat te bepalen. Hoe je deze maat correct bepaalt, kun je hier in een korte video bekijken.

De binnenbeenlengte en de lichaamslengte zijn belangrijke referentiepunten, maar een proefrit en een professionele meting zijn vooral belangrijk voor nieuwkomers in het wielrennen.

Het remsysteem - onmisbaar voor de veiligheid

Bij lange afdalingen met hoge snelheid is een goed en betrouwbaar remsysteem onontbeerlijk. Grofweg kunnen remmen in twee categorieën worden onderverdeeld  schijfremmen en velgremmen.

De velgrem bestaat al vele jaren. Bij een velgrem worden twee remblokjes op de velg gedrukt. De opgebouwde druk creëert wrijving en het remeffect treedt in. Vooral bij droog weer en op verharde wegen is er voldoende remkracht beschikbaar. In natte omstandigheden moet er echter rekening mee worden gehouden dat het remvermogen enigszins kan afnemen. De rem zit direct op de vork en kan dus gemakkelijk en zonder problemen worden gemonteerd en onderhouden. De velgrem scoort ook dankzij zijn lage gewicht.

De trend verplaatst echter in de richting van schijfremmen. Bij deze rem wordt een schijf op de wielnaaf gemonteerd en wordt er druk op uitgeoefend om te remmen. Schijfremmen zijn sterker en bieden je remprestaties van hoog niveau, zelfs in natte omstandigheden. Hierdoor zijn ze ook geschikt voor ritten in slechte weersomstandigheden. Over het algemeen worden schijfremmen beschouwd als onderhoudsarm en duurzaam. Het volledige remsysteem is echter technisch complexer en vereist meer knowhow voor onderhoud, reiniging of reparaties. Ja, schijfremmen zijn wat zwaarder, maar ze geven je meer vrijheid bij de bandenkeuze. Grotere banden met een grotere bandbreedte en ook verschillende velgen kunnen worden gemonteerd.


Rim

 • Lager gewicht 
 • Eenvoudig onderhoud 
 • Voordelige onderdelen 


Disc

 • Goede remprestaties, zelfs in natte omstandigheden
 • Onderhoudsarm
 • Duurzaam 

ROSE fietskleding - stijlvol en functioneel

Stijlvolle kleuren, trendy prints en sportieve functionaliteit  de juiste wielerkleding is een absolute must. De ROSE wielrenkleding is gemaakt door fietsers voor fietsers. De gepassioneerde ontwerpers weten precies wat belangrijk is. Ontdek de hele ROSE-collectie, van modieuze basics tot prestatiegerichte stijlen. 
Er is geen reden om geen ROSE racefiets aan te schaffen! 4 reasons why.

Racefietsen zijn allang niet meer alleen voor professionals, maar worden ook steeds populairder bij het grote publiek. Of je hem nu wilt gebruiken om te trainen of om sportief actief te zijn.

 • Gemaakt voor snelheden

  De optimale combinatie van componenten is gemaakt voor hoge snelheden en comfort.

 • Moderne designtaal

  Het ontwerp van de ROSE racefietsen staat voor avonturen op de weg! Looks fast, rides like crazy.

 • Alleen of in een team

  Of het nu in de strijd is voor je eigen beste prestatie of samen in een team, de racefiets verbindt.

 • Built in Bocholt

  ROSE ontwerpt, ontwikkelt en monteert jouw fiets met de hand in Bocholt, Duitsland.

Zoals je ziet, is fietsen ongelooflijk veelzijdig, met veel mogelijkheden en verschillende fietsen. ROSE Bikes biedt een gevarieerd aanbod aan fietsen, kleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires, allemaal in één shop, vanuit je luie stoel of in de winkel met persoonlijk advies.