Welke gravelpedalen passen bij mij?

Voor snelle graveltochten over onverharde wegen is het juiste pedaal van groot belang. Het is een van de drie contactpunten met je gravelbike, dus je mag geen compromissen sluiten bij de keuze voor het juiste pedaal.

Bij het kiezen van de juiste gravelpedalen moet je met een paar dingen rekening houden: Wil je maximale bewegingsvrijheid of efficiënte krachtoverbrenging? Rijd je meer over technisch moeilijke offroad paden of over ontspannen kiezelwegen?

We hebben een kleine gids met de belangrijkste feiten voor je samengesteld. Zo ben je voorbereid en voorzien van de juiste pedalen voor je offroad avonturen.

Gravel-klikpedalen

Maximale grip en een efficiënte krachtoverbrenging - klikpedalen zijn stevig verbonden met de fietsschoen. Daarom verlies je nooit het contact met de pedalen, zelfs niet op intensief en oneffen terrein.

De stevige verbinding tussen voet en pedaal zorgt ervoor dat meer trapkracht kan worden omgezet in snelheid. Vooral tijdens snelle sprints kun je door de trekbeweging kracht uitoefenen over de hele crankomwenteling. 

Om het kliksysteem te kunnen gebruiken heb je de bij het pedaal passende schoenplaatjes nodig en compatibele fietsschoenen. Alle deze onderdelen moeten compatibel zijn met het bijbehorende pedaalsysteem. In de gravelsector wordt de 2-gaats standaard toegepast, die ook in de mountainbikersector wordt gebruikt. Voor de 2-gaats norm moeten de fietsschoenen twee parallelle gaten in de zool hebben.

De zogenaamde cleats vormen de verbinding tussen de schoenen en de pedalen. Ze worden gemonteerd op de schroefdraadplaat op de zool van je gravelschoenen.

Zo blijft je voet altijd in dezelfde ergonomische positie, die je vooraf individueel kunt instellen. Je hoeft je voetpositie tijdens het fietsen niet meer te corrigeren of bij te stellen.

Dankzij de zogenaamde Float-hoek heb je een zekere bewegingsvrijheid bij het gravelen.

Short facts over gravel-klikpedalen

  • Float-hoek:           
    Deze hoek beschrijft hoe ver je je voet naar binnen of naar buiten kunt draaien terwijl je in het pedaal geklikt bent. De bewegingsvrijheid in vastgeklikte toestand.


  • Veerspanning:           
    Geeft aan hoeveel kracht nodig is om de schoen van het pedaal los te maken. Bij veel modellen kan dit individueel worden ingesteld. Voor beginners wordt een lage veerspanning aanbevolen om in lastige situaties snel de voet van het pedaal te kunnen halen.


  • Uitklikhoek:           
    De hoek waarin je je voet naar buiten moet draaien om uit het pedaal te kunnen klikken. Voor beginners is een kleinere uitklikhoek aan te bevelen om het uitklikken te oefenen. De instelling van de uitklikhoek hangt af van het gebruikte kliksysteem en de schoenplaatjes en is niet altijd instelbaar. 


  • Contactoppervlak:           
    Geeft aan hoeveel ruimte je op het pedaal hebt om je voet te plaatsen. Hoe groter het contactoppervlak, hoe beter de krachtoverbrenging. 

Vergelijking verschillende klikpedaalsystemen

Bekijk alle gravel-klikpedalen

Gravel-duopedalen

Flexibiliteit en veelzijdigheid - de combinatiepedalen of ook wel duopedalen genoemd kunnen aan de ene kant als een klikpedaal en aan de andere kant als een platformpedaal worden gebruikt. Je hoeft je dus niet direct vast te leggen en kunt het pedaal individueel aanpassen aan je behoeften.

Zo kun je de mogelijkheden van je fiets uitbreiden. Je kunt de duopedalen namelijk gebruiken met je normale wegschoenen, je gravelschoenen maar ook met speciale fietsschoenen voor klikpedalen. De klikpedaalzijde is altijd SHIMANO SPD compatibel.

Het combinatiepedaal is even geschikt voor woon-werkverkeer op een gravelbike in het dagelijks leven als voor sportief fietsen in de vrije tijd.

Bekijk alle duopedalen

Gravel-platformpedalen

Het platformpedaal, ook wel flat pedal genoemd, is populair vanwege zijn gemakkelijke bediening en ongecompliceerde gebruik.

Flat pedals pedalen zijn niet vast verbonden met de schoen. Daarom kun je gemakkelijk rijden met elk type wegschoenen, fitnessschoenen of speciale flat pedalschoenen. Er is geen speciaal equipment of toebehoren nodig.

Er zijn duidelijke voordelen:

De platformpedalen bieden maximale bewegingsvrijheid tijdens het fietsen en je kunt je voetpositie gemakkelijk aanpassen aan de omstandigheden van het terrein.

Dankzij het opgeruwde of met rubber beklede oppervlak van de pedalen krijg je de nodige controle bij het gravelen.

Het grote contactoppervlak biedt een veilige stand en extra grip.

Voor nog meer grip zijn er platformpedalen met pins. Deze pins drukken in de zool van je schoen en bieden veel grip, zelfs in natte omstandigheden.

Bekijk alle platformpedalen