De juiste pedalen voor gravel

Je hebt een nieuwe BACKROAD? Het enige wat nog mist, zijn de perfecte pedalen. Zonder gaat natuurlijk niet. Er zijn veel verschillende fietspedalen, met of zonder kliksysteem. We helpen je bij de keuze voor het juiste pedaalsysteem.

Gravel-pedalen

Wat is voor jou belangrijk als je op de gravelbike rijdt?

Bij de keuze voor het juiste pedaal moet je nagaan waar je met je gravelbike wilt rijden en wat voor jouw belangrijker is: maximale bewegingsvrijheid of een efficiënte krachtoverbrenging. Rijd je meer op technisch uitdagende offroad tracks of toch eerder lange gravelpaden? De verschillende soorten pedalen zijn geschikt voor uiteenlopende doeleinden en bieden bepaalde voor- en nadelen tijdens het rijden.

Gravel Offrad Gravel Road

Klikpedalen

Als je met klikpedalen rijdt, wil je dat het pedaal en de schoen stevig aan elkaar vastzitten. Zo bereik je een efficiëntere krachtoverbrenging en maximale trapprestaties omdat ook de tractie van je benen wordt gebruikt. De verbindingsstukken worden cleats genoemd. Ze worden gemonteerd op speciale fietsschoenen gemonteerd en maken het zo mogelijk de schoen op het fietspedaal vast te klikken.


Op avontuurlijke offroad trails of snelle sprints over grindpaden staan je voeten zo optimaal en stevig op de pedalen. Dit voorkomt dat de voet wegglijdt en zorgt tegelijkertijd voor een ergonomische voetpositie. Je kunt de positie van de schoenplaatjes namelijk bij de montage individueel aanpassen en zelfs een bepaalde mate van bewegingsvrijheid instellen. De veerspanning, d.w.z. de hoeveelheid kracht die je nodig hebt om de schoen los te maken, is echter niet bij elk model instelbaar.

Welke klikpedalen zijn er?

Fietspedalen met kliksysteem kunnen worden onderverdeeld in MTB-pedalen en racefietspedalen. Ze zijn er van verschillende merken, zoals CRANK BROTHERS, LOOK, Ritchey, ROSE, SHIMANO, TIME en XTREME. Let er bij aankoop op dat het klikpedaalsysteem past op de cleats van jouw MTB-schoenen of racefietsschoenen. In onze shop kun je kiezen tussen klikpedalen voor de racefiets of voor de MTB/trekkingfiets. Bij MTB-/trekking-klikpedalen zijn er ook zogenaamde combinatiepedalen.  

Wat betekent combinatiepedaal?

Combinatiepedalen, of duopedalen, zijn een mengeling klik- en platformpedalen. De ene kant is plat en de andere kant is een MTB-klikpedaal. Kies dit pedaal als je je niet wilt vastpinnen op één pedaalsysteem en gebruik wilt maken van de voordelen van zowel klikpedalen als platformpedalen. Je beperkt jezelf niet en vergroot de mogelijkheden van je fiets, want je kunt zowel met gewone schoenen als met mountainbikeschoenen fietsen. Als je echter een zeer prestatiegerichte rijder bent, kan een combinatiepedaal je hinderen wanneer je in uitdagende situaties op de gravelbike naar de juiste pedaalkant moet zoeken.

Combinatiepedaal

MTB-/trekking-klikpedalen

MMTB- en trekking-klikpedalen pedalen zijn ontwikkeld voor stoffige, modderachtige omstandigheden zoals je die tegenkomt bij het mountainbiken of gravelen. Ze zijn speciaal bedoeld voor offroad gebruik. De schoenplaatjes van dit kliksysteem zijn vlak en gelijk met de zool van de MTB-schoen, zodat je met het juiste schoeisel goed kunt lopen als je moet afstappen. In tegenstelling tot klikpedalen voor de racefiets zijn de schoenplaatjes in de regel van staal en is de veerspanning aangepast aan onverwachte situaties die een snelle reactie en gemakkelijk losklikken vereisen. Door je voet schuin omhoog te trekken, laat je schoen los van het pedaal.

MTB-/trekking-klikpedalen

Race-klikpedalen

Racefiets klikpedalen zijn niet geschikt voor modderige offroad omstandigheden, maar worden gebruikt op asfalt en vlakke oppervlakken. De schoenplaatjes rusten op de zool van de raceschoen en hebben een groter contactoppervlak, waardoor je een veel stevigere grip op het pedaal hebt voor maximale krachtoverbrenging tijdens het trappen. Het grotere contactoppervlak tussen schoen en pedaal zorgt voor een optimale geleiding van de schoen in het pedaal. Klikpedalen voor racefietsen zijn niet geschikt om op te lopen vanwege het contact met de ondergrond van de schoenplaatjes. 

Race-klikpedalen

MTB-platformpedalen

Kies voor platformpedalen als je tijdens het rijden geen vaste verbinding tussen schoen en pedaal wilt hebben. Dit kan verschillende redenen hebben. Wil je comfortabel op de gravelbike rijden met je eigen sportieve schoenen of voel je veiliger zonder klikpedalen? Platformpedalen hebben een zeer groot contactoppervlak met kleine noppen die ook wanneer je zonder klikpedalen rijdt, het risico verminderen dat je van het pedaal glijdt en voor grip zorgen. Wanneer je met een flat pedals fietst, profiteer je van maximale bewegingsvrijheid, maar verlies je aan krachtoverbrenging.

De verschillende pedaaltypes zijn geschikt voor gravelbikes, maar ook voor mountainbikes, e-bikes of trekkingfietsen. Uiteindelijk hangt het er vanaf hoe je de fiets gebruikt en met welke schoenen je wilt rijden.