Trainingskamp op Mallorca

Het eerste lichtpunt voor velen is een trainingskamp in het voorjaar, waar in een zacht klimaat veel kilometers en intensieve prikkels niet zo zwaar vallen en je vorm onderweg naar de eerste wedstrijden een nieuwe kwaliteit bereikt. Mallorca is de klassieke bestemming voor wielrenners, en terecht.

We hebben jouw toestemming nodig om het aanbod van YouTube weer te geven.

Wij maken gebruik van een service van een andere aanbieder om het aanbod van bijvoorbeeld YouTube weer te geven. Deze service kan gegevens over je activiteiten verzamelen. Lees de details en ga akkoord met het gebruik van deze service om de inhoud te kunnen bekijken.

"Eindelijk weer races winnen!"

Dat is mijn doel voor dit jaar. Mijn naam is Matthias en ik fiets al sinds mijn jeugd in competitieverband. Intussen ben ik dertig, sta midden in het beroepsleven en kom helaas niet meer zo moeiteloos in vorm als toen ik nog jonger was. Er is minder tijd, de training moet veel gestructureerder zijn en om eerlijk te zijn was het in de winter vaak lastig.

Vandaag is alles anders. Mijn nieuwe vriendin Julia is minstens zo gek op wielrennen als ik. Gezamenlijke trainingen hebben ertoe geleid dat we elkaar al fietsend leerden kennen en liefhebben. Bovendien hebben we een motivatiejoker getrokken: twee gloednieuwe fietsen en niet de minste. Superlichte fietsen die aerodynamisch geoptimaliseerd zijn en ook comfort bieden voor lange dagen in het zadel: de X-LITE SIX en FOUR DISC van ROSE. Ik kan amper wachten mijn nieuwe fiets goed te leren kennen bij meer dan vier graden en op droge wegen.

Matthias en Julia Zonsopkomst op Mallorca

We beginnen met een ontspannende ronde om te acclimatiseren

Ons trainingsplan komt van onze gezamenlijke trainer en is op een heel typische manier opgebouwd. Zo heb ik al vaak getraind op het eiland. Tussen februari en april vlogen verschillende trainingsgroepen van mijn fietsclub naar Mallorca en als jonge renner had ik regelmatig het genoegen om kilometers te maken onder de Balearische zon.

We beginnen met een ontspannende ronde om te en verhogen de tijd op de fiets elke dag met een uur. In het midden van de week is er een rustdag waarop we iets voor onze regeneratie doen. De meeste tijd spenderen we aan de basis, maar we hebben ook de opdracht gekregen om bergop iets te forceren als we ons goed voelen. Ik heb in totaal 20 uur training voor de boeg en ik heb me voorgenomen om van elke uur te genieten. Het weer moet in ieder geval meespelen.

Voorbeeld afloop trainingskamp

Trainingsplan

We hebben in de buurt van Alcudia een kleine finca gehuurd zodat we onder elkaar zijn en wat eten en drinken betreft ook beter op onze behoeften kunnen inspelen. De reis naar Mallorca vanaf alle Duitse luchthavens is ontspannen.
Na een korte stop bij de supermarkt zijn we verbaasd, want onze accommodatie is indrukwekkend.

De fietsen staan klaar

De zoektocht op Airbnb was de moeite waard. Een snelle blik in de fietskoffers zorgt voor opluchting, want beide fietsen zijn intact en ik kan ze meteen opbouwen. Al na een half uur houdt Julia het niet meer: ‘Wanneer gaan we eindelijk onze eerste rit maken?’ Ik moet lachen, want ik denk ook aan niks anders.

Een espresso, een banaan en een half uur later zijn we aangekleed en staan we klaar met volle bidons. Ik heb zin om Julia meteen al het moois van het eiland te laten zien. Als we nu richting Cap Formentor rijden, kunnen we met zonsondergang het noordelijkste punt van het eiland bekijken. Een absoluut hoogtepunt aan het begin van ons verblijf.

Direct langs de zee loopt een fietspad door de baai van Pollença. We ademen de zoute lucht in en voelen de zon door onze kleren op onze huid. Een heel vreemd gevoel midden in februari. De fietsen voelen meteen snel aan. Zonder veel moeite halen we 30 km/u en langzamer op het vlakke is nauwelijks mogelijk - door de uitgekiende aerodynamica en goede banden. Kort na Port de Pollença begint de weg naar de Cap te stijgen en is het tijd ons windjack open te ritsen. We moeten ons inhouden om niet te overdrijven en kiezen voor een comfortabel tempo.

Wielrennen op de weg was voor mij nog nooit zo eenvoudig en intuïtief

In de loop van de week hebben we nog genoeg mogelijkheden wat meer druk op de pedalen te zetten We vinden snel een gezamenlijk ritme en merken hoe lichtvoetig de fietsen klimmen - geen wonder met een framegewicht van minder dan 800 gram. Na een enkele minuten hebben we een adembenemend uitzicht op de baai achter ons. De eerste afdaling ligt voor ons en ik voel me meteen veilig op de X-LITE, alsof ik er al ontelbare kilometers op heb gereden, hoewel het voor mij de eerste echte afdaling is op deze fiets.

Julia lijkt de fiets ook goed te vinden, want ze kleeft met een grote grijns aan mijn achterwiel. Volledig nieuw voor ons zijn de schijfremmen op beide fietsen. Met een minimale krachtsinspanning en uitermate betrouwbaar verrichten ze hun taak op voor- en achterwiel. Wielrennen op de weg was voor mij nog nooit zo eenvoudig en intuïtief.

De route naar de Cap is niet veeleisend qua oriëntatie - er zijn geen afslagen - maar wordt gekenmerkt door een constante afwisseling van klimmen en dalen. Je concentratie moet op de weg blijven, zelfs wanneer het ene grandioze uitzicht het andere aflost. En daar doemt plotseling op: de Far de Formentor. De ondergaande zon wordt scherp gereflecteerd in de optiek van de toren. Nog een paar steile haarspeldbochten en net op tijd voor de zonsondergang staan we helemaal alleen op deze betoverende plek.

In plaats van massa's toeristen worden we begroet door een hongerige geit. Julia geeft haar een stuk van haar reep en zo kunnen we snel een paar selfies met onze nieuwe vriendin nemen. We genieten een paar minuten van de magische sfeer met het ongelooflijke lichtspel.

Cap Formentor
Road Geit

Bijna gered

We moeten echter snel naar huis om niet in het donker aan te komen. Bijna in het duister gehuld bereiken we helemaal enthousiast onze accommodatie. Er heerst een eerbiedige stilte. Ik moet even de indrukken van de eerste rit verwerken en me realiseren dat ik, hoewel ik nog vijf dagen zware training voor de boeg heb, na de eerste dag al vrede met mezelf en de wereld heb gesloten - met mijn nieuwe fiets trouwens ook.

Uiteindelijk zijn het alleen jij en je fiets en de eindeloze vrijheid, waarvan je op Mallorca kunt genieten. Vooral aan het begin van het jaar vorm je met een meerdaags trainingskamp de basis voor het komende seizoen. Tussen energievretende beklimmingen, adembenemende uitzichten en eindeloze afdalingen doe je niet alleen iets voor je conditie, maar vooral ook iets voor je geestelijke gezondheid, want tussen alle inspanning door is er genoeg ruimte om te genieten.

De fiets

XLITE_Matt-carbon

XLITE

Gemaakt voor speed in elke situatie

vanaf € 3050

bekijk de XLITE

Cyclestories

United in passion

Lees meer

Racefiets gids

Lees meer