Trekkingbike gids

Kun je je een leven zonder lichaamsbeweging in de frisse lucht niet voorstellen, zowel in je dagelijks leven als je vrije tijd? Verdiep je in de wereld van de trekkingfietsen en ontdek welke fiets het beste bij je past, welke uitrusting het beste bij je past en waar je op moet letten bij de aanschaf. 

Wat maakt een fiets een trekkingfiets?

Trekkingfietsen zijn echte multitalenten. Of je nu naar je werk gaat of langere tochten buiten de stad maakt, de fietsen brengen je altijd betrouwbaar en comfortabel naar je bestemming.

Een belangrijk kenmerk van deze fietsen zijn de juiste banden. De banden van trekkingfietsen zijn slanker dan die van offroad fietsen. Hierdoor kun je zowel op verharde als onverharde wegen fietsen en ben je nog steeds goed uitgerust voor dagelijks gebruik en wegverkeer. Om op elk moment van de dag niet alleen snel maar ook veilig op je bestemming aan te komen, zijn de fietsen uitgerust met passende verlichting, een bel en spatborden in overeenstemming met het Duitse verkeersreglement (StVZO). Trekkingfietsen hebben ook versterkte frames, waardoor ze bijzonder veerkrachtig zijn en je de mogelijkheid hebt om bagage te vervoeren naast het rijden op ruiger terrein. Een ROSE trekkingfiets is daarom altijd uitgerust met robuuste bagagedragers en extra bevestigingspunten voor extra bagage. Dit maakt de trekkingfiets tot je trouwe metgezel in het dagelijks leven en in je vrije tijd, zodat je moeiteloos je boodschappen kunt doen of een weekendtripje kunt plannen.


Voor wie is een trekkingfiets geschikt?

Trekkingfietsen zijn geschikt voor iedereen die graag langere tochten door de natuur maakt, maar ook mobiel en flexibel in de stad wil zijn.

Comfortabel of liever sportief?

Stel jezelf deze vraag voordat je je volgende trekkingfiets koopt, want niet elk model is hetzelfde.

Op een fiets met een hogere stuurpen en een kortere bovenbuis zit het zadel ver onder het stuur en zit je relatief rechtop. Deze rechte zitpositie biedt je niet alleen meer comfort, maar ook een beter zicht op de weg, maar resulteert in een hogere luchtweerstand en dus lagere snelheden.

Als je op zoek bent naar snelheid in plaats van comfort, kies dan voor een fiets met een sportievere geometrie. Door de langere bovenbuis en het feit dat het zadel zich ongeveer op dezelfde hoogte bevindt als het stuur, wordt het bovenlichaam aanzienlijk naar voren gekanteld zodat je sneller en met minder inspanning kunt voortbewegen.



Wat is de beste manier om mijn bagage te vervoeren?

Op weg naar het werk, na een dagje shoppen in de stad of voor het volgende weekendje weg, rijst al snel de vraag: Hoe vervoer ik mijn spullen? De eenvoudigste oplossing: een fietstas. Maar er is zoveel keuze. Of een zadeltas, stuurtas of bagagedragertas geschikt is voor jou hangt vooral af van hoeveel je wilt vervoeren en waar de bevestiging het meest comfortabel voor je is.

In onze bikepacking gids vind je verschillende modellen, zodat je jezelf niet hoeft te beperken tijdens je volgende tocht.

Tips voor de volgende tour

Kies de juiste route

Hoeveel kilometer je in een bepaalde tijd kunt afleggen, wordt beïnvloed door veel factoren. Naast je algemene conditie en de uitrusting van je fiets, spelen de aard van de route en de geografische kenmerken een grote rol. Rijd je over asfaltwegen of gaan je routes soms over meer uitdagende bospaden? Reis je op vlak terrein of leg je veel hoogtemeters af tijdens je tocht?

Overschat jezelf niet en plan om te beginnen een paar kilometer minder. Als je tijdens de rit merkt dat je meer afstand per dag aflegt, kun je de lengte van de etappes dienovereenkomstig aanpassen.

Must-haves voor elke fietstocht

De fietstassen zitten op de fiets en de route ligt vast, maar wat neem ik eigenlijk mee? Hoe lang de tocht ook is, het is een absolute must voor elke fietser om voldoende water bij zich te hebben. Voldoende vocht is niet alleen belangrijk voor het samentrekken van de spieren, maar ook voor de concentratie. Om ook voor de laatste kilometers nog genoeg energie te hebben, is de juiste voeding ook belangrijk. Koolhydraten in de vorm van haverrepen of bananen zijn je beste vriend tijdens de reis. Om ervoor te zorgen dat je tocht niet vroegtijdig ten einde komt in geval van pech, moet je altijd basisgereedschap bij je hebben zodat je zelf kleine reparaties kunt uitvoeren. Must-haves zijn gadgets zoals een pomp, een binnenband of tubeless patch en een multitool.

De juiste accessoires

De keuze aan elektronische apparatuur voor fietsers is enorm. Van smartphone bevestigingen en eenvoudige fietscomputers tot volledig uitgeruste trainingspartners, er is een geschikte gadget voor elke fietser.  

Als je je fiets gebruikt voor woon-werkverkeer of slechts af en toe een toertochtje maakt zonder competitieve bedoelingen, is een eenvoudige fietscomputer die je de belangrijkste gegevens laat zien, zoals snelheid en afgelegde kilometers, waarschijnlijk voldoende. Maar ben je een absolute outdoorfreak en wil je ook je prestaties bijhouden? Dan is het waarschijnlijk de moeite waard om te investeren in een hoogwaardige fietscomputer. 

In onze gids voor geschikte fietselektronica vind je nog meer informatie over de trainingshulpmiddelen en kun je ontdekken welk product het beste bij jou past.

E-trekkingbikes voor nog meer vermogen

Steeds meer mensen reizen met de e-bike – in de stad of op het platteland. Maar wat zijn nu precies de voordelen van elektrische trekkingfietsen?  

  • Je vermijdt de eindeloze zoektocht naar een parkeerplaats en files in de avondspits.
  • Je bent actief op pad in de frisse lucht zonder al te veel inspanning.
  • Met e-bikes kun je grotere afstanden fietsen, zelfs zonder een gevorderd fitnessniveau.
  • Je bespaart tijd, of je nu naar je werk gaat of op je volgende tour – met een e-bike ben je snel op je bestemming.


Elektrische fietsen hebben echter ook andere belangrijke factoren die je in overweging moet nemen bij je aankoopbeslissing:

  • E-bikes hebben meer onderhoud nodig dan gewone fietsen.
  • E-bikes zijn zwaarder en vervoer in de trein en in de stad is niet zo gemakkelijk als met een niet-gemotoriseerde fiets.
  • E-bikes zijn zwaarder en vervoer in de trein en in de stad is niet zo gemakkelijk als met een niet-gemotoriseerde fiets.
  • Zodra de accu leeg is, kun je je e-bike alleen nog voortbewegen met je eigen spierkracht tot de volgende oplaadbeurt.

Stap uit je comfortzone en stap op je trekkingfiets. Met de juiste tassen, de juiste accessoires en de juiste elektronica ben je uitgerust voor het dagelijks leven en de komende avonturen.