•  50,000 artikelen direct op voorraad
  •  Gratis retourneren
  •  Individueel advies bij aankoop van een fiets
  •  1 maand recht op retournering
  •  Fietsmontage in Duitsland
390

Dirt

Dirt mountainbikes

Mountainbikes voor bijzondere eisen


DIRTJUMP EN SLOPESTYLE – TIJD VOOR ACTIE!

Bij dirtjumpers en slopestylers zijn kleine, wendbare fietsen gevraagd die bovendien zeer stabiel moeten zijn. Het is de extreemste groep onder de mountainbikers, de kunstenaars, querulanten, aanpakkers. Metershoge sprongen en spectaculaire tricks horen bij het dagelijks programma, te zwak gedimensioneerd materiaal kan hier fatale gevolgen hebben.

Hoewel de beide categorieën in zekere mate vergelijkbaar zijn, zijn de fietsen toch zeer verschillend. Dirtjumpers zweren op hardtails voor maximale wendbaarheid in de lucht. Slopestylers rijden voor nog hogere sprongen en lastigere hindernissen meestal op volledig geveerde fietsen. Samen delen ze de passie voor het uiterste, het buitengewone. De tricks die dirtjumpers en slopestylers uitvoeren, bereiken de grenzen van het haalbare – en soms gaan ze zelfs verder. Moves worden gecombineerd, de eigenheden van het terrein benut, de creativiteit spat ervan af. In de wedstijd bepaalt dan de jury wie het zuiverst en innovatiefst is gereden. Bij deze contests vind je geen verbeten concurrentie. In tegendeel, men is deel van een community, de coureurs moedigen zich wederzijds aan, pushen zich naar een absolute topvorm.

Er zijn nog meer aspecten die bij de disciplines overeenstemmen. Ze zijn de jongste takken van de mountainbikesport. Pas rond de eeuwwisseling ontstonden deze extreme sporten binnen de Amerikaanse freeridescene. Backflips, eerst nog onmogelijk geacht, horen inmiddels allang bij het standaardrepertoire. De snelle ontwikkeling van de tricks maken dirtjump en slopestyle tegenwoordig tot de progressiefste en bruisendste scenes van het MTB-universum, ook leken zijn gefascineerd van de adembenemende sprongen. In deze freestylesporten toont elke renner zijn eigen stijl die deels door de keuze voor de fiets wordt bepaald. Op welke fiets wil jij aantreden?