MTB-goggles - goggles voor adrenalinejunkies

Net als de fullfacehelm hoort ook de goggle bij de basisuitrusting van elke MTB-coureur. De robuuste brillen die speciaal voor het gebruik in downhill, enduro, freeride en gravity zijn ontwikkeld, beschermen jou tegen vuil, takken en bij vallen.
In ons assortiment vind je een groot aanbod aan MTB-goggles voor downhill, enduro enz. in alle standaard kleuren van bekende merken zoals FOX, O'NEAL en 100%. Passende reserve-onderdelen zoals beschermfolie en reservelenzen vind je in de categorie accessoires.

De lens – de kern van jouw goggle

MTB-brillen beschikken over een grote, doorlopende lens die in een robuust, kunststof montuur is ingebed. Daardoor biedt de bril een bijzonder groot blikveld en optimaal zicht op de MTB. Van klassieke helder, transparant tot gespiegelde, kleurrijke lenzen – het assortiment aan lenzen is enorm groot. Hier leggen we uit waar de verschillen liggen:

  • breukvast: het is vooral belangrijk bij MTB-goggles dat de lens robuust is. De lenzen zijn in de regel gemaakt van polycarbonaat zodat ze bij een aanraking met een steen of tak niet in duizend stukjes uit elkaar vallen. De robuustheid en breukvastheid van de lens wordt zo verhoogd en je bent optimaal beschermd op de trail.
  • uv-bescherming: om jouw ogen tegen gevaarlijk uv-A-, uv-B- en uv-C-straling te beschermen, moet je erop letten dat de goggels over uv-bescherming beschikken.
  • tint: afh. van persoonlijke smaak en gebruiksdoel kun je kiezen voor MTB-goggles met verschillende tinten – van doorzichtige clear tot getinte lezen in rood, groen, blauw tot zeer donker getinte varianten. Hoe meer de lens getint is, hoe donkerder het zicht is. Bij stralende zonneschijn moet je dus niet kiezen voor een getinte lens. Op bewolkte dagen kan ook een heldere, gele of oranje lens volstaan.
  • gespiegeld: zogenoemde "mirror" lenzen met een spiegelende coating worden steeds populairder. Ze zien er niet alleen mooi uit, maar houden ook storende reflecties uit de buurt.
  • Anti-Fog coating: een microscopische coating van de lens kan helpen om het beslaan van de lens tegen te gaan. Meer informatie hierover vind je hieronder.

Anti-Fog coatings

Veel MTB-coureurs klanten dat de lenzen van hun goggle vooral bij hoge temperaturen en intensief zweten snel en sterk beslaan. In fora en tutorials vind je veel tips, zoals het insmeren met spuug of scheerschuim, die zouden moet werken. De kunst van ‘anti fog’ ligt echter niet in het achteraf behandelen van de lenzen, maar veel in de verwerking van het montuur en de voering. Het beslaan van de glazen is een teken voor condensatie dat door hoge vochtigheid en temperatuur ontstaat.
Met een optimale ventilatie kun je dit reduceren of volledig verhinderen. Belangrijk is derhalve bij aankoop van een MTB-goggle dat het montuur van de bril over voldoende en grote ventilatieopeningen bestaat en de schuimstofvoering overvloedig vocht niet vasthoudt, maar snel naar buiten afvoert.
Veel merken hebben hun lenzen bovendien van een speciale coating voorzien die het condenseren moet reduceren. De microscopisch kleine coating gaat tegen dat de door zweten ontstane waterdamp kleine druppels kan vormen die op de lens kleven, het licht verdelen en een nevelige waas veroorzaken.
Anti fog coatings zijn zowel voor klassieke maar ook voor gespiegelde (zgn. anti-fog mirror lens) mogelijk.

Grip en houvast dankzij de brilband

De MTB-goggle wordt bevestigd met een brede, elastische band die aan de zijkanten van het montuur is bevestigd en om de helm wordt geplaatst. De lengte van de band kan ingesteld worden. Enkele brilbanden beschikken bovendien over siliconen grippers die verschuiven tegen gaan. Belangrijk bij de keuze voor de juiste goggle is dat de band goed past bij je downhill, niet afknelt, te los zit of verschuift. Voor een nog betere grip van de goggle banden hebben talrijke fullfacehelmen een inkerving aan het achterhoofd waarmee de brilband op zijn plaats blijft.

Het goggle montuur

Het montuur (ook "frame" genoemd) van jouw goggle is een stabiele houder voor jouw glazen. Door grote ventilatieopeningen in het montuur kan de lucht circuleren en wordt ervoor gezorgd dat het glas niet zo snel kan beslaan. Dankzij schuimstofmateriaal past het frame zich aan jouw gezicht aan zonder af te knellen en te verschuiven. Het is belangrijk dat het schuimstof vochtafvoerend is om hoog draagcomfort te garanderen. Enkele merken bieden meerlaags schuimstof aan voor nog meer draagcomfort.

Neusbescherming

Om ook je neus te beschermen, beschikken veel downhillbrillen over neusbescherming. De plastic constructie aan de onderkant van het montuur biedt beschutting bij een val of laaghangende takken. In de regel gaat het om een afneembare neusbescherming die je indien gewenst kunt gebruiken.

Met deze tips moet het een eitje zijn de perfecte MTB-goggle te vinden. Graag helpen onze experts je verder, als je niet zeker weet welke goggle jouw past. Graag kun je contact met ons opnemen! In ons assortiment vind je een groot aanbod aan MTB-goggles voor downhill, enduro enz. in alle standaard kleuren van bekende merken zoals FOX, O'NEAL en 100%. Passende reserve-onderdelen zoals beschermfolie en reservelenzen vind je in de categorie accessoires.