Banden en binnenbanden

  • Sorteren:
  • meer filters minder filters

334 zoekresultaten

Fietsbanden en binnenbanden

BANDEN, BINNENBANDEN EN VELGLINTEN VOOR RACE, MTB, TREKKING ENZ.

Het is vandaag de dag ondenkbaar dat er vóór 1888 alleen fietsbanden zonder luchtvulling bestonden. Voor elke situatie en elke fiets is er een geschikte band te vinden. Afdalingen met snelle bochten en hoge snelheden of tochten over onbegaanbaar, onverhard terrein waarbij de noppen van de band enkele centimeters diep in modder of sneeuw een houvast moeten vinden... Het aanbod van verschillende banden tussen 20" en 29" is tegenwoordig zeer groot. Voor elk wat wils dus.

Binnenband, ventiel enz.
Zonder een goede binnenband zijn de meeste banden nutteloos. De binnenband wordt in de buitenband geplaatst. Het ventiel wordt door het ventielgat in de velg geleid en de flanken van de buitenband worden in de velg geplaatst. Daarna kan de binnenband worden opgepompt. De binnenbanden hebben dezelfde maten als de banden, vaak weergegeven in ETRTO-maten. Er is nog een factor die van belang is:

het ventiel. Voor zeer hoge velgen, de zogenaamde aero-velgen, moeten dienovereenkomstig lange ventielen worden gebruikt om met de pomp de bovenkant van het ventiel te kunnen bereiken. Voor ventielen die in de rand verborgen moeten blijven, zijn er bijbehorende ventielverlengstukken die vóór het pompen worden vastgeschroefd.

Naast de lengte van het ventiel speelt ook de breedte een rol: Franse ventielen, ook bekend als presta- of sclaverandventielen, zijn bijzonder smal en zeer populair vanwege de hoge bandenspanning die hierbij mogelijk is. Ze kunnen alleen in de brede boorgaten van sommige MTB-velgen worden gebruikt met een adapter. Dat is een verlengstuk dat op het ventiel wordt geschroefd en dat het ventiel stevig verankert in het boorgat van de velg. Het type ventiel speelt een doorslaggevende rol bij de keuze van de pomp.

Heb je een vraag over banden en binnenbanden?

Wanneer moet ik een fietsband vervangen?
Voor wegbanden en een normale rijstijl is het profiel van minder belang. Theoretisch kun je de fietsband blijven gebruiken tot het loopvlak is afgesleten en de structuur van de band zichtbaar is. Maar voor je eigen veiligheid is het beter om het niet zo ver te laten komen. In de praktijk ontstaan scheurtjes meestal toch al sneller, of maken veelvuldige lekke banden vervanging noodzakelijk. Bij mountainbikes is het loopvlak belangrijker en is verminderde grip door versleten noppen de beste indicator voor een bandenwissel.
Welke bandenspanning/luchtdruk in bar heeft een fietsband nodig?

Hoeveel druk je fietsbanden nodig hebben, hangt sterk af van de breedte van de banden. Brede banden verdelen de krachten over een groter contactoppervlak en hebben daarom minder luchtdruk nodig. Factoren als gewicht van de rijder, bandconstructie, velgbreedte, ondergrond, weer en rijstijl hebben een extra invloed, net als moderne tubeless en hookless systemen. De fabrikant geeft op de zijwand van de band de juiste bandenspanning aan, meestal:

  • racefietsbanden tussen 5,5 en 9 bar
  • trekkingbanden tussen 2,5 en 6 bar
  • mountainbikebanden tussen 1 en 3 bar
Waar kan ik oude fietsbanden en binnenbanden kwijt?
Je kunt gebruikte fietsbanden en -binnenbanden bij het restafval weggooien. In sommige gemeenten moeten gebruikte banden echter bij de inzameling van recyclebare materialen worden aangeboden om de waardevolle grondstoffen niet te verspillen. Om dezelfde reden bieden veel rijwielhandelaren oude banden en binnenbanden aan. Op die manier kunnen van de oude banden nieuwe banden worden gemaakt om hulpbronnen en het milieu te sparen. Bij ROSE Biketown in Bocholt nemen we ook graag je gebruikte fietsbanden en binnenbanden in ontvangst.
Lekke fietsband - nieuwe binnenband of reparatie?
Een goed gerepareerde binnenband houdt zijn lucht net zo lang vast als een nieuwe. Er is dus niets dat je tegenhoudt om je binnenband zelfs meerdere keren te repareren. Dit is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu. Bij pech onderweg bespaart een nieuwe binnenband daarentegen vaak tijd en gedoe - vooral in koude, natte, modderige en vermoeide omstandigheden. Je kunt de defecte binnenband dan thuis repareren en als vervangende binnenband meenemen tijdens je volgende fietstocht.
Waar kan ik fietsbinnenbanden uit een automaat kopen?
Het belangrijkste slijtageonderdeel in de fietssport is op veel plaatsen te koop bij speciale binnenbandautomaten. Dergelijke automaten vind je vaker voor fietsenwinkels, bij fietsclubs, in fietsenstallingen of in gebieden met veel fietstoerisme.