De perfecte regenbroek
Droog blijven bij slecht weer
Als fietsers moet je tegen de koele verfrissing die uit de lucht komt vallen kunnen. Op weg naar het werk, de winkel of tijdens een fietstocht kun je altijd door een bui verrast worden. Wie niet met een doorweekte broek op zijn bestemming wil aankomen, doet er goed aan een waterdichte regenbroek als bescherming aan te schaffen. Een hoogwaardig regenbroek gaat jarenlang mee, houdt je tijdens elke tocht droog en is de moeite waarde. Onze tip: liever een hoogwaardige broek met een hoge waterkolom kopen die iets duurder is dan een goedkope broek elk seizoen weg te kunnen gooien omdat deze niet tegen de neerslag is opgewassen.
In onze shop vind je talrijke dames-, kinder- en herenregenbroeken voor op de mountainbike of racefiets, voor dagelijks gebruik en fietsvakanties. Hier vind je gegarandeerd de passende, waterdichte broek in jouw maat en gewenste kleur. Bekijk ook ons aanbod van bekende merken zoals GORE, VAUDE, Gonso enz.
Welk fietsregenbroek is voor mij de juiste?
Fietsers stellen andere eisen dan bijvoorbeeld wandelaars aan een waterdichte broek. Door de rijwind wordt het regenwater sterker tegen het bovenmateriaal gedrukt. Zo kan vocht sneller in het materiaal binnendringen dan bij wandelen, skiën of andere outdooractiviteiten. Bovendien is de regenbroek op de fiets meer aan slijtage blootgesteld. Door de constante wrijving met het zadel of ook met de crank, ketting of kettingkast, slijt het materiaal sneller. Op de sterk belaste plekken kan vocht door de wrijving eenvoudiger binnendringen. Wie een waterdichte regenbroek zoekt, moet er daarom op letten dat de broek speciaal voor de wielersport is ontwikkeld en in het ideale geval in de sterk belaste zones extra versterkingen heeft die slijtage tegengaan.
Welke regenbroek heb ik nodig voor tochten op MTB of racefiets?
Vooral als je sportief met de mountainbike of racefiets onderweg bent, heb je een zeer robuuste, waterdichte broek nodig. Hier moet je er vooral op letten, dat de broekspijpen nauwsluitend zijn of met een klittenband in de wijdte verstelbaar zijn om zo tussen de ketting te komen. Versterkingen rondom het zitvlak en de knieën zijn aan te bevelen voor een langere levensduur. Voorgevormde kniestukken zorgen voor nog meer bewegingsvrijheid. Populaire merken voor MTB-regenbroeken zijn o.a. Endura en GORE. Racefietsers kiezen graag voor kortere modellen van bijvoorbeeld GORE of ROSE om over voldoende bewegingsvrijheid en ademend vermogen te beschikken. Als je een regenbroek voor regenachtige dagen zoekt, adviseren wij, naast de regulaire, lange rain pant, ook licht rain shorts. Deze shorts zijn vooral bij mountainbiketochten gewild omdat ze je uitstekend tegen opspattend water beschermen zonder het ademend vermogen of de bewegingsvrijheid in te perken. Ook voor trekkingtochten of een evt. wolkbreuk tijdens je fietsvakantie zijn de shorts zeer geschikt.
Wat draag je eronder?
Of de waterdichte wielerbroek op de fiets als tweede laag over de reguliere broek wordt getrokken of zonder iets eronder wordt gedragen, kun je afh. van de situatie bepalen. Bij dagelijks gebruik is het aan te bevelen een lichte en dunne regenbroek over de jeans aan te trekken om tijdens de weg naar huis droog te blijven. Indien je voor een fietstocht bij regenachtig weer je outfit klaar legt, kun je natuurlijk een dunne fietsbroek of lange onderbroek onder de regenbroek dragen. Of en wat je onder de regenbroek draagt, moet afh. van temperatuur, soort regenbroek en situatie bepaald worden.
Wat is de juiste maat?
In de regel vallen regenbroeken niet groot of klein uit. De producent heeft er reeds op gelet dat de broek over bijvoorbeeld een jeans of wielerbroek wordt gedragen. Vaak hoef je de regenbroek daarom niet in een grotere maat te bestellen.
Enkele fabrikanten bieden bovendien verschillende modellen met extra korte of extra lange broekspijpen aan. De pijpen zijn dan ca. 5 cm korter of langer – ideaal voor wielerfans die groter of kleiner zijn. Indien je in een korte of lange regenbroek geïnteresseerd bent, raden we je aan in ons assortiment naar het merk VAUDE te zoeken. Dan vind je beslist wat je zoekt!
Welke waterkolom heb ik nodig?
Regenbroeken beschikken meestal over twee belangrijke componenten voor optimale bescherming tegen de regen. Enerzijds is in het materiaal een membraan verwerkt. Deze fijne laag van kunststof bevindt zich tussen een robuust bovenmateriaal en een zachter binnenmateriaal. De membraan maakt een effectieve uitwisseling van overvloedige warmte en vocht naar buiten mogelijk (ademend vermogen). Door de omvang van de microperforaties in de membraan kan echter alleen waterdamp naar buiten worden geleid. De grotere waterdruppels kunnen van buiten niet naar binnen dringen. Zo beschermt de membraan je tegen regenwater. Er zijn talrijke soorten membranen met microperforaties in verschillende maten en met verschillende eigenschappen. De membranen verschillen daarom in graad van waterdoorlatendheid. Hier spreekt men van de ‚waterkolom‘, de gebruikelijke test voor de graad van waterdoorlatendheid van een materiaal incl. zijn membraan. Een cilinder wordt verticaal op het materiaal geplaatst en langzaam met water gevuld. De hoeveelheid water die het materiaal aankan, zonder dat het water door het materiaal dringt, is de maximale waterkolom van het materiaal. Volgens de Europese norm DIN EN 343:2010-05 (tegen regen beschermde kleding) moet een materiaal minstens een waterkolom van 800 mm hebben om als ‘waterdicht klasse 2’ te gelden. ‘Waterdicht klasse 3’ heeft al een waterkolom nodig van 1300 mm. Alles wat onder deze grens ligt, is waterafstotend, wat betekent dat het materiaal na een korte tijd het water opneemt. Bekende tegen de regen beschermende membranen voor de optimale waterdichte broek zijn bijvoorbeeld GORE-TEX van GORE, VAUDE CEPLEX ACTIVE, VAUDE SYMPATEX of JACK WOLFSKIN TEXAPORE.
Naast de waterdichte membraan is het ook belangrijk dat de naden en ritssluitingen tegen de regen standhouden. Daarvoor worden ze doorgaans gelast, zodat er geen water kan binnendringen.
Naast de membraan beschikken de meeste regenbroeken bovendien over een oppervlaktebehandeling, vaak ook DWR, voor ‘durable water repellent’, genoemd. Het bovenmateriaal ontvang een fijne oppervlaktebehandeling. Door de coating kan het water niet in het materiaal binnendringen en parelt het aan het oppervlak af. Deze oppervlaktebehandeling slijt echter met de loop der tijd zodat je regelmatig met sprays of wasmiddel de impregnatie moet vernieuwen.
Welke extra features zijn er?
Als je zoekt naar een regenbroek moet je erop letten welke features voor jou belangrijk zijn. Hier worden de belangrijkste opgesomd:
Ritssluitingen aan de zijkant
– Wie zijn regenbroek onderweg snel aan wil kunnen trekken, is op lange ritssluitingen in de broekspijpen aangewezen. Deze helpen je de broek ook als je schoenen draagt eenvoudig aan te trekken. Afh. van het model kan de ritssluiting in de lengte variëren. Vooral handig zijn hier broeken waarbij de ritssluiting tot de knie of zelfs het dijbeen gaat.Reflectoren
– Zomer of winter, MTB, racefiets of trekkingfiets – reflecterende elementen aan je broek zijn aan te bevelen. Als je je regenbroek ook dagelijks gebruikt in het openbare verkeer, moet je erop letten dat deze over hoogwaardige reflecterende elementen – waar mogelijk 360° zichtbaarheid – beschikken.Rainlegs of regenbroek?
Lange tijd was de klassieke, lange regenbroek de enige mogelijkheid om je onderlichaam effectief tegen regen en opspattend water te beschermen. Maar toen kwamen de rainlegs! Een serieus alternatief voor de regenbroek! Rainlegs bestaan uit wind- en waterdicht ripstop-nylon, zijn echter niet een volwaardige broek. Je trekt ze over je bovenbenen en knieën aan. De achterkant is open omdat de regen hier niet zo snel komt. Veel klanten zijn overtuigd van dit alternatief en gebruiken de rainlegs vooral voor korte buien tussendoor.
In ons assortiment vind je gegarandeerd de passende fietsregenbroek in jouw maat en gewenste kleur – pant of shorts, voor dames of heren, als MTB-broek, voor de volgende tocht op je racefiets of voor dagelijks gebruik. Vooral interessant is ons assortiment aan regenbroeken van bekende merken zoals GORE, VAUDE, Gonso enz. Ook veel regenbroeken met het bekende GORE-TEX membraan worden aangeboden. Vind de passende regenbroek voor weer en wind!