E-bike pedaalgids

Om goed uitgerust te zijn voor woon-werkverkeer of voor langere fietstochten, moet je nadenken over de keuze van fietspedalen. Je kunt op je e-bike gebruik maken van platformpedalen of systeempedalen.

Lees hier alles over de verschillende soorten pedalen in onze gids en begin je volgende avontuur.

E-bike platformpedalen

Dit klassieke pedaal is vlak en heeft aan beide zijden een groot contactoppervlak voor je voet, dat meestal opgeruwd is of met rubber bekleed. De coating geeft je extra grip en een stabiele stand op het pedaal, zelfs bij hogere snelheden.

Vaak zijn de pedalen voorzien van reflectoren die de zichtbaarheid in de schemering en in het donker kunnen verbeteren.

Het voordeel van platformpedalen op de e-bike is vooral de flexibiliteit. Een snel uitstapje naar de bakker of het terras is mogelijk omdat je er snel van af kunt stappen. Omdat er geen speciale uitrusting of speciale fietsschoenen nodig zijn, kun je zonder problemen met alle straatschoenen fietsen. Perfect voor alledaagse fietsers of toerrijders die langere tochten maken.

Er zijn ook platformpedalen met kleine metalen pinnen die in de zool van je schoen drukken. Dit geeft aanzienlijk meer steun en minimaliseert het risico dat je schoenen van de pedalen glijden. Deze pedalen worden vaak gebruikt voor e-MTB's of e-gravelbikes.

Voor een optimaal gebruik raden wij echter speciale Flat Pedal-fietsschoenen aan. Deze hebben een rubberen zool met een bijzonder slipvrije samenstelling. Hiermee blijf je letterlijk ‘plakken’ aan de pedalen.

Bekijk alle e-bike platformpedalen

E-bike duopedalen

Als je het beste van twee werelden wilt, is een duopedaal een zeer goede keuze. Met dit pedaal hoef je niet te kiezen tussen een vaste verbinding met de schoen en het klassieke Flat Pedal.

Het duopedaal heeft aan één kant een kliksysteem, zodat je je fietsschoen stevig aan de pedalen kunt vastmaken.

Daarvoor heb je speciale fietsschoenen en schoenplaatjes nodig die compatibel zijn met de 2-gaats standaard van het pedaal. De schoenplaatjes worden van onderaf in de gaten van de schoenzool gemonteerd en blijven daar zitten. Met een lichte druk op de pedalen klik je vast in de pedalen. Door de hiel naar buiten te draaien komt de verbinding weer los. Hoeveel kracht er nodig is om je voet los te maken, kun je bij de meeste pedalen in een paar stappen individueel instellen.

Het voordeel van de klikzijde: als je eenmaal bent ingeklikt, kun je niet alleen op de pedalen trappen, maar ze ook met een trekkende beweging omhoog trekken. Dit maakt een nog effectievere krachtoverbrenging naar de pedalen en een ‘rondere’ trapbeweging mogelijk.

Een ander voordeel: je voeten blijven altijd in de gewenste positie wanneer ze worden vastgeklikt. Dit voorkomt dat je van het pedaal glijdt, zelfs in natte omstandigheden, en stelt je in staat je voetpositie aan te passen aan de perfecte ergonomische positie voor jou.

Je kunt de andere kant gebruiken als een platformpedaal. Zo kun je ook zonder vaste verbinding fietsen. Je hebt er geen speciale fietsschoenen of schoenplaatjes voor nodig. Je kunt gewoon op de fiets stappen met straatschoenen. 

Duopedalen zijn geschikt voor iedereen die klikpedalen wil proberen. Daarmee kun je de voordelen van beide pedaalsystemen benutten en volledig flexibel zijn met je fiets.

Bekijk alle e-bike duopedalen

E-bike klikpedalen

Met deze fietspedalen kun je je stevig met de fiets verbinden.

Het contact tussen schoen en pedaal wordt tot stand gebracht door zogenaamde schoenplaatjes. De schoenplaatjes zijn meestal van metaal of kunststof en worden stevig onder de zool van speciale fietsschoenen gemonteerd. Om in het pedaal vast te klikken, oefen je met je voet lichte druk uit op het pedaal. 

Om uit te klikken draait de fietser de hiel zijwaarts naar buiten. Bij de meeste pedalen kun je instellen hoeveel kracht nodig is om uit te klikken (de zogenaamde ‘veerspanning’). Zo kun je zelfs als beginner snel loskomen van het klikpedaal.

Klikpedalen worden niet alleen gebruikt op sportieve fietsen zoals racefietsen en mountainbikes, maar kunnen ook handig zijn op je e-bike. Omdat je stevig vastzit aan de pedalen, kun je het pedaal niet alleen omlaag drukken, maar ook met een trekkende beweging omhoog trekken. Dit maakt een nog efficiëntere krachtoverbrenging mogelijk.

Veel e-bikers kiezen voor klikpedalen voor langere afstanden, omdat ze extra ergonomie bieden. Eenmaal correct aangepast aan je anatomie, blijven je voeten gedurende de hele rit in dezelfde positie. Dit kan helpen om je gewrichten te ontzien en je rijcomfort te vergroten.

Bijkomend voordeel: Door de verbinding tussen voet en pedaal heb je altijd een stevige grip - zelfs in natte omstandigheden.

Belangrijk om te weten: De schoenplaatjes worden stevig onder de zool van je fietsschoenen geschroefd en blijven daar zitten.

Houd er bovendien rekening mee dat als je van je fiets stapt voor een snel uitstapje naar het terras, de schoenplaatjes het lopen bemoeilijken. Voor het lopen met schoenplaatjes raden wij cleatcovers aan. Deze maken het lopen gemakkelijker en beschermen de schoenplaatjes tegen beschadiging tijdens het lopen.

Met adapterplaatjes kun je je klikpedalen tijdelijk veranderen in een platformpedaal. Dit betekent dat je met straatschoenen op je fiets kunt rijden en hem voor meer activiteiten kunt gebruiken, zoals woon-werkverkeer of boodschappen doen.

Short Facts over e-bike klikpedalen

  • Float-hoek:           
    Deze hoek beschrijft hoe ver je je voet naar binnen of naar buiten kunt draaien terwijl je in het pedaal geklikt bent. De bewegingsvrijheid in vastgeklikte toestand.

  • Veerspanning:           
    Geeft aan hoeveel kracht nodig is om de schoen van het pedaal los te maken. Bij veel modellen kan dit individueel worden ingesteld. Voor beginners wordt een lage veerspanning aanbevolen om in lastige situaties snel de voet van het pedaal te kunnen halen.

  • Uitklikhoek:           
    De hoek waarin je je voet naar buiten moet draaien om uit het pedaal te kunnen klikken. Voor beginners is een kleinere uitklikhoek aan te bevelen om het uitklikken te oefenen. De instelling van de uitklikhoek hangt af van het gebruikte kliksysteem en de schoenplaatjes en is niet altijd instelbaar. 

  • Contactoppervlak:           
    Geeft aan hoeveel ruimte je op het pedaal hebt om je voet te plaatsen. Hoe groter het contactoppervlak, hoe beter de krachtoverbrenging. 
Bekijk alle e-bike klikpedalen