• Sorteren:
 • meer filters minder filters

40 zoekresultaten

De perfecte raceschoenen

Fietsschoenen voor snelheidfansRazendsnel ben je op het asfalt onderweg, altijd proberen je prestaties te verbeteren. Bij wielrennen telt vooral een ding: snelheid. Een belangrijke factor om jouw kracht optimaal en efficiënt op de pedalen over te brengen zijn schoenen. Van op de millimeter nauwkeurige sluitingen tot constructies voor veel grip rondom de hak en extra stijve zolen met boorgaten voor de bevestiging van klikpedalen – raceschoenen doen er alles aan om voet en pedaal een eenheid te laten vormen. Welke fietsschoen is voor jou de juiste? Hier adviseren we jou bij de aankoop van jouw droomschoenen!

In ons assortiment vind je een groot aanbod aan wielrenschoenen voor dames en heren in alle gangbare maten en kleuren van bekende merken zoals ROSE, Giro, Shimano, Northwave, Mavic, Gaerne, SIDI en Vaude. Neem een kijkje en bekijk het aanbod van voordelige instapmodellen tot hoogwaardige profschoenen.


Wat zijn de beste raceschoenen?

Om de perfecte raceschoen te vinden, moet je met meerdere factoren rekening houden: enerzijds moet de schoen een goede pasvorm hebben en goed aan je voet zitten zonder te verschuiven of te knellen. Bovendien moet hij over een boorgaten voor de bevestiging van een klikpedaal beschikken en de passende zool voor jouw gebruiksdoel hebben (hieronder lees je daar meer over). Graag helpen onze geschoolde adviseurs jou bij het vinden van de passende raceschoen!


Waarom raceschoenen? Welk systeem heb ik nodig?

Klikpedalen zijn vergelijkbaar met de bevestigingssytemen aan skies en snowboards. Je hebt hiermee een vaste verbinding tussen schoen en pedalen. Dit levert enkele voordelen op. Enerzijds kunnen je voeten niet zo snel van de pedalen glijden, wat vooral bij nat weer handig is. Het grootste voordeel is echter dat de kracht niet alleen door het trappen op de pedalen op de ketting wordt overgebracht, maar ook wanneer je je voet omhoogtrekt. De trapbeweging wordt zo ronder en de krachtoverdracht is effectiever. Er is echter oefening nodig om de klikpedalen in en uit te kunnen klikken.

Er zijn verschillende pedaalsystemen beschikbaar. De schoenen die je in de categorie raceschoenen vindt, beschikken allemaal over drie boorgaten die in een driehoek zijn geplaatst. Ze dienen als bevestigingsmogelijkheid voor de schoenplaatjes. Deze 3-gaat-standaard is compatibel met bijv. Look Delta und Keo, Shimano SPD SL, Speedplay Light Action, Zero, X-Series (via 3-gaats adapterplaat), Campagnolo Pro-Fit, Mavic Zxellium, Time Iclic/Xpresso en Time Impact.

Als je advies nodig hebt om te bepalen welk systeem voor jou optimaal is, kun je graag contact met onze experts opnemen. Ze helpen je graag verder.


Raceschoenen – welke maat?

De juiste fietsschoenen moeten strak zitten zonder te verschuiven en zonder knellen. Voor een optimale krachtoverdracht op de pedalen moeten voet, schoen en pedaal een eenheid vormen. Indien de fietsschoenen te los zitten, is de goede krachtoverdracht op het pedaal niet meer gegarandeerd. Je moet er ook op letten dat de schoenen rondom de hak grip bieden. Om dat te testen kun je als je staat proberen je hak op te tillen. De hak mag daarbij niet uit de schoen slippen. Als de schoen te strak zit, kan dit negatieve gevolgen op de doorbloeding hebben. Om na te gaan of de voet voldoende plaats in de schoen heeft, moet zich een duimbreedte tussen tenen en de voorste punt van de schoen bevinden.

Ons assortiment bevat ook fietsschoenen met een zeer sportieve pasvorm die kleiner uitvallen. Mocht dit zo zijn, is bij het product duidelijk aangegeven dat je de schoenen in een grotere maat moet bestellen.


Welke sluiting moeten mijn fietsschoenen hebben?

Bij fietsschoenen zijn naast de pasvorm twee factoren van groot belang: de zool en de sluiting. Alleen als de schoenen over een sluiting beschikken die voor voldoende grip in de schoen beschikken, kun je de kracht optimaal op de pedalen brengen. Afh. van budget en voorkeuren zijn er drie soorten sluitingen beschikbaar die bij sommige schoenen ook gecombineerd kunnen worden.

Klittenbandsluiting: een klassieke klittenbandsluiting biedt nauwkeurige instelmogelijkheden en is ook tijdens het fietsen aan te passen.

Gespsluiting: nog nauwkeuriger zijn fietsschoenen met gespsluitingen. Hierbij wordt een plastic onderdeel door een sluitsysteem geleid en op de millimeter nauwkeurig vastgezet. De voet zit zo stevig in de schoen en ook de hiel slipt niet.

Draaisluiting (bijv. BOA of ATOP): Fietsschoenen met een draaisluiting bieden zeer nauwkeurige instellings- en aanpassingsmogelijkheden bij gelijkmatige drukverdeling op de hele voet. Vergelijkbaar met de klassieke veters wordt een metalen draad over de voet getrokken die met een draaisluiting in de lengte kan worden aangepast. Instelling is op de millimeter nauwkeurig mogelijk en ook tijdens het fietsen mogelijk.


Welke zolen moeten mijn raceschoenen hebben?

Wie van optimale krachtoverdracht op de pedalen wil profiteren, moet bij de keuze voor raceschoenen vooral op de zool letten. Hier presenteren wij alle zolen die je in de categorie race/road vindt. Afh. van budget en gebruiksdoel vind je dus altijd de juiste zool.

Nylon zool: de klassieke nylon zool is vooral in instap- en beginnermodellen te vinden vanwege de lagere productiekosten. Het nylon materiaal is harder dan rubber en zorgt voor een betere krachtoverdracht op het pedaal. Door de lagere flexibiliteit is de nylon zool echter minder prettig om op te lopen.

Versterkte nylon zool: wie een nog betere krachtoverdracht op het pedaal wenst, kiest het best voor een raceschoen waarbij de nylon zool bij het pedaal over versterkingen van carbon of glasvezel beschikt. Door de hogere stijfheid rondom de pedalen kun je nog meer kracht op het pedaal uitoefenen

Carbon composiet zool: Wie een stijve zool zoekt, maar niet het budget voor een full carbon zool heeft, kiest het best voor carbon composiet zolen. Dat zijn zolen die uit een mengsel van nylon en carbon bestaan. Daardoor beschik je over het beste uit twee werelden: meer stijfheid dankzij het carbon en een voordelige prijs en meer comfort door het nylon.

Full carbon zool: maximale stijfheid bieden raceschoenen met carbon zolen. Bij deze fietsschoenen is een carbonzool verwerkt die stijf, licht en niet flexibel is. Daardoor is de zool tijdens het lopen niet flexibel, maar biedt deze maximale krachtoverdracht op het pedaal en blijft het gewicht laag.

Als je niet precies weet welke zool nu echt voor jou geschikt is, adviseren onze experts je graag om de juiste keuze te kunnen maken.


Raceschoenen voor brede voeten

Voor wie standaard raceschoenen te krap zijn, hebben we ook raceschoenen voor brede voeten. Deze fietsschoenen zijn breder gesneden en bieden zo meer ruimte voor je voeten.


Raceschoenen voor beginners

Wie net met wielrennen begint, moet in ieder geval in een paar goede fietsschoenen investeren. In de regel beginnen instappers met fietsschoenen die over een nylon zool beschikken en een klittenbandsluiting hebben. Afhankelijk van budget en voorkeuren kun je natuurlijk ook voor carbon composiet of full carbon zolen kiezen. Of je investeert in een nauwkeurig sluitsysteem zoals een gesp- of draaisluiting. Belangrijk voor instappers is vooral dat je oefent met in- en uitklikken oefent of een ervaren wielrenner om hulp vraagt.


Raceschoenen of triatlonschoenen voor de triatlon?

Bij de triatlon is het erg belangrijk de juiste schoenen te dragen. Alleen als je ze snel aan kunt trekken, kun je onderweg tijdwinst pakken. Bovendien zijn fietsschoenen met bevestigingsmogelijkheid voor een pedaalsysteem erg belangrijk voor een goede krachtoverdracht. Raceschoenen en speciaal ontwikkelde triatlonschoenen zijn in die zin identiek, dat ze beide over stijve zolen met boorgaten voor de bevestiging van een pedaalsysteem beschikken. Triatlonschoenen hebben bovendien ademende materialen zodat natte voeten na het zwemmen prima kunnen drogen. Bovendien hebben triatlon schoenen een grote instap met handige aantrekhulp of -lus zodat je ze onderweg nog sneller aan en uit kunt trekken. Principieel zijn beide schoensoorten dus geschikt voor de triatlon. Wil je onderweg echter sneller wisselen, is de aanschaf van triatlonschoen aan te bevelen. Je vindt ze in de categorie Triatlonschoenen.


Raceschoenen voor dames

Telkens meer dames springen in hun vrije tijd op de fiets. Daarom wordt het assortiment aan raceschoenen die speciaal zijn bedoeld door dames steeds groter. Dames raceschoenen hebben een smallere pasvorm, met kleinere maten en andere kleuren en designs. Natuurlijk is er ook niks op tegen voor unisex fietsschoenen of herenschoenen te kiezen.


Raceschoenen voor de winter

Echte wielerfans willen hun fiets ook op koude dagen niet in de hoek laten staan. Om ook in de winter optimaal uitgerust te zijn, bieden wij een groot aanbod aan raceschoenen voor de winter. Voor een effectieve bescherming tegen de koud adviseren wij een lichte wattering en/of wind- en waterdichte membranen zoals de bekende GORE-TEX membraan. Er bestaan ook wind- en waterdichte overschoenen die jouw raceschoenen tegen de koude rijwind en regen beschermen. Lichte bescherming tegen de koud bieden teenhoezen die je tenen warm houden. Als je op zoekt bent naar raceschoenen voor de winter, kijk dan ook in onze categorie Winterschoenen en Overschoenen - hier vind je gegarandeerd de juiste partner voor het koude seizoen!


In ons assortiment vind je een grote keuze aan raceschoenen voor dames en heren in alle gangbare maten en kleuren van bekende merken zoals ROSE, Giro, Shimano, Northwave, Mavic, Gaerne en SIDI. Bekijk ons aanbod en vind zowel voordelige instapmodellen als hoogwaardig profschoenen.

Heb je een vraag over raceschoenen?

Wat is het geschikte kliksysteem voor op de racefiets?
 • Klassieke systemen voor racefietsen zijn: Shimano SPD-SL, Look Delta en Keo.
 • Schoenen met drie gaten in een driehoek zijn het meest geschikt voor wielrennen. Zo kun je je schoen stevig vastklikken in het bijbehorende pedaal.
Wat is het voordeel van racefietsschoenen?
 • De juiste wielerschoen moet perfect passen om je voet ook tijdens lange ritten te ondersteunen.
 • Raceschoenen helpen je om betere prestaties op de fiets te leveren (door een betere krachtoverbrenging tijdens de gehele trapbeweging).
Welke fietsschoenen heb ik nodig voor triatlon?
Als je aan triatlon doet, kun je het beste fietsschoenen kiezen met drie gaten in een driehoek (klassieke racefietsschoenen). Bovendien zijn er speciale triatlonfietsschoenen, die je dankzij de grote instap snel kunt aan- en uittrekken. Klik hier om direct naar de categorie te gaan.
Waar moet je op letten voor je eerste rit?
 • Als je voor het eerst op speciale fietsschoenen met een kliksysteem rijdt, moet je vooraf oefenen met het in- en uitklikken ervan.
 • De beste manier om dit te doen is door je vast te houden aan het deurkozijn of een muur en te oefenen met uitklikken.
Wat voor soort sluiting is er voor racefietsschoenen?
Er zijn zeer verschillende sluitingen in verschillende prijsklassen voor fietsschoenmodellen:
 • klittenbandsluiting
 • gespsluiting
 • draaisluiting, bijv. BOA (hier wordt een fijne staaldraad door een wieltje gewikkeld en zo wordt de wielschoen gelijkmatig gespannen).
 • Je kunt ook kiezen voor een combinatie van twee systemen, bijvoorbeeld klittenband en gespsluiting.