Welke fietspedalen passen bij mij?

Het assortiment pedalen voor fietsen is enorm - van klassieke pedalen voor stadsfietsen tot klikpedalen voor professionele racefietsen. Soms is het moeilijk om een keuze te maken bij het kopen.

Om je te helpen de juiste pedalen voor jou en je fiets te vinden, hebben wij deze pedalengids samengesteld met alle nodige informatie en tips.

Hierin leggen we uit wat de voor- en nadelen zijn van klickpedalen, platformpedalen en duopedalen, waar je op moet letten bij de aanschaf en welk kliksysteem voor wie het beste is.

Klik, platform of duo?

Het verschil uitgelegd in 2:30min

We hebben jouw toestemming nodig om het aanbod van YouTube weer te geven.

Wij maken gebruik van een service van een andere aanbieder om het aanbod van bijvoorbeeld YouTube weer te geven. Deze service kan gegevens over je activiteiten verzamelen. Lees de details en ga akkoord met het gebruik van deze service om de inhoud te kunnen bekijken.

Vergelijking verschillende pedaaltypes

We hebben jouw toestemming nodig om het aanbod van YouTube weer te geven.

Wij maken gebruik van een service van een andere aanbieder om het aanbod van bijvoorbeeld YouTube weer te geven. Deze service kan gegevens over je activiteiten verzamelen. Lees de details en ga akkoord met het gebruik van deze service om de inhoud te kunnen bekijken.

Klikpedalen

Bij klikpedalen zijn je fietsschoenen stevig verbonden met de pedalen door middel van schoenplaatjes.

Het voordeel: Terwijl platformpedalen alleen een duwende beweging mogelijk maken door op het pedaal te drukken, kun je met klikpedalen ook een trekkende beweging maken en dus kracht uitoefenen tijdens de hele crankomwenteling. Dit zorgt voor een veel efficiëntere krachtoverbrenging en de gewenste ‘ronde pedaalslag’.

Leuke bijkomstigheid: Zodra de schoenplaatjes correct zijn gemonteerd (bv. met behulp van een instelhulp voor schoenplaatjes) voor je individuele voetpositie, staan je voeten door de stevige verbinding met het pedaal altijd in de voor jou optimale positie. Perfect om gewrichtspijn te voorkomen.

Om in te klikken op moet je met een gedefinieerde beweging op het pedaal trappen, wat in het begin enige oefening vergt. Losmaken gebeurt door de hak zijwaarts naar buiten te draaien. Op het pedaal kun je de veerspanning instellen. Dit bepaalt hoe gemakkelijk je in en uit kunt klikken.  Bij sommige systemen kan de zijwaartse bewegingsvrijheid ook worden gevarieerd door verschillende schoenplaatjes te gebruiken.

Klikpedalen zijn er in verschillende uitvoeringen. In principe wordt onderscheid gemaakt tussen kliksystemen voor mountainbikes (met 2-gaats standaard) en kliksystemen voor racefietsen (met 3-gaats standaard). Voor gravelbikes, trekkingfietsen, stadsfietsen en e-bikes gebruik je het MTB-kliksysteem.

Het MTB-systeem is robuuster, zorgt voor comfortabelere uitklikken en maakt het lopen gemakkelijker, dankzij schoenplaatjes die in de schoen zijn verzonken. Kliksystemen voor racefietsen daarentegen zijn volledig afgestemd op efficiëntie en maximale krachtoverbrenging.

Alles wat je moet weten

Om klikpedalen te kunnen gebruiken heb je compatibele fietsschoenen en schoenplaatjes, zogenaamde cleats, nodig.

De fietsschoenen moeten gaten in de zool hebben waaraan de schoenplaatjes permanent worden bevestigd. Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee verschillende montagesystemen:

Fietsschoenen met drie gaten in een driehoek:

  • Geschikt voor schoenplaatjes en pedalen met 3-gaats standaard, d.w.z. racepedalen.

Fietsschoenen met twee parallelle gaten:

  • Geschikt voor schoenplaatjes en pedalen met 2-gaats standaard, d.w.z. MTB/gravel/trekkingpedalen.

De schoenplaatjes, ook wel cleats genoemd, vormen de verbinding tussen het pedaal en de schoen. Ze moeten overeenkomen met het gebruikte pedaalsysteem en worden van onderaf op de zool van je fietsschoenen geschroefd. De schoenplaatjes worden dan in het pedaal geklikt om een stevige verbinding tot stand te brengen.

Handig: De schoenplaatjes kunnen passend bij de gewenste voetpositie aan je schoenen worden bevestigd. Zo kun je rekening houden met individuele factoren zoals de geometrie van de fiets en je natuurlijke voetpositie en de schoenplaatjes precies daarop afstemmen. De instellingen kunnen te allen tijde in een paar eenvoudige stappen worden gewijzigd.

Voor welk type fiets wil je klikpedalen gebruiken?

Platformpedalen

Het klassieke pedaal doet het goed aan elke fiets - of je nu een stadsfiets, mountainbike, racefiets of andere fiets hebt. Deze pedaalvorm is bijzonder geschikt voor beginners, stadsfietsers en iedereen die graag flexibel wil zijn.

Bij platformpedalen is er geen vaste verbinding tussen schoen en pedaal. Dit heeft als voordeel dat je maximale flexibiliteit hebt bij het kiezen van je schoeisel. Je kunt bijvoorbeeld je straatschoenen dragen en hebt geen last van vervelende schoenplaatjes als je even langs de bakker moet.

Als je in het stadsverkeer vaak je voet van het pedaal moet halen of misschien nog niet helemaal gewend bent aan je fiets, zijn platformpedalen ideaal.

Een ander voordeel is dat je gemakkelijk de positie van je voet op het pedaal kunt veranderen. Jij beslist wat voor jou het meest comfortabel voelt.

Met een opgeruwd of met rubber bekleed oppervlak bieden platformpedalen je goede grip, beschermen ze je schoeisel en minimaliseren ze het risico dat je van het pedaal glijdt.

Voor extra stabiliteit, zelfs in natte omstandigheden, zijn er ook platformpedalen met geïntegreerde pins. Deze boren zich in de zool van je schoen en zorgen voor nog meer grip. Vooral mountainbikers gebruiken graag deze Flat Pedals graag.

Bij gebruik in het openbare wegverkeer moet je ook letten op de voorgeschreven pedaalreflectoren. Bij veel stads- en trekkingpedalen zijn deze af fabriek al geïntegreerd of kunnen ze desgewenst achteraf worden gemonteerd. 

Alles wat je moet weten

Met platformpedalen kun je meteen wegfietsen. Je hebt geen verdere accessoires nodig, zoals speciale fietsschoenen of schoenplaatjes.

Je kunt ze op elk type fiets monteren en met elke schoen gebruiken - zelfs met straatschoenen. Of je nu naar je werk gaat, of een langere fietsreis maakt, deze pedalen zijn altijd een goede keuze.

Wil je echter wat meer steun, dan raden wij speciale Flat Pedal schoenen aan.

Deze hebben een rubberen zool die is gemaakt van een speciale samenstelling. Dit geeft de zool meer grip. Ze worden vooral aanbevolen in combinatie met Flat Pedals. De pins van deze pedalen boren zich in de rubberen zool.

We hebben jouw toestemming nodig om het aanbod van YouTube weer te geven.

Wij maken gebruik van een service van een andere aanbieder om het aanbod van bijvoorbeeld YouTube weer te geven. Deze service kan gegevens over je activiteiten verzamelen. Lees de details en ga akkoord met het gebruik van deze service om de inhoud te kunnen bekijken.

Duopedalen

Duopedalen bieden je een mix van klikpedalen en platformpedalen. Aan de ene kant zit een kliksysteem en aan de andere kant is het een platformpedaal. Dat maakt deze pedalen favoriet voor iedereen die af en toe een uitstapje maakt in de wereld van de klikpedalen. Met dit hybride pedaal kun je gemakkelijk testen en oefenen hoe je met klikpedalen moet fietsen - en heb je altijd het vertrouwde platformpedaal aan één kant voor de veiligheid.

Het voordeel: Maximale flexibiliteit. Afhankelijk van de rit beslis je of je de voordelen van een platformpedaal of een klikpedaal wilt benutten. ‘s Ochtends een ritje naar de bakker en ‘s avonds een sportieve after-work tour? Geen probleem met duopedalen!

Je kunt deze pedalen gebruiken met gewone straatschoenen, Flat Pedal schoenen of fietsschoenen met gemonteerde schoenplaatjes. Voor beginners en iedereen die zo flexibel mogelijk wil blijven, is het hybride pedaal perfect. Dubbelzijdige klikpedalen hebben daarentegen het voordeel dat je bij snelle sportactiviteiten niet eerst naar de juiste pedaalzijde hoeft te zoeken.

Vanwege hun ontwerp zijn duopedalen alleen verkrijgbaar met de 2-gaats standaard. Dit betekent dat er geen duopedalen specifiek voor wielrenners zijn. Als je een duopedaal op een racefiets wilt gebruiken, moet je ervoor zorgen dat je schoenen voldoen aan de 2-gaats standaard.

Alles wat je moet weten

Net als een klassiek platformpedaal kunnen duopedalen ook met straatschoenen worden gebruikt.  Perfect als je slechts een korte afstand wilt fietsen en je fiets ook af en toe puur functioneel wilt gebruiken.

Voor sportief fietsen met de klikpedaalzijde heb je echter geschikte schoenplaatjes en speciale fietsschoenen met gaatjes in de zool nodig.

Duopedalen zijn alleen verkrijgbaar met 2-gaats standaard, d.w.z.

  • je fietsschoenen moeten twee parallelle gaten in de zool hebben.
  • Hierin wordt het schoenplaatje vast gemonteerd.
  • Het schoenplaatje kun je individueel aan de zool bevestigen, zodat je je voeten op de voor jou ideale manier op het pedaal kunt plaatsen.
  • Het schoenplaatje is het verbindingsstuk tussen pedaal en schoen en wordt in het pedaal geklikt.
  • Het schoenplaatje blijft aan de schoen wanneer je bijvoorbeeld even ergens op een terras pauzeert.

  • Schoenen, schoenplaatjes en pedaal moeten compatibel zijn met elkaar.

Voor welk type fiets wil je duopedalen gebruiken?