• Sorteren:
  • meer filters minder filters

11 zoekresultaten

Velglinten voor racefiets, trekkingfiets en MTB

Heb je een vraag over velglinten?

Waarop moet ik letten bij het kopen van velglint?
Voor zowel klassieke velglinten als tubeless velglinten is vooral de maat bepalend. Let er bij de aankoop dus op dat je de juiste breedte aanschaft, die in principe wordt gemeten aan de hand van de binnenbreedte van je velg. Als je dit niet weet, kun je het ook bepalen met een schuifmaat tussen de velgranden. Bij klassieke velglinten moet je ook rekening houden met de juiste wielmaat.
Hoe vaak moet ik het velglint vervangen?
Een velglint gaat meestal zeer lang mee, zodat er geen vaste vervangingsintervallen nodig zijn. Het is voldoende om bij elke bandenwissel te controleren of het velglint goed zit en tekenen van slijtage vertoont. Bij tubeless velglint moet je ook goed kijken of het aan de randen nog stevig vastzit, omdat de dichtheid van het hele systeem daarvan afhangt.
Waarin verschilt tubeless velglint van normaal velglint?
Het doel van tubeless velglint is het afdichten van de spaakgaten in de velg. Het velglint heeft dus een kleefzijde om de gaten luchtdicht af te sluiten. Dit is niet nodig wanneer je een band met binnenband gebruikt. Hier dient het velglint alleen om de fietsbinnenbanden te beschermen tegen de spaaknippels tussen de oogjes in de velg. Normale velglinten zijn dus elastisch en kunnen net als een elastiekje op de velg worden getrokken.
Kan ik ook een tubeless velglint met een binnenband gebruiken?
Ja, een wiel met tubeless velglint kan ook gebruikt worden met een binnenband. Bij grote schade aan je tubeless band kun je een reservebinnenband monteren en hoef je geen normaal velglint mee te nemen. Voor langdurig gebruik met een fietsbinnenband moet je echter velglinten gebruiken die voor dit doel ontworpen zijn.
Hoe monteer je een tubeless velglint?

Om een tubeless velglint te monteren, heb je eerst een schone, vetvrije velg nodig. Voor het schoonmaken kun je het beste isopropyl alcohol of spiritus gebruiken - alcohol reinigt voorzichtig en laat geen vettige laag achter.

  1. Leg het velglint enkele centimeters over het ventielgat in het midden van de velg, rol het geleidelijk af en plak het rondom vast - trek het altijd strak met lichte druk en strijk het netjes glad.
  2. Laat de tubeless tape het ventielgat enkele centimeters overlappen en knip het netjes af met een schaar. Je kunt de hoeken een beetje afronden.
  3. Om het ventielgat te doorboren, kun je het beste een kleine doorn gebruiken. Druk daarna het ventiel erdoor en zet deze vast met een moer.