Commuting in a metropolitan city

Parijs is al lang niet meer alleen maar de stad van de liefde. Deze metropool is ook een rolmodel geworden vanuit het oogpunt van de mobiliteitstransitie. We hebben aan den lijve ondervonden hoe het voelt om met de SNEAK PLUS als fietskoerier te werken in de hoofdstad van Frankrijk.

Foto: Arnau Bach / Video: El Flamingo

We hebben jouw toestemming nodig om het aanbod van YouTube weer te geven.

Wij maken gebruik van een service van een andere aanbieder om het aanbod van bijvoorbeeld YouTube weer te geven. Deze service kan gegevens over je activiteiten verzamelen. Lees de details en ga akkoord met het gebruik van deze service om de inhoud te kunnen bekijken.

Society of contrasts

Op het spoor van tegenstellingen met een undercover e-bike. Arm of rijk, verleden of toekomst, auto of fiets. Is het nu tijd voor verandering? De tijd waarin steden niet langer gedomineerd worden door auto's, de tijd van fietsen? Dat wilden we nader bekijken.

De SNEAK PLUS: Een e-bike die zo slank en sportief is dat je pas op het tweede gezicht vermoedt dat er een accu in de onderbuis verborgen zit. 


On a mission

Op basis van de Franse cultfilm "La Haine" (1995) wilden we niet alleen de voordelen van deze droomstad in onze Cyclestory laten zien, maar ook de buitenwijken en hun vooroordelen onderzoeken.

Onze hoofdpersoon Daniel - een doodgewone man uit de banlieue die elke dag worstelt met zijn reputatie binnen de maatschappij. Voortdurend op zoek naar een echte baan, faalt hij die dag opnieuw in zijn poging om een baan als ober te krijgen. Er worden hem geen redenen gegeven, het is altijd alleen maar "Je past hier niet". Hoe kan hij zo ooit eerlijk geld verdienen?

‘s Avonds vertelt hij zijn vrienden over het incident terwijl ze door de straten slenteren. Langs alle snobistische winkels die Daniel blijven afwijzen. Maar ze hebben plezier en proberen er niet onder te lijden. Ze krijgen meteen minachtende blikken toegeworpen.

Als ze langs het restaurant komen dat Daniel geen kans op perspectief wilde geven, laat hij zich meeslepen en grijpt hij de fiets die zo liefdeloos tegen de muur leunt. Daniel en zijn vrienden vluchten, onderscheiden zich met deze actie en voelen een kort moment van macht. Met een druk op de knop ervaart Daniel de kracht en het ongelooflijke rijgevoel van zo'n waardevolle bike. Er schiet hem iets te binnen dat zijn leven zou kunnen veranderen. Daniel heeft het gedaan. Aan de telefoon vertelt hij zijn moeder vol voorpret: "Ik heb de baan. Ik ben nu een echte fietskoerier."

Vanaf nu baant hij zich een weg door het verkeer, sneakt langs auto's en laat zien wie de echte held van de weg is.  

Unique experience

Natuurlijk hadden we ons van tevoren op de hoogte gesteld van de verkeersomstandigheden en stereotypen van Parijs, maar wat we ter plekke hebben meegemaakt zal zeker in ons geheugen gegrift blijven. Hoe hartelijk we werden ontvangen in de banlieues, hoe de mensen daar enthousiast waren over onze fietsen, traditioneel eten, verhalen over het leven, nieuwe uitzichten en nieuwe vriendschappen - echt een unieke ervaring.

Wordt vervolgd...

De bike

sneak plus cyclestory magazin bildtext

SNEAK PLUS

Verover je stad met een slanke e-bike die er niet uitziet alsof hij Power heeft.

Bekijk de SNEAK PLUS