Gids racepedalen

Het pedaal is waarschijnlijk het belangrijkste contactpunt tussen fietsen en fiets - dit geldt ook voor het pedaal van de racefiets. Hier wordt spierkracht overgebracht op de fiets en omgezet in snelheid. Daarom is het bijzonder belangrijk een paar pedalen te vinden dat bij jou past en een optimale krachtoverbrenging garandeert.

In deze gids laten we je de voor- en nadelen van de verschillende pedaalsystemen zien en leggen we uit waar je op moet letten bij de aanschaf van een pedaal. Of je nu een beginner bent of een ervaren wielrenner - hier vind je alle informatie die je nodig hebt.

Race-klikpedalen

Bij klikpedalen voor de racefiets is er een stevige verbinding tussen je wielerschoenen en de pedalen. Dit gebeurt via de schoenplaatjes (cleats). Dit plaatje wordt in de drie, in een driehoek geplaatste gaten in de schoenzool geschroefd en blijft daar zitten. Om in te klikken op moet je met een gedefinieerde beweging op het pedaal trappen, wat in het begin enige oefening vergt. Losmaken gebeurt door de hak zijwaarts naar buiten te draaien. Op het pedaal kun je de veerspanning instellen. Dit bepaalt hoe gemakkelijk je in en uit kunt klikken.  

Maar het in- en uitklikken in racepedalen vergt oefening. Beginners moeten daarom eerst oefenen terwijl ze stilstaan voordat ze hun eerste rit maken. 

Het voordeel van een klikpedaal boven een platformpedaal? Met het klassieke platformpedaal kun je alleen kracht uitoefenen door het pedaal naar beneden te drukken. Met een klikpedaal daarentegen kun je het pedaal ook optrekken. Hierdoor kun je je kracht nog gelijkmatiger overbrengen op het pedaal en dus op de crank.

Een ander voordeel is dat je voeten altijd in de voor jou optimale positie blijven. Je kunt de positie van de schoenplaatjes individueel aanpassen - afhankelijk van hoe de positionering voor jou het beste is. Dit kan je fietstochten ergonomischer maken en gewrichtspijn voorkomen.

Het is ook praktisch dat je niet van de pedalen kunt glijden, zelfs niet bij moeilijke weers- of rijomstandigheden.

Bovendien worden race-klikpedalen gebruikt met speciale wielerschoenen. Deze hebben een hardere zool dan bijvoorbeeld straatschoenen en dus een zekere stijfheid. Dit geeft je voet een nog steviger houvast en verbetert de krachtoverbrenging op het pedaal. Dit minimaliseert het verlies van vermogen en maakt het mogelijk reserves te sparen. 

In tegenstelling tot kliksystemen voor mountainbikes hebben de kliksystemen van racefietspedalen een groter contactoppervlak en dus een betere krachtoverbrenging. Een ander voordeel van pedaalsystemen en schoenplaatjes voor racefietsen is hun lage gewicht. Ze zijn echter ook minder robuust en minder zelfreinigend. Daarom zijn pedaalsystemen voor racefietsen vaak iets gevoeliger dan kliksystemen voor mountainbikes.

Houd er bovendien rekening mee dat als je van je fiets stapt voor een snel uitstapje naar het terras, de schoenplaatjes het lopen bemoeilijken. Voor het lopen met schoenplaatjes raden wij cleatcovers aan. Deze maken het lopen gemakkelijker en beschermen de schoenplaatjes tegen beschadiging tijdens het lopen.

Met adapterplaatjes kun je je klikpedalen tijdelijk veranderen in een platformpedaal. Dit betekent dat je met straatschoenen op je fiets kunt rijden en hem voor meer activiteiten kunt gebruiken, zoals woon-werkverkeer of boodschappen doen. 

Short facts over race-klikpedalen

  • Float-hoek:           
    Deze hoek beschrijft hoe ver je je voet naar binnen of naar buiten kunt draaien terwijl je in het pedaal geklikt bent. De bewegingsvrijheid in vastgeklikte toestand.

  • Veerspanning:           
    Geeft aan hoeveel kracht nodig is om de schoen van het pedaal los te maken. Bij veel modellen kan dit individueel worden ingesteld. Voor beginners wordt een lage veerspanning aanbevolen om in lastige situaties snel de voet van het pedaal te kunnen halen.

  • Uitklikhoek:           
    De hoek waarin je je voet naar buiten moet draaien om uit het pedaal te kunnen klikken. Voor beginners is een kleinere uitklikhoek aan te bevelen om het uitklikken te oefenen. De instelling van de uitklikhoek hangt af van het gebruikte kliksysteem en de schoenplaatjes en is niet altijd instelbaar. 

  • Contactoppervlak:           
    Geeft aan hoeveel ruimte je op het pedaal hebt om je voet te plaatsen. Hoe groter het contactoppervlak, hoe beter de krachtoverbrenging. 

Vergelijking verschillende pedaalsystemen

We hebben jouw toestemming nodig om het aanbod van YouTube weer te geven.

Wij maken gebruik van een service van een andere aanbieder om het aanbod van bijvoorbeeld YouTube weer te geven. Deze service kan gegevens over je activiteiten verzamelen. Lees de details en ga akkoord met het gebruik van deze service om de inhoud te kunnen bekijken.

Bekijk alle race-klikpedalen

Race-duopedalen

Flexibiliteit en veelzijdigheid - met duopedalen zijn er geen grenzen. Duopedalen combineren klik- en platformpedalen in één pedaalsysteem. Optimaal voor flexibele fietsers die willen wisselen tussen beide pedalen of voor beginners die klikpedalen willen proberen.

Duopedalen kunnen aan één kant worden bereden als een platformpedaal met elk type sportschoenen of straatschoenen. Deze zijn vooral populair voor korte afstanden in de stad of ontspannen fietstochten over de weg. 

Aan de andere kant van het pedaal zit een kliksysteem met 2-gaats standaard, dat normaal gesproken wordt gebruikt bij mountainbiken. Daarvoor heb je de juiste fietsschoenen en cleats nodig. De klikpedaalzijde is meestal SHIMANO SPD compatibel.

Het aanbod aan race-klikpedalen is meestal groter dan dat aan duopedalen. Bij racefietsen worden duopedalen namelijk vaak gebruikt door beginners die willen wennen aan klikpedalen. De profs op de racefiets gebruiken de klassieke klikpedalen voor hun wedstrijden en trainingsronden. 

Race-platformpedalen

Hoewel platformpedalen ongebruikelijk zijn bij racefietsen, worden ze ook daar gebruikt. 

Ze scoren dankzij hun gemakkelijke bediening en ongecompliceerde gebruik. Daarom zijn ze bijzonder geschikt voor korteafstandsrijders of beginners op de racefiets.

Het pedaal zit niet vast aan de schoen, dus je kunt er gemakkelijk mee rijden met sportschoenen of sneakers. Dit is praktisch voor korte en sportieve ritjes of een uitstapje naar de ijssalon.

Dankzij het rubberen of opgeruwde oppervlak heb je een stevige grip tijdens het fietsen op de weg. Het grote steunvlak biedt bovendien voldoende ruimte voor een veilige stand van de voet.

Een absoluut pluspunt is de maximale bewegingsvrijheid. De voet van de fietser zit niet vast, zodat hij gemakkelijk kan op- en afstappen, bijvoorbeeld bij verkeerslichten.

Voor nog meer grip zijn er ook platformpedalen met pins. Het contactoppervlak is versterkt met pinnen die licht in de schoenzool drukken. Dit geeft nog meer grip in natte omstandigheden.

Bekijk alle platformpedalen