Sportzonnebrillen

 • Sorteren:
 • meer filters minder filters

77 zoekresultaten

Sportzonnebrillen – goed beschermd tegen de zon

Zonnebrillen voor het sporten bieden niet alleen een goed zicht als de zon schijnt, maar beschermen bovendien je ogen tegen gevaarlijke uv-stralen die je netvlies kunnen beschadigen. Een geschikte fietsbril mag derhalve in geen enkele uitrusting ontbreken! In deze koopgids lichten we alle belangrijke features toe, leggen we uit waarop je moet letten bij aankoop van een bril en welke zonnebril voor jou geschikt is.

In ons assortiment vind je een groot aanbod aan zonnebrillen voor tijdens het sporten en dagelijks gebruik, in trendy designs, alle standaard kleuren, prijsklassen en maten. Bekijk ons aanbod aan sportbrillen van bekende merken zoals OAKLEY, uvex, POC, RUDY PROJECT en nog veel meer. Zowel brillen met getinte, meekleurende en gepolariseerde glazen.

Uv-straling – goed beschermd tegen gevaarlijke uv-straling!

Als je buiten bent, komen je ogen in aanraking met elektromagnetische straling in de vorm van zogenaamde ultravioletstraling (kort: uv-straling). De lichtstralen hebben een korte golf zodat ze niet door het menselijke oog worden waargenomen – maar wel heel snel blijvende schade aan het netvlies kunnen veroorzaken. Net zoals onze huid zonnebrand kan oplopen, kan ook het hoornvlies van het oog na intensieve zonnestralen ‘verbranden’. Om je daartegen te beschermen, is het dragen van een geschikte zonnebril noodzakelijk.
De uv-straling die door de zon worden uitgezonden, bestaat uit uv-A-, uv-B-, uv-C-stralen Waar de uv-C-straling met ca. 100 – 280 nm door de atmosfeer worden geabsorbeerd, dringen de uv-B-stralen (ca. 280 – 315 nm) en uv-A-stralen (ca. 315-380 nm) ongehinderd door tot het aardoppervlak – en dat ook op bewolkte dagen en in de schaduw. Jouw sportieve zonnebril moet daarom beslist over een CE-certificaat beschikken dat aangeeft dat jouw bril gecontroleerd is en aan de EU-richtlijnen voor 100 % uv-bescherming (min. 380 nm) voldoet.

Beschermingsklassen voor sportieve zonnebrillen

Donkere glazen alleen volstaan niet om jouw ogen tegen gevaarlijke uv-stralen te beschermen. Hoe goed een fietsbril tegen uv-stralen beschermt, kun je uit de zgn. beschermingsklasse volgens EU-norm 1836 opmaken:

 • uv-beschermingsklasse 0: de glazen absorberen tot ca. 20% van de uv-straling. Geschikt voor bewolkte dagen en schemering. Ongeschikt als zonnebril.
 • uv-beschermingsklasse 1: de glazen absorberen tot ca. 20 - 57% van de uv-straling. Geschikt voor bewolkte dagen.
 • uv-beschermingsklasse 2: de glazen absorberen tot ca. 57 - 82% van de uv-straling. Geschikt voor lichte dagen in ons breedtegraden.
 • uv-beschermingsklasse 3: de glazen absorberen tot ca. 82 - 92% van de uv-straling. Geschikt voor zeer zonnig weer, strand, bergen etc.
 • uv-beschermingsklasse 4: de glazen absorberen tot ca. 92 - 97% van de uv-straling. Geschikt voor hooggebergte en gletsjers. Niet toegelaten in het verkeer.

Let erop dat de beschermende werking van de zonnebril overeenkomt met jouw gebruiksdoel. Alleen zo bescherm je jouw ogen tegen gevaarlijke uv-straling en heb je een goed zicht tijdens je volgende tocht.

400 nm – wat betekent "UV 400 bril"?

Het is inmiddels bekend dat niet alleen uv-straling onder 380 nm voor het menselijk oog schadelijk is. Ook straling van 400 nm, het blauw licht, kan voor schade aan het netvlies verantwoordelijk zijn. Veel brilfabrikanten bieden zonnebrillen met een filter voor 400 nm aan, dat verder gaat dan uv-a-bescherming. Deze modellen worden als uv400 brillen gekenmerkt.

Lastig kiezen – welke features jouw zonnebril moet hebben:

 • getint: de standaardvariant bij zonnebrillen zijn getinte glazen. Daarbij wordt een filter in het glas geïntegreerd dat afh. van de intensiteit van de tint, het binnendringen van het licht reduceert.
 • meekleurend: een bijzonder highlight voor iedereen die bij wisselende lichtomstandigheden onderweg is, zijn meekleurende lenzen. De fotochromische glazen beschikken over geïntegreerde moleculen die chemisch op het binnendringen van het licht reageren en hun tint aanpassen. Door wordt de zonnebril bij toenemende zonnestralen donkerder en klaart deze bij bewolkte lichtomstandigheden op. Een fotochromische sportzonnebril is derhalve een ideale keus voor iedereen die onderweg niet zijn lens wil verwisselen.
 • gepolariseerd: gepolariseerde glazen beschikken over een geïntegreerde polfilter die reflecterend licht absorbeert. Deze zorgt zeer goed voor het terugdringen van reflecties. Zichtbaar is het effect vooral op het water of in de sneeuw omdat je hierop bij het dragen van polarized lenzen nauwelijks lichtreflecties meer zit. Ideaal bij een laagstaande zon!
 • gespiegeld: Smirror lenzen zijn van buiten ondoorzichtig, met een ontspiegelde binnenkant. Daardoor zien ze er niet alleen tof uit, maar reduceren door hun spiegeling ook storende verblindende effecten en reflecties, voor een goed zicht.

Flexibel dankzij sportzonnebrillen met verwisselbare glazen

Wie vaak bij wisselende lichtomstandigheden onderweg is, kan kiezen voor een meekleurende bril of een sportzonnebril met verwisselbare glazen. Veel merken maken bij hun sportbrillen namelijk het verwisselen van de lenzen mogelijk. Afhankelijk van de lichtomstandigheden kan je zo bijvoorbeeld bij een overtrekkend wolkendek jouw sterk getinte lens door een heldere lens vervangen. Zo ben je altijd volledig flexibel.
Deels zijn er ook sets van zonnebril met meerdere verwisselbare lenzen bij ons beschikbaar. Bij het product vermelden we dan duidelijk of glazen verwisseld kunnen worden of dat reserve glazen zijn meegeleverd.

Sportzonnebrillen op sterkte

Enkele zonnebrillen in ons assortiment beschikken over een meegeleverde optische adapter of kunnen daarmee gecombineerd worden. Een optische adapter is een goede mogelijkheid voor brildragers om hun zonnebril op sterkte te krijgen. De speciaal op het brilmodel aangepaste adapter is eenvoudig in en uit te klikken. Jouw opticien kan in deze adapter glazen op sterkte plaatsen. Geschikt voor optische inserts zijn in de regel corrigerende glazen tot +/- 2 dioptrieën – in sommige gevallen zelfs tot +/- 4 dioptrieën. Richt je het best tot je opticien zodat hij de glazen voor je kan slijpen.

Zoals je ziet is een goede zonnebril niet alleen noodzakelijk om jou optimaal zich op zonnige dagen te bieden, maar ook om effectieve bescherming tegen uv-straling mogelijk te maken. Bij ons vind je goede sportbrillen in sportief design en met een grote keuze aan verschillende tinten, filters en spiegelingen. Voor veel draagcomfort en beter zicht op de fiets. Voor elke fietser is er wel iets bij!

In ons assortiment vind je een groot aanbod aan zonnebrillen voor tijdens het sporten en dagelijks gebruik, in trendy designs, alle standaard kleuren, prijsklassen en maten. Bekijk ons aanbod aan sportbrillen van bekende merken zoals OAKLEY, uvex, POC, RUDY PROJECT en nog veel meer. Zowel brillen met getinte, meekleurende en gepolariseerde glazen.