Fietsbrillen

 • Sorteren:
 • meer filters minder filters

92 zoekresultaten

Fietsbrillen – brillen voor MTB, race en dagelijks gebruik

Of je nu ‘s avonds een ritje maakt op je trekkingbike, in het weekend met je vrienden het bikepark onzeker wilt maken of aan de start staat voor je volgende wedstrijd – ene goed fietsbril om nog beter te kunnen zien hoort bij elke basisuitrusting. Met de passende bril bescherm je jouw ogen ook bij hoge snelheden tegen regen, vuil, insecten, uv-straling en ongelukken. In ons assortiment vind je een groot aanbod aan zonnebrillen met insert voor brildragers, sportzonnebrillen, mountainbikegoggles en zonnebrillen voor dagelijks gebruik van bekende merken zoals Oakley, Alpina, RUDY PROJECT, POC, uvex en ROSE.

Wat jouw fietsbril moet kunnen en waarop je bij aankoop van een bril moet letten, leggen we je uit in deze koopgids over fietsbrillen:

De glazen – de kern van elke fietsbril

Het centrum van elke sportbril zijn de glazen. In werkelijkheid gaat het echter niet om een klassiek glas dat deels nog bij normale brillen op sterkte wordt gebruikt, maar eerder om een kunststof lens. Deze is veel lichter en stabieler dan glas. Kunststof glazen zijn uiterst breukvast en bestand tegen krassen en bieden zo betrouwbare bescherming bij vallen enz. Tegelijkertijd bieden kunststof glazen effectieve bescherming tegen uv-stralen voor het oog. De combinatie van een laag gewicht en robuustheid maakt kunststof glazen tot een perfecte keuze voor fietsbrillen.

Verwisselbare glazen - fietsbrillen als set

Enkele fietsbrillen in ons assortiment hebben een frame dat het verwisselen van de lenzen mogelijk maakt. Zo kun je heel eenvoudig ook andere lenzen plaatsen. We bieden ook sets aan waarbij extra lenzen in verschillende kleuren worden meegeleverd (meestal zijn verwisselbare lenzen in clear en/of orange). Zo kun je onderweg snel de getinte lenzen verwisselen als de lichtomstandigheden veranderen. Als een fietsbril over zo’n wisselsysteem beschikt, geven we dat in de artikelbeschrijving duidelijk aan. Bij ons vind je ook een keus aan lenzen die bij jouw bril passen. Onze experts adviseren je graag bij de keus voor de juiste reserve glazen.

Welke soorten glazen en veredelingen zijn er?

 • meekleurende glazen - enkele fietsbrillen zijn dankzij hun meekleurende glazen zeer veelzijdig. Bij zonnestralen reageren de in de lens geïntegreerde fotoactieve moleculen op de uv-stralen. Daardoor wordt de lens als de zon er op schijnt binnen enkele seconden donkerder. Als er een wolk voor de zon schuift of je een tunnel binnenrijdt, passen de fotoactieve moleculen zich opnieuw aan en wordt de lens weer helderder. Meekleurende glazen in zonnebrillen bieden daarom een bereik dat meestal van clear / transparant tot black rijkt. Door tint die zich zelfstandig aanpast, is de sportbril dus ideaal voor wisselende lichtomstandigheden.
 • getinte glazen - de meeste fietsbrillen beschikken over getinte lenzen. In tegenstelling tot meekleurende glazen, passen getinte lenzen hun schakering niet aan. Ook krachtige zonnestralen hebben geen invloed op de tint van de bril. Daardoor ben je optimaal uitgerust voor gelijkblijvende lichtomstandigheden. Indien je nog meer flexibiliteit wenst, kun je bij enkele fietsbrillen de glazen verwisselen. Zo kun je onderweg bijv. snel de heldere lens door de donker getinte lens vervangen, als de zon zich laat zien. Let erop dat niet alle modellen van onze fietsbrillen over een wisselsysteem beschikken. Als een fietsbril over zo’n wisselsysteem beschikt, geven we dat in de artikelbeschrijving duidelijk aan.
 • gepolariseerde glazen - gepolariseerde lenzen in fietsbrillen filteren de extreme reflecties van gladde, spiegelende oppervlakken zoals natte wegen, water of sneeuw. Vooral bij tochten in de bergen of langs het meer of de zee is een zonnebril met polariserend filter aan te bevelen. 
 • contrastversterkende glazen - hoogwaardige fietsbrillen die speciaal op hun gebruiksdoel zijn aangepast, maken vaak ook gebruik van contrastversterking. Deze glastechnologie zorgt voor een perfecte fijnafstemming van de glaskleur waarmee het complete lichtspectrum voor jouw sport wordt geoptimaliseerd. Afzonderlijke kleuren die voor optimaal zicht en dito prestaties noodzakelijk zijn, worden geaccentueerd, waar andere kleuren die het zicht beïnvloeden of storen, gefilterd worden – zo ontstaat een kleurbeeld met een verbeterd contrast. Bekend zijn vooral de PRIZM modellen van Oakley. De PRIZM Road helpt bijv. de renner oneffenheden in de weg beter waar te kunnen nemen, waar de Oakley PRIZM Trail lenzen een zeer goede zichtervaring op de trail en in het bos leveren, waarbij vooral wortels of veranderingen in de ondergrond waargenomen kunnen.
 • gespiegelde glazen - spiegeling (ook ‘mirror’ genoemd) is een manier om lenzen te veredelen. Dat betekent dat op de buitenkant van het glas een dunne laag wordt aangebracht die voor een spiegelend effect zorgt. Andere mensen kunnen zo niet zien waar de brildrager heen kijkt, waar deze een onbeperkt zicht heeft. Het spiegelen van brilglazen heeft vooral esthetische redenen. Verder helpt de spiegeling onaangename reflecties te reduceren.
 • Anti Fog - bij zogenaamde anti fog glazen is er sprake van een speciale oppervlaktebehandeling die ervoor zorgt dat de bril niet zo snel beslaat. Als je met een bril tijdens het koken boven de pannen hangt, ken je dat probleem. Maar ook tijdens het sporten beslaat de bril snel. Een anti fog-oppervlaktebehandeling reduceert condensvorming op de lens. Zo heb je altijd goed zicht.
 • Anti Scratch - wie niet altijd een speciale brillenpoetsdoek bij de hand heeft en zijn sportbril ook wel eens met een T-shirt, zakdoek of keukenrol poetst, weet hoe snel krassen ontstaan. In het papier zijn ruwe substanties aanwezig die bij het wrijven over het glas krassen achterlaten. Een anti scratch-coating van de glazen reduceert het ontstaan ongeliefde van krassen.

Lichtdoorlatendheid en beschermingsindex bij fietsbrillen

De lichtdoorlatendheid (ook "Transmission" genoemd) van de lens zorgt ervoor dat slechts een bepaald gedeelte van het binnenvallende licht door de lens wordt gelaten. Waar een transparante lens bijvoorbeeld 100 % lichtdoorlatend is (dus 100 % van het licht ongehinderd door de lens kan komen), kunnen zeer donkere zonnebrillen met een lichtdoorlatendheid van bijvoorbeeld 10% wel 90 % van het binnenvallende licht blokkeren. Daardoor is de omgeving voor als je door de bril kijkt wezenlijk donkerder en prettiger om waar te nemen. Afhankelijk van de intensiteit van de zonnestralen heb je een fietsbril nodig met een speciaal aan de lichtomstandigheden aangepaste lichtdoorlatendheid. Waar op bewolkte dagen een lichtdoorlatendheid van 100 % ideaal is om je ogen tegen regen, vuil en insecten te beschermen, heb je op heldere zomerdagen een wezenlijk lagere lichtdoorlatendheid nodig om je tegen het verblindende licht te beschermen.

Om meer inzicht in de lichtdoorlatendheid te krijgen, is er een categorisering van de filtercategorieën in de zogenaamde beschermingsindex. In de regel wordt er onderscheiden tussen vijf klassen tussen S0 en S4:

beschermingsklasse lichtdoorlatendheid (transmission) lichtabsorptie / tint lichtverhouding gebruik 
S0 ca. 80 - 100% ca. 0 - 20% donker bescherming tegen regen, vuil en insecten
S1 ca. 44 - 80% ca. 20 - 56% gemiddeld licht goede uv-bescherming tijdens bewolkte dagen
S2 ca. 18 - 44% ca. 57 - 81% zonnig goede uv-bescherming, divers inzetbaar
S3 ca. 9 - 18% ca. 82 - 91% zeer zonnig (bijv. water, strand, bergen) hoge uv-bescherming, geschikt voor zomerse tochten of tochten in de bergen
S4 ca. 3 - 9% ca. 92 - 97% extreem zonnig (bijv. hooggebergte, gletsjer, sneeuw) hoge uv-bescherming, geschikt voor extreme lichtverhoudingen zoals sneeuw, gletsjers etc., niet geschikt voor bestuurders van motorvoertuigen

Welke lenskleur/lenstint heb ik nodig?

 • clear - heldere lenzen beschikken niet over een tint. Het licht wordt daarom ongehinderd door de lens gelaten. Een heldere lens is derhalve geen zonnebril, maar dient alleen als bescherming tegen insecten, rijwind enz.
 • bruin / zwart / black - lenzen met een donkere tint hebben in de regel de laagste lichtdoorlatendheid. Dat betekent dat ze je goed beschermen tegen gevaarlijke uv-stralen en heldere tot zeer heldere lichtomstandigheden verduisteren. Indien je een tunnel binnenrijdt of er een wolk voor de zon trekt, kan het met een donkere lens natuurlijk snel te donker worden. Zwarte lenzen zijn daarom ideaal als zonnebril voor heldere tot zeer heldere dagen.
 • andere kleuren zoals geel / oranje / blauw / rood / groen - het is ook mogelijk te kiezen voor een fietsbril met gekleurde glazen. Deze veranderen het contrast van de omgeving en beïnvloeden de waarneming en stemming positief. Welke kleur het beste bij jou en jouw gebruiksdoelen past, kun je het beste uitvinden door verschillende brillen uit te proberen. Of je laat je adviseren door een van onze experts.

Sportbrillen voor brildragers

Sportzonnebrillen zijn niet automatisch op sterkte. Als je echter toch een fietsbril op sterkte nodig hebt, zijn er enkele modellen waarbij je een zogenaamde insert kunt plaatsen. De bij de bril passende optische adapter kan door een opticien met glazen in jouw sterkte worden voorzien en in verbinding met een sportbril worden gedragen. Modellen met een optische adapter vind je ook in ons assortiment. Let erop dat de fietsbrillen in de regel slechts voor corrigerende glazen tot +/- 2 dioptrieën (bij navraag bij een opticien soms ook tot maximaal +/- 4 dioptrieën) gebruikt kunnen worden.

Goggles voor MTB-coureurs

Gravity, down hill, FR of enduro – de MTB-goggle hoort samen met de fullfacehelm tot de standaarduitrusting van elke adrenalinejunkie. De bike goggles beschermen de ogen tegen vuil en takken zonder de ademhaling of het zichtveld in te perken. De grote schuimstof pads aan het montuur zorgen voor een nauwsluitende pasvorm en een snelle vochtafvoer. Ventilatiekanalen in het montuur en een anti fog-coating zorgen voor een nog beter zicht. Indien gewenst kun je bovendien kiezen voor verschillende tinten en coatings.

Met deze kennis kun je nu in onze webshop naar de fietsbril zoeken die jij nodig hebt. In ons assortiment vind je een groot aanbod aan zonnebrillen met insert voor brildragers, sportzonnebrillen, mountainbikegoggles en zonnebrillen voor dagelijks gebruik van bekende merken zoals Oakley, Alpina, RUDY PROJECT, POC, uvex en ROSE. Indien je nog vragen hebt, helpen onze experts je graag bij de zoektocht naar de perfecte bikebril!