Rosa UNBOUND – De snelste vrouw van Kansas

Rosa Klöser pakt de overwinning in een schitterende sprintfinish in 2024 – en zet de snelste vrouwentijd neer op de UNBOUND 200.
Een lekke band en een val konden haar niet stoppen. Ze maakte in haar eentje de achterstand van twee minuten goed en kwam als eerste over de finish met een tijd van 10:26:02.
Foto's: Sami Sauri

Over Rosa

Rosa Maria Klöser (27) is voor haar studie aan de Copenhagen Business School naar Denemarken verhuisd. Ze schrijft momenteel haar proefschrift. Ze fietst pas twee jaar ambitieus en heeft nog nooit zo'n lange afstand gereden als de UNBOUND.

Over de race

Afstand: 326 km
Hoogtemeters: 3087 m
Rosa's tijd: 10 u. 26 min. 02 sec.
Terwijl de zon opkomt boven het rustige Emporia afgelopen weekend, hangt er spanning in de lucht. Je hoort het getik van freewheels, ontelbare talen vermengen zich tot gedempt gemompel. Fietscomputers piepen en verstoren de stilte voor de storm.

De storm zijn de meer dan 4500 atleten die zich een weg banen over de Flint Hills, langs de eindeloze graslanden van Kansas over onvoorwaardelijke gravelwegen naar de finish in Emporia.
De storm heet UNBOUND - en is de meest prestigieuze gravelrace van het jaar.

Dit jaar stonden onze twee atleten Rosa Klöser en Seb Breuer met grote ambities en goed voorbereid aan de start. Seb startte op vrijdag de 570 km lange UNBOUND XL-afstand, terwijl Rosa op zaterdag om 6 uur 's ochtends Emporia uitrolde voor de elitestart van de vrouwen op de 327 kilometer.

De druk en snelheid in het peloton waren vanaf het begin erg hoog en de race was vanaf de eerste minuut onvoorspelbaar. Rosa kon veilig in de kopgroep blijven en zo de grootste problemen en valpartijen vermijden. Tenminste in de eerste helft van de race...

De gravelwegen van Kansas zijn onverbiddelijk. Overal liggen grote, scherpe stenen langs de brede landwegen en een beetje onoplettendheid, of gewoon een beetje pech, is alles wat nodig is om het vreselijke gesis van banden te horen.

"Na 200 kilometer kwamen we in een zeer technische afdaling met grote stenen en blootliggende geulen, en na een kort moment van onoplettendheid raakte ik zonder te remmen een grote steen en viel ik. Ondanks een lekke voorband kon ik geen tijd verliezen en sprong ik meteen weer op de fiets. Met een CO2-patroon haalde ik ternauwernood het tweede checkpoint, waar ENVE me geweldig heeft geholpen. Met een nieuw voorwiel vervolgde ik mijn weg om de verloren 2 minuten goed te maken."
Rosa weet het gat weer te dichten en na een paar aanvallen van het peloton komt het in de finale aan op een sprint van de 18-koppige kopgroep.

Na 10 uur en 26 minuten sprint Rosa met haar Backroad FF over de finish en verzekert zich van haar eerste overwinning in wat waarschijnlijk de belangrijkste gravelrace van het seizoen is.

" ... Toen ik me realiseerde dat de snelheid van mijn al sprintende rivalen niet meer omhoog ging, trapte ik één keer heel hard en realiseerde ik me dat ik meteen een groot gat kon slaan en won de sprint met een duidelijke marge!"

"UNBOUND winnen is speciaal, maar ik ben nog trotser dat ik de eerste Womens-only editie heb gewonnen in zo'n spannende finale."

backroad-ff

"Niet normaal wat deze bike kan!"

– Rosa Klöser

Bekijk de BACKROAD FF