Welke MTB-pedalen passen bij mij?

Voor snelle MTB-trails over onverharde wegen is het juiste pedaal van groot belang. Als een van de belangrijkste contactpunten met de fiets zijn pedalen en schoenen cruciaal voor een goede en veilige rijervaring. We hebben een gids met de belangrijkste informatie voor je samengesteld. Zo ben je voorbereid en voorzien van de juiste pedalen voor jouw mountainbikeavonturen.

We hebben jouw toestemming nodig om het aanbod van YouTube weer te geven.

Wij maken gebruik van een service van een andere aanbieder om het aanbod van bijvoorbeeld YouTube weer te geven. Deze service kan gegevens over je activiteiten verzamelen. Lees de details en ga akkoord met het gebruik van deze service om de inhoud te kunnen bekijken.

MTB klikpedalen

Bij klikpedalen ben je stevig verbonden met het pedaal via een kliksysteem op de schoen. Daarvoor heb je zowel speciale fietsschoenen met gaten in de zool als bijpassende schoenplaatjes nodig. De schoenplaatjes worden vastgeschroefd in de gaten in de zool van de schoen. Om vast te klikken moet je met een gedefinieerde beweging op de klikpedalen stappen. Wanneer je je hiel naar buiten draait, wordt de verbinding verbroken en kun je je voet weer van het pedaal halen. Vooral voor beginners is het verstandig om het in- en uitklikken te oefenen door tegen een muur, deurpost, enz. te leunen voordat je je eerste rit met de mountainbikekliksystemen maakt.

Dankzij de stevige verbinding tussen schoenen en klikpedalen blijven je voeten altijd in dezelfde positie. De voetpositie kan individueel worden aangepast door de schoenplaatjes te verstellen en maakt een permanente ergonomische voetpositie mogelijk. Afhankelijk van jouw behoeften kun je de positie van de schoenplaatjes zelf in een paar stappen bijstellen tot je de voor jou optimale voetpositie hebt gevonden.

Klikpedalen geven je ook een zeer veilige oppervlak. Door de stevige verbinding tussen de schoen en het schoenplaatje kun je niet van de pedalen glijden.

Het grootste voordeel van klikpedalen is echter de krachtoverbrenging. De vaste verbinding zorgt ervoor dat je niet alleen naar beneden kunt trappen, maar ook in een trekkende beweging omhoog kunt trekken. Hierdoor kun je je kracht nog beter uitoefenen op het pedaal en op de gehele crankomwenteling.

Ondanks de stevige verbinding tussen de schoenen en de pedalen heb je een zekere bewegingsvrijheid tijdens het fietsen dankzij de Float-hoek. Zo kun je maximale prestaties leveren op avontuurlijke off-road trails of steile beklimmingen volbrengen.

Short Facts over mountainbike-klikpedalen

  • Float-hoek:           
    Deze hoek beschrijft hoe ver je je voet naar binnen of naar buiten kunt draaien terwijl je in het pedaal geklikt bent. De bewegingsvrijheid in vastgeklikte toestand.


  • Veerspanning:           
    Geeft aan hoeveel kracht nodig is om de schoen van het pedaal los te maken. Bij veel modellen kan dit individueel worden ingesteld. Voor beginners wordt een lage veerspanning aanbevolen om in lastige situaties snel de voet van het pedaal te kunnen halen.


  • Uitklikhoek:           
    De hoek waarin je je voet naar buiten moet draaien om uit het pedaal te kunnen klikken. Voor beginners is een kleinere uitklikhoek aan te bevelen om het uitklikken te oefenen. De instelling van de uitklikhoek hangt af van het gebruikte kliksysteem en de schoenplaatjes en is niet altijd instelbaar. 


  • Contactoppervlak:           
    Geeft aan hoeveel ruimte je op het pedaal hebt om je voet te plaatsen. Hoe groter het contactoppervlak, hoe beter de krachtoverbrenging. 

Vergelijking verschillende klikpedaalsystemen

We hebben jouw toestemming nodig om het aanbod van YouTube weer te geven.

Wij maken gebruik van een service van een andere aanbieder om het aanbod van bijvoorbeeld YouTube weer te geven. Deze service kan gegevens over je activiteiten verzamelen. Lees de details en ga akkoord met het gebruik van deze service om de inhoud te kunnen bekijken.

Bekijk alle MTB-klikpedalen

MTB duopedalen

Flexibiliteit en veelzijdigheid - de combinatiepedalen of ook wel duopedalen genoemd kunnen aan de ene kant als een klikpedaal en aan de andere kant als een platformpedaal worden gebruikt. Je hoeft je dus niet direct vast te leggen en kunt het pedaal aanpassen aan je behoeften.

Een duopedaal is de juiste keuze voor jou als je wilt profiteren van zowel de voordelen van een klikpedaal als de voordelen van een platformpedaal. Je beperkt jezelf niet en vergroot de mogelijkheden van je fiets, want je kunt zowel met gewone schoenen als met mountainbikeschoenen fietsen.

Voor de platformzijde van het duopedaal heb je geen speciale uitrusting nodig. Of het nu gaat om straatschoenen of andere schoenen - de platformzijde kan altijd flexibel bereden worden. Dit is vooral praktisch als je snel je voet van het pedaal wilt halen omdat je nog wat onzeker bent op de fiets of als je slechts een korte afstand aflegt. 

De klikzijde van je pedaal heeft een groot contactoppervlak en is compatibel met schoenplaatjes die de 2-gaats standaard hebben. Deze speciale metalen plaatjes vormen de verbinding tussen het pedaal en de schoen. Ze worden bevestigd in de twee parallelle gaten op de zool van de fietsschoen en vergrendelen wanneer lichte druk op de pedalen wordt uitgeoefend. Om te ontgrendelen draai je gewoon je hiel naar buiten en het schoenplaatje komt los van het pedaal. Hoeveel kracht nodig is om uit te klikken kan meestal individueel op de pedalen worden ingesteld. Voor beginners wordt een lage veerspanning aanbevolen zodat je je voeten snel weer kunt losklikken. 

Duopedalen zijn bijzonder geschikt voor beginners om vertrouwd te raken met klikpedalen. Wij raden beginners ook aan eerst te oefenen met kliksystemen terwijl ze staan (bijv. leunend tegen een muur of deurpost) voordat ze hun eerste rit met de pedalen beginnen.

Bekijk alle duopedalen

MTB-platformpedalen

Flexibiliteit en bewegingsvrijheid - op het gebied van trail en dirt zijn Flat Pedals (ook wel platformpedalen genoemd) met de bijbehorende schoenen een populaire combinatie. Zowel beginners als meer ervaren mountainbikers grijpen naar deze pedaalvariant.

Met Flat Pedals kun je je voet supersnel van het pedaal naar de grond brengen.

Flat Pedals bieden een groot pedaaloppervlak met metalen pinnen, waarop je met de juiste schoenen een goede grip hebt, zelfs als je over offroad terrein fietst.

Je kunt ook op platformpedalen rijden met straat- of sportschoenen, maar speciale Flat Pedal schoenen worden aanbevolen. Deze hebben een robuuste zool waarvan het oppervlak bestaat uit een zacht en gripvast rubbermengsel dat bijzonder goed hecht aan het platform en de pins. Ze bieden niet alleen aanzienlijk meer grip, maar zijn ook veel langer bestand tegen de belasting dan een straatschoen.

Bekijk alle MTB-platformpedalen