BACKROAD AL PLUS – Unlimited Bike Experience Thüringen

Voor het eerst bikepacken – ROSE medewerkers Corinna en Jana reisden hiervoor naar de beroemde Thüringer Rennsteig. Waarom altijd ver weg? Duitsland heeft ook fantastische gebieden die heel goed te verkennen zijn op een gravelbike. Net geen 200 km en meer dan 2500 hoogtemeters – ze hadden de Rennsteig allebei onderschat.

Tassen gepakt en accu opgeladen

Met de BACKROAD AL PLUS als perfecte begeleider gingen ze op weg naar Thüringen. De e-gravelbike gaf ze extra power waarop ze altijd konden terugvallen. Gewoonweg gaan, gewoonweg weg. De accu opgeladen, de tassen ingepakt, de fiets bepakt – klaar voor hun eerste bikepacking-avontuur.Een oude traditie

Het is een oude wandeltraditie om een steen uit de Werra in Hörschel, het startpunt van de Rennsteig, te vissen en in je tas te stoppen. Volgens de legende wordt een Rennsteig-avontuur pas als geslaagd beschouwd als de steen bij de finish in Blankenstein in de Selbitz wordt gegooid.  En dat was precies hun doel.

De planning van de bikepacking-tocht

196,4 km en 2726 hoogtemeters – als je de kracht en ambitie hebt, kun je dit zeker in één dag doen. Corinna en Jana pakten hun eerste bikepackingtocht wat meer ontspannen aan en planden 4 dagen voor hun avontuur. Er was immers veel te ontdekken en te beleven. Het is aan jou hoeveel dagen je de Rennsteig wilt fietsen. Er zijn talloze overnachtingsmogelijkheden. Als je echt avontuurlijk bent en al een doorgewinterde bikepackingfanaat bent, kun je ook een slaapplaats vinden in een van de vele berghutten.


Als je de route opnieuw wilt fietsen, kun je hier de hele tocht downloaden voor alle gangbare fietsnavigatiesystemen.Dag 1 – van Eisenach naar de Inselsberg

De eerste dag was al vol indrukken. Nadat de steen uit de Werra was gevist, gingen ze op weg in de richting van Inselsberg. De witte ‘R’ volgend, fietsten de twee door prachtige bossen en stopten bij geweldige uitzichtpunten, zoals de Glöckner. Als je de tijd neemt, kun je naast ontspannende boslandschappen ook een Kneipp-zwembad, een grot of heerlijke snackkraampjes ontdekken.

Dag 2 – van de Inselsberg naar de Schneekopf

Nog meer bos en nog veel meer groen. Haal gewoon diep adem. Wie dan nog wat meer cultuur wil opsnuiven en op de juiste tijd op de juiste plek is, kan zomaar midden in een volksfeest belanden. Dat gebeurde de dames ook. Snel stoppen en een fotot maken, daarna weer op de fiets de natuur in. Natuurlijk mocht een echte Thüringer Rostbratwurst niet ontbreken tussendoor.


De bestemming van vandaag was de Schneekopf en de overnachting in de Neue Gehlberger Hütte – fantastisch mooi en echt de moeite waard. Vooral in de vroege ochtenduren.


Dag 3 – van Schneekopf naar Neuhaus am Rennweg

Het was de moeite waard om vroeg op te staan. De rust, de koele lucht, het knisperen van de ochtenddauw op de weilanden en het mystieke licht in de vroege uurtjes zorgden voor een goed begin van de dag. We reden verder langs het oude treinstation van Rennsteig, naar het Rennsteig Museum en opnieuw door weelderig groen. De Werraquell Hütte was de perfecte plek om tot rust te komen.

Dag 4 – van Neuhaus am Rennweg naar Blankenstein

De laatste dag brak aan. Na een ontspannen overnachting in een kleine Finse hut kregen ze inzicht in de kunst van het glasblazen. Door het dorp vol leistenen huizen gingen ze rechtstreeks terug het platteland op. De route ging via Spechtsbrunn langs de grensstreek en er waren veel kleine versnaperingen onderweg: een vers geplukte appel, een echt Leberkas-broodje en een chocoladereep als dessert. De tussenliggende bestemming was het Rennsteig-Haus.

Aangekomen in Blankenstein

Doel bereikt. Volgens de legende werden de geviste stenen in de Selbitz in Blankenstein gegooid. Rennsteig-avontuur succesvol afgerond. Conclusie: Meer hoogtemeters dan verwacht, veel groen in prachtige bossen, adembenemende uitzichten, heerlijk eten en geweldige tradities.

Hoe ROSE bij de Thüringer Rennsteig kwam

Bij het zoeken naar de juiste Bike Destination voor een avontuur met de BACKROAD AL PLUS, werden we aangetrokken door de prachtige bossen, betoverende uitzichtpunten, gezellige rustplaatsen en heerlijke gerechten. We wilden uit onze dagelijkse routine stappen en die op een compleet nieuwe manier ervaren en het vertrouwde op een nieuwe manier verkennen. Deze fietstocht over de Thüringer Rennsteig is een nieuw avontuur in onze reeks ‘Unlimited Bike Experiences’. 

Speciale dank gaat uit naar onze samenwerkingspartners die ons door hun regio hebben geleid.


De bike

BACKROAD AL PLUS GRX RX810 1x11 Seafoam Green

BACKROAD AL PLUS

De e-gravelbike van aluminium met tot wel 170 km actieradius

vanaf € 3457

Bekijk de BACKROAD AL PLUS