Beenstukken voor de wielersport

Naast armstukken horen ook beenstukken bij de basisuitrusting van elke wielersporter. In de winter houden de thermolegwarmers je aangenaam warm en in de zomer zorgen speciale beenstukken voor bescherming tegen gevaarlijke uv-straling. Het voordeel? Met beenstukken ben je altijd flexibel want je kunt ze eenvoudig en snel in de zak van je jersey of jas stoppen.

In ons assortiment vind je een groot aanbod aan beenstukken in alle standaard maten en prijsklasses en van bekende merken zoals GORE WEAR, ROSE, Castelli, X-BIONIC en CRAFT. Er zijn beenstukken met en zonder WINDSTOPPER membraan, voor dames en heren.


Waarom beenstukken op de fiets?

Beenwarmers zijn een populair accessoire tijdens het fietsen. Ze worden in de regel van een vochttransporterend materiaal zoals polyamide of polyester gemaakt en beschikken over een hoog aandeel aan elastaan zodat je flexibel om je benen zitten. Ongeacht of je nu beenstukken voor de winter zoekt of voor de zomer met uv-bescherming: met beenstukken kun je niks verkeerd doen.

Het is niet altijd passend om op de fiets een lange fietsbroek te dragen. Beenwarmers worden vooral gebruikt door fietsers die met een korte fietsbroek door een zonnig dal rijden, bij de berg oprijden en boven met lage temperaturen geconfronteerd worden. Beenstukken kun je eenvoudig en snel in de zak van je jersey stoppen zodat je ze als het afkoelt snel bij de hand hebt. Ze bieden extra warmte, beschermen je tegen de koude rijdwind en zijn snel aangetrokken. Net als beenwarmers bieden deze beenstukken dus dan bescherming tegen de kou, als je het nodig hebt. Zo ben je ook onderweg zeer flexibel. Beenstukken zijn niet alleen geliefd op de racefiets, maar ook op de MTB.

Er zijn ook lange beenstukken voor gebruik in de zomer beschikbaar. Ze beschermen je tegen gevaarlijke uv-stralen en optimaliseren dankzij het functionele materiaal het ademend vermogen voor een prettig koel, droog draaggevoel. Ze zijn klein opbergbaar en eenvoudig in een jersey- of jaszak op te bergen en als je ze nodig hebt, heb je ze snel aangetrokken. Dit praktische accessoire is door de hoge elasticiteit eenvoudig in het gebruik en zorgt door de platte naden voor een comfortabele pasvorm. Zodat de beenstukken niet verschuiven, beschikken ze vaak aan de boven- en/of onderkant over siliconen grippers. Zo blijven ze op hun plaats.

Om d‏‏e beenstukken probleemloos aan te kunnen trekken, moet je er op letten dat ze over ritssluitingen aan de onderkant beschikken.‏‏ Zo kun je ze eenvoudig over ander kledingstukken aantrekken, zonder de nauwsluitende pasvorm uit te rekken.


Beenwarmers voor de winter

Vooral op koude dagen in de herfst of winter worden thermo-beenwarmers gebruikt om jou en je spieren warm te houden en tegen de koude rijwind te beschermen. Het speciaal voor het koude seizoen ontwikkelde materiaal maakt het verschil:

  • Thermomateriaal: Om je optimaal tegen de kou te kunnen beschermen, zijn de warmers van dik materiaal gemaakt dat je warm houdt en het binnendringen van de koude lucht verhindert. Het materiaal heeft ademend vermogen en transporteert overtollig vocht snel naar buiten. Zo blijven je benen op koude dagen warm en droog.
  • Opgeruwde binnenkant: Voor nog meer warmte is bij het meeste thermo-materiaal de binnenkant opgeruwd. Zo ontstaat een beschermende luchtlaag die de warmte langer vasthoudt. Bovendien is het materiaal zachter op de huid.
  • Winddichte beenwarmers: Als praktische aanvulling voor nog betere bescherming tegen de kou en rijwind zijn er warmers met een winddichte membraan. Dit is een dunne kunststof laag die in het materiaal is verwerkt en zo het binnendringen van de wind verhinderd. Door de fijne, microscopisch kleine perforaties in de membraan kan waterdamp, dat door zweten ontstaat echter ongehinderd naar buiten verdampen. Bij legwarmers met een winddichte membraan zoals GORE WINDSTOPPER weten te overtuigen met een prettig warm en droog draaggevoel.

Lichte beenstukken als uv-bescherming voor de zomer

Ook voor de zomer kunnen beenstukken een praktische aanvulling op jouw outfit zijn. Je kiest dan niet voor de warme thermo-legwarmers, maar voor lichte beenstukken die door het functionele materiaal meer ademend vermogen hebben en bescherming bieden tegen de zon.

Speciaal voor het gebruik bij hoge temperaturen hebben enkele fabrikanten beenstukken ontwikkeld, die effectieve uv-bescherming bieden. Samen met een passende fietsbroek beschermen ze je tegen gevaarlijke uv-stralen.

De andere reden om ook in de zomer beenstukken te dragen is het ademende vermogen van het materiaal. Het functionele materiaal voert overvloedige warmte en vocht af en zorgt zo ook bij hoge temperaturen voor een aangenaam koel draagcomfort.


Welke maat moet ik kiezen?

De beenstukken in ons assortiment zijn unisex en passen zowel dames en heren. Het is wel belangrijk dat je de juiste maat aanschaft. Als de beenstukken te groot zijn, hebben ze geen grip en kunnen ze afzakken. Als ze te klein zijn, zitten ze krap of hebben nauwelijks bewegingsvrijheid. Veel merken bieden maattabellen aan om je te helpen bij de keuze voor de juiste maat. De beenstukken moeten strak zitten zodat ze niet verschuiven, maar ze mogen niet te krap zijn.


Hoe moeten beenstukken zitten?

Bij de keuze voor de juiste maat moet je erop letten dat de beenstukken nauwsluitend zijn zonder af te knellen. Je moet voldoende bewegingsvrijheid hebben, maar de beenwarmers mogen niet verschuiven.


Met deze praktische tips moet je zonder problemen de passende beenstukken in ons assortiment kunnen vinden. Onze competente medewerkers helpen je graag verder als je hulp nodig hebt om de juiste beenstukken of juiste maat te vinden.

In ons assortiment vind je een groot aanbod aan beenstukken in alle standaard maten en prijsklasses en van bekende merken zoals GORE WEAR, ROSE, Castelli, X-BIONIC en CRAFT. Er zijn beenstukken met en zonder GORE WINDSTOPPER membraan, voor dames en heren.