Voor snelheidfans
De perfecte wielerbroek
Of je nu na het werk met de racefiets je overtollige energie kwijt wilt of in het weekend honderden kilometers rijdt – de passende wielerbroek is een belangrijke bouwsteen voor jouw succes en draagcomfort. Wie al eens enkele uren met jeans in het zadel onderweg was, weet hoe belangrijk een goed zittende wielerbroek zonder naden met een stootdempende zeem is. Voor alle wielrenners hebben wij daarom een assortiment met wielerbroeken die speciaal op de wielersport zijn afgestemd.
In onze shop vind je de beste fietsbroeken voor snelheidfans. Broeken voor dames, heren en kinderen van merken zoals ROSE maar ook assos, GORE, X-Bionic, Vaude, Castelli, Endura en Gonso. Er zijn zowel lichte bibshorts en fietsbroeken voor zomerse tochten als lekker warme tights, bib tights, of thermobroeken voor de koudere dagen.
Wielerbroek – wat draag je eronder?
Voor optimaal ademend vermogen is het aan te bevelen wielerbroeken zonder ondergoed te dragen. De naden van de broekzeem en de broek zijn door de producent al tot een minimum gereduceerd. Doordat de fietsbroek zich optimaal aan jouw bewegingen aanpast, kun je zonder problemen van ondergoed afzien.
Welke broekzeem is voor mij de juiste?
Anders dan bij tochten op de trekkingfiets of mountainbike, is de zithouding op de racefiets duidelijk meer gebogen. De belastingen op het voorste zitgedeelte zijn daarom hoger en de druk ontstaat vooral in het smalle gedeelte van het zadel. Aan de broekzeem in de broek worden daarom in de racesport ander eisen gesteld dan in andere takken van de wielersport.
Als kern van de fietsbroek moet de broekzeem precies op de drukpunten zijn aangepast. Veel producenten gebruiken daarom uitvoerige tests om de optimale positionering van materialen, naden en dichtheidsgraden van het schuimstof of de gel te perfectioneren. Bij de zijwaartse vleugelpartijen van de zeem gaat het doorgaans om zeer dunne stoflagen die een wrijvingsloos trappen mogelijk maken, maar geen demping bieden. Daardoor blijft de maximale bewegingsvrijheid in het zadel behouden. Vaak beschikt een broekzeem over verschillende diktes – bijvoorbeeld een dichter schuimstof bij de centrale drukpunten dan bij de andere zones. Zo biedt de zeem precies daar demping waar je het nodig hebt. Ventilatiekanalen en perforaties in de schuimstof zorgen voor ademend vermogen en een constante luchtstroom. Aan te bevelen is bovendien een antibacteriële behandeling van het buitenmateriaal voor een langdurige frisheid.
Er zijn niet alleen fietsbroeken met een schuimstof broekzeem, maar ook met een speciaal gelmateriaal. Het voordeel van gel is dat het vanwege het flexibele materiaal een optimale pasvorm kan bieden. De gel past zich aan het zadel en jouw lichaam aan en is daarom ook na lange tochten nog prettig te dragen.
Ook wat betreft bevestiging van de zeem in de broek zijn er verschillen. De zeem wordt met meer of minder naden aan het basismateriaal van de broek genaaid. Enkele fabrikanten naaien de zeem alleen aan de hoeken vast zodat de zeem zich vrij in de broek kan bewegen en jouw bewegingen beter kan volgen.
Voor dames zijn er eveneens speciale broekzemen die op het vrouwelijke lichaam zijn aangepast. Deze zemen zijn vaak vanwege de grotere afstand tussen de zitbeentjes iets breder. Bovendien zijn de drukpunten anders geplaatst dan bij broekzemen voor heren. Voor dames is het dus zaak er bij aankoop van een wielerbroek op te letten dat de geïntegreerde broekzeem voor dames geschikt is.
Bib shorts vs. fietsbroek – wielerbroeken met en zonder bretels
Naast de klassieke fietsbroek en de lange fietsbroek zijn er ook modellen met bretels beschikbaar. Deze hebben het voordeel dat de broek goed blijft zitten. Geen lastig verschuiven en ook het insnoeren bij de buik blijft je bespaard! Waar pants, tights en fietsbroeken door de gebogen zithouding op de fiets naar beneden kunnen zakken, blijven bib shorts en lange koersbroeken goed zitten en houden ze bovendien de kwetsbare nierstreek warm als je jersey naar boven verschuift. Het enige nadeel: het uittrekken van een jersey blijft je bij een sanitaire stop – vooral als dame – niet bespaard. Enkele koersbroeken voor dames beschikken derhalve over praktische constructies die hier verlichting bieden, bijvoorbeeld een ritssluiting.
Welke fietsbroek voor spinning?
Wie in de winter liever in de fitnessstudio wil trainen, kan in principe van elke fietsbroek gebruik maken. Omdat het bij spinning ook warm kan worden, zijn vooral fietsbroeken van elastisch en ademend materiaal aan te raden. Afhankelijk van je voorkeuren en de temperatuur kun je kiezen tussen een klassieke tight of korte fietsbroek, of je neemt toch een koersbroek voor een nog beter pasvorm. Ook een broekzeem is bij de harde zadels van de spinningbikes een goed idee!
Welke fietsbroek voor herfst en winter?
Wie in de winter niet zonder racefietstraining kan, moet zich warm aankleden! In ons assortiment vind je talrijke lange fietsbroeken en thermobroeken met een lekker warme binnenvoering en hooggesloten rugpanden. Interessant zijn vooral de lange fietsbroeken met bretels en een winddichte voorkant. Vooral als je op stormachtige of frisse dagen onderweg bent, of voor de afdaling extra warmte nodig hebt, moet je kiezen voor een fietsbroek met een winddichte membraan. Talrijke pants of thermobroeken beschikking over een dunne kunststoflaag die in het materiaal is geïntegreerd. Daardoor kan de frisse rijwind niet binnendringen. Let erop dat de meeste fietsbroeken echter niet rondom winddicht zijn, maar alleen aan de voorkant over een winddichte membraan beschikken.
Winddichte fietsbroeken zijn meteen ook waterafstotend. Dat betekent dat opspattend water en lichte regen niet in het materiaal kunnen binnendringen.
Voor snelheidfans hebben we een omvangrijk assortiment aan dames-, heren- en kinderfietsbroeken met een nauwsluitende pasvorm, speciaal voor het gebruik op de racefiets. Tevens zijn er lange bike pants, thermofietsbroeken, licht en ademende bib shorts, als koersbroek of tights, met of zonder broekzeem, klassiek zwart of kleurrijk. Bekijk ons assortiment racebroeken van bekende merken zoals assos, GORE, X-Bionic, Vaude, Castellt, Enduro en Gonso.