• Sorteren:
  • meer filters minder filters

24 zoekresultaten

Fietsbanden voor de e-bike

Heb je een vraag over fietsbanden voor de e-bike?

Heb ik speciale banden nodig voor de e-bike?
Voor e-bikes en elektrische fietsen tot 25 km/u trapondersteuning zijn wettelijk geen speciale e-bikebanden voorgeschreven. De situatie is anders voor de snellere speedpedelecs met trapondersteuning tot 45 km/u, waarvoor een registratieplicht geldt. Hiervoor heeft de band een ECE-R75 goedkeuring nodig die geldig is in heel Europa. Omdat normale e-bikes echter ook veel van de band vragen, gebruiken veel fabrikanten hun eigen labelsystemen zoals ‘e-bike ready tot 25 km/u’ of ‘E50’. Dat vergemakkelijkt de oriëntatie en voorkomt frustratie door te snel versleten banden. Volgens het Zweirad Industrie Verband ZIV is dit de enige manier om ervoor te zorgen dat de e-bike zijn CE-markering behoudt na een bandenwissel.
Waarop moet ik letten wat betreft de bandenspanning voor e-bikes?
Voor e-bike banden wordt aanbevolen een iets hogere luchtdruk te kiezen dan voor normale fietsbanden. Zo houd je rekening met het hogere gewicht van de e-bike en de hogere aandrijfkrachten. Vooral bij e-bikes moet je er altijd voor zorgen dat de bandenspanning voldoende is, zodat zwevende banden geen veiligheidsrisico vormen in bochten of de band voortijdig veroudert door de hoge belasting.
Is het toegestaan om de bandenmaat op e-bikes te variëren?
E-bikes zijn door de fabrikant ontworpen als een compleet systeem met geschikte onderdelen voor het beoogde gebruik. Daarom moet je ook uitgaan van de bandenmaat van de oorspronkelijk gemonteerde banden. Terwijl de diameter wordt bepaald door de velg, is er meestal enige speling in de breedte van de band. Je kunt bijvoorbeeld wat extra comfort genereren met bredere banden of de rolweerstand verminderen met smallere banden.
Hoe belangrijk is de rolweerstand van een e-bike band?

De banden van een fiets zijn grotendeels verantwoordelijk voor de rolweerstand. Tegenover een verhoging van de veiligheid en het comfort staat bijna altijd een verhoging van de rolweerstand, die bij wegbanden meestal wordt gegenereerd door:

  • bredere banden
  • sterkere karkassen
  • lagere luchtdruk
  • meer profiel

Met een e-bike kun je deze rolweerstand compenseren met motorkracht. Dit verhoogt echter het accuverbruik en verkleint de actieradius. Met smallere banden en een optimale luchtdruk kun je de actieradius van je e-bike met enkele kilometers vergroten.