Welke trekking-/citypedalen passen bij mij?

Sommige trekkingfietsers staan niet stil bij de keuze voor hun pedaal, ook al zijn ze vaak op pad om nieuwe routes te ontdekken en dagelijkse routes per fiets af te leggen. Er is een enorme keuze aan trekkingpedalen die je rijcomfort nog verder kunnen vergroten. In deze gids laten we je zien welke pedalen het beste zijn voor jou.

Platformpedalen voor trekking / city

Platformpedalen, ook wel Flat Pedals genoemd, hebben grote slipvrije contactoppervlakken waarop je je voeten stevig kunt neerzetten. Dankzij een opgeruwd of met rubber bekleed oppervlak is het pedaal slipvrij en biedt het de nodige grip. Platformpedalen hebben vaak vaste reflectoren die je zichtbaarheid kunnen vergroten.

Dit fietspedaal kan worden gebruikt met alle casual schoenen - je hebt dus geen speciale uitrusting nodig en kunt gewoon op je fiets stappen om alledaagse routes af te leggen.

Voor nog meer grip zijn er platformpedalen met pins. Deze drukken in je schoenzool en minimaliseren zo het wegglijden, zelfs in natte omstandigheden.

Dergelijke flat pedals kun je het beste gebruiken in combinatie met flat pedal-schoenen. Deze fietsschoenen hebben een zool met een speciale rubbersamenstelling en profiel. Dit zorgt ervoor dat je letterlijk aan het pedaal blijft ‘plakken’ - perfect voor iedereen op zoek is naar maximale grip.

Als je flexibel wilt zijn op je trekkingfiets, is het platformpedaal precies goed voor jouw dagelijkse fietstochten.

Bekijk alle trekking-/city-platformpedalen

Trekking-/city-duopedalen

Dit type pedaal combineert de voordelen van het klikpedaal met de voordelen van het platformpedaal. Eén kant van het pedaal heeft een plat vlak, waar je schoen alleen op rust en niet stevig aan het pedaal vastzit. De andere kant is ontworpen om in vast te klikken, zodat je je voeten stevig met de pedalen kunt verbinden.

Voor de platformzijde van het duopedaal heb je geen speciale fietsschoenen of andere uitrusting nodig. Je kunt er zonder problemen met straatschoenen op rijden. Dit is vooral handig als je nog niet erg zelfverzekerd bent op de fiets en je voeten snel van de pedalen wilt kunnen halen of als je soms slechts korte afstanden fietst. 

De klikzijde van de pedalen heeft een zeer groot contactoppervlak en kan worden bereden met schoenplaatjes die compatibel zijn met de 2-gaats standaard. Deze metalen plaatjes dienen als verbindingsstuk tussen de schoen en het pedaal en worden stevig vastgeschroefd in de twee parallelle gaten in de zool van je fietsschoen. Wanneer je je schoen met schoenplaatjes met een beetje druk op de pedalen zet, klikt hij vast en ontstaat er een stevige verbinding. Deze verbinding maak je los door je hiel naar buiten te draaien. Dan kun je je voet weer van het pedaal halen. Hoeveel kracht nodig is om uit te klikken kan meestal individueel op de pedalen worden ingesteld. Voor beginners wordt een lage veerspanning aanbevolen zodat je je voeten snel weer kunt losklikken van de pedalen. 

Het voordeel van de klikzijde is dat je voeten altijd in dezelfde positie blijven. De voetpositie kan individueel worden aangepast door de schoenplaatjes te verstellen en maakt een permanente ergonomische voetpositie mogelijk. Afhankelijk van jouw behoeften kun je de positie van de schoenplaatjes zelf in een paar stappen bijstellen tot je de voor jou optimale voetpositie op de fiets hebt gevonden.

Het grootste voordeel van klikpedalen is echter de krachtoverbrenging. De vaste verbinding zorgt ervoor dat je niet alleen naar beneden kunt trappen, maar ook in een trekkende beweging omhoog kunt trekken. Dit zorgt voor een veel efficiëntere krachtoverbrenging en de gewenste ‘ronde pedaalslag’.

Vóór aankoop moet je er zeker rekening mee houden dat je speciale fietsschoenen en schoenplaatjes nodig hebt die compatibel zijn met de pedalen voor de klikzijde van het duopedaal. Zorg ervoor dat zowel de schoenen als de schoenplaatjes de 2-gaats standaard hebben.

Duopedalen zijn bijzonder geschikt voor beginners om vertrouwd te raken met klikpedalen. Wij raden beginners ook aan eerst te oefenen met kliksystemen terwijl ze staan (bijv. leunend tegen een muur of deurpost) voordat ze hun eerste rit met de pedalen beginnen.

Met dit systeem ben je heel flexibel in het dagelijks leven. Zodra de fietspedalen op je fiets zijn gemonteerd, kun je spontaan beslissen met welke schoenen je wilt rijden en of je vastgeklikt of zonder vaste verbinding wilt rijden. 

Bekijk alle duopedalen

Trekking / City klikpedalen

Het klikpedaal wordt meestal gebruikt voor sportief fietsen. Bij deze pedalen is er een stevige verbinding tussen je fietsschoenen en de pedalen.

De verbinding wordt gemaakt door zogenaamde schoenplaatjes (metalen plaatjes) die stevig op de zolen van je fietsschoenen zijn gemonteerd. Als je met de schoenplaatjes in een bepaalde beweging op de pedalen trapt, klik je vast. Wanneer je je hiel naar buiten draait, wordt de verbinding verbroken en kun je je voet weer van het pedaal halen.

Om klikpedalen te kunnen gebruiken heb je zowel schoenplaatjes als speciale fietsschoenen nodig die compatibel zijn met je pedalen. In de trekkingsector wordt hiervoor de zogenaamde 2-gaats standaard gebruikt. Fietsschoenen die hieraan voldoen herken je aan de twee parallelle gaten in de zool voor de schoenplaatjes.

Houd er bovendien rekening mee dat als je van je fiets stapt voor een snel uitstapje naar het terras, de schoenplaatjes het lopen bemoeilijken. Voor het lopen met schoenplaatjes raden wij cleatcovers aan. Deze maken het lopen gemakkelijker en beschermen de schoenplaatjes tegen beschadiging tijdens het lopen.

Met adapterplaatjes kun je je klikpedalen tijdelijk veranderen in een platformpedaal. Dit betekent dat je met straatschoenen op je fiets kunt rijden en hem voor meer activiteiten kunt gebruiken, zoals woon-werkverkeer of boodschappen doen.

Het voordeel van klikpedalen is dat ze door de trekbeweging een betere krachtoverbrenging geven dan platformpedalen. Je kunt kracht uitoefenen met de pedalen tijdens de hele crankomwenteling. 

De stevige verbinding voorkomt dat je van het pedaal glijdt, zelfs bij nat weer. Als je de positie van de schoenplaatjes eenmaal optimaal hebt ingesteld, staan je voeten altijd in de voor jou optimale positie. Dit kan goed zijn voor je gewrichten. 

Wij raden je aan het in- en uitklikken voor de eerste tocht staand te oefenen, bijvoorbeeld door tegen een muur te leunen of je aan een deurkozijn vast te houden.

Short Facts over Trekking / City klikpedalen

 • Float-hoek:           
  Deze hoek beschrijft hoe ver je je voet naar binnen of naar buiten kunt draaien terwijl je in het pedaal geklikt bent. De bewegingsvrijheid in vastgeklikte toestand.

 • Veerspanning:           
  Geeft aan hoeveel kracht nodig is om de schoen van het pedaal los te maken. Bij veel modellen kan dit individueel worden ingesteld. Voor beginners wordt een lage veerspanning aanbevolen om in lastige situaties snel de voet van het pedaal te kunnen halen.

 • Uitklikhoek:           
  De hoek waarin je je voet naar buiten moet draaien om uit het pedaal te kunnen klikken. Voor beginners is een kleinere uitklikhoek aan te bevelen om het uitklikken te oefenen. De instelling van de uitklikhoek hangt af van het gebruikte kliksysteem en de schoenplaatjes en is niet altijd instelbaar. 

 • Contactoppervlak:           
  Geeft aan hoeveel ruimte je op het pedaal hebt om je voet te plaatsen. Hoe groter het contactoppervlak, hoe beter de krachtoverbrenging. 
Bekijk alle Trekking / City klikpedalen