Unlimited Bike Experience Namibië

Namibië - vaak en terecht het ‘land van de rode duinen’ genoemd. Met mountainbikes in onze bagage troffen we spectaculaire landschappen, adembenemende zonsondergangen, open mensen en een sterke MTB Community in de staat in zuidelijk Afrika. 

Compleet anders dan alles wat we tot nu toe hebben gezien

Dus, met de THRILL HILL als het perfecte reisgezelschap, vertrokken we met het vliegtuig op onze reis naar Namibië.

We wisten niet echt wat we daar konden verwachten. Maar al vanuit het vliegtuig waren we gefascineerd door de adembenemende uitgestrektheid van het Afrikaanse landschap. Als stadsmens ben je zoiets niet gewend, en de aanblik ervan wakkerde onze dorst naar avontuur onmiddellijk aan. 

Na de rit van de luchthaven naar onze accommodatie in Windhoek was het ons meteen duidelijk dat deze reis heel anders zou zijn dan alle eerdere bike trips. 

Eindeloze stoffige gravelwegen omlijst door de overweldigende natuurlijke diversiteit van Namibië en de enthousiaste beschrijvingen van onze bestemmingen door onze gids Marc en chauffeur Charlo zorgden ervoor dat we nauwelijks konden wachten om eindelijk op onze fietsen te stappen. 

Het eerste stof onder de banden

We hadden niet verwacht dat er in Windhoek zo'n hechte MTB Community op ons zou wachten, want in tegenstelling tot typische fietsbestemmingen denkt bijna niemand als eerste aan mountainbiken als hij aan Namibië denkt. We waren des te meer verrast toen onze gidsen ons voorstelden aan de plaatselijke bevolking in Windhoek. Diezelfde middag verkenden we samen de stoffige trails buiten de hoofdstad en waren niet alleen verrast door het goed ontwikkelde netwerk van paden voor mountainbikes, maar ook door de openheid en nieuwsgierigheid van de mensen. 

Onvergetelijke uitzichten over de Namib-woestijn

De volgende dag gingen we per jeep naar de eerste tussenstop van onze reis, Klein-Aus Vista in de Aus-bergen, waar we meteen epische uitzichten en vergezichten voorgeschoteld kregen. Hier wachtte ons een landschap in breedbeeldformaat, ondergedompeld in ontelbare tinten geel en oranje in de glinsterende lucht. De tastbare stilte die ons een aangename ontspanning beloofde na onze eerste avontuurlijke routes was echter slechts de stilte voor de storm - in deze uitgestrektheid van het landschap hadden we helemaal geen zin in ontspanning! 


Want het gebied rond de Aus-bergen wordt niet alleen doorkruist door talrijke gneis- en granietrotsen, maar ook door single trails en onverharde wegen. Deze liggen op een hoogte van ruim 1250 tot 1700 m boven zeeniveau en onthulden een onvergetelijk uitzicht over de Namib-woestijn, waarbij we moeite hadden ons te concentreren op de trail onder de banden. 

Safarigevoel op de fiets

Klein-Aus Vista ligt in een van de meest biodiverse woestijnen op aarde, de zogenaamde ‘Succulent Karoo’. Op de onverwacht gevarieerde trails konden we deze dag zelfs wilde paarden, oryxen, springbokken, struisvogels en jakhalzen spotten - puur safarigevoel!  

Over diverse trails gesproken - onze gids leidde ons door smalle haarspeldbochten, over zandig terrein of stenen en kiezels. Er was werkelijk voor ieder wat wils! Stevige beklimmingen daagden onze bovenbenen uit en uitdagende afdalingen boden talloze mogelijkheden om onze fietsen en lichamen tot het uiterste te drijven, totdat we net zo wanhopig naar water verlangden als de droge rivierbeddingen in de ruige valleien van Klein-Aus. Dit was een van de meest spectaculaire MTB-tochten voor ons, met ongelooflijke indrukken, ook buiten de sportieve ervaring! 

Ansichtkaartenlandschap met eindeloze rotstrails

De volgende dag bracht ons over schijnbaar eindeloze kiezelwegen naar een van Namibiës beroemdste plaatsen. De Spitzkoppe, ook bekend als de ‘Matterhorn van Namibië’, ligt ongeveer 120 km ten noordoosten van Swakopmund te midden van een indrukwekkend zandkleurig maanlandschap van bizarre rotsen. Met de hete wind en dwarrelende zandkorrels in ons gezicht hobbelden we in de jeep naar onze bestemming. Het werd ons al snel duidelijk waarom de Spitzkoppe een van de meest gefotografeerde plekken van het land is, want zijn karakteristieke vorm torent boven het kale woestijnlandschap uit, van verre zichtbaar.  

De beroemde rotsboog ‘Rock Arch’ is ook bekend in deze regio. Natuurlijk mochten we deze gigantisch fotogenieke plek niet missen. We kronkelden langs en door de boog, over bizarre rotspartijen en stofdroge paden, totdat de steeds lager zakkende zon het landschap in een adembenemend licht baadde en we niet meer aan het prachtige schouwspel konden ontsnappen. Maar het zou nog magischer worden... 

Oneindig firmament

De dag liep ten einde en de zon nam afscheid met een schouwspel van stralen en bijna onnatuurlijk felle kleuren. Met scherpe contouren staken bomen en struiken af tegen de gloeiende hemel. Contrasten en kleurenspel zoals alleen Moeder Natuur dat kan. Het landschap stond vormelijk in brand totdat de zwarte sluier van de nacht op ons neerdaalde en we ons camp bereikten. 

In een gebied dat niet door licht vervuild is, verschijnen de sterren die je haast lijkt te kunnen aanraken. Miljarden van hen bedekken de hemel als een lichtgevende sluier. Met talloze foto's en indrukken van de afgelopen dagen in ons hoofd - die door onze pijnlijke benen overigens prachtig werden onderstreept - zaten we rond het kampvuur in ons tentenkamp en bewonderden dit ontzagwekkende schouwspel van de schijnbaar eindeloze sterrenhemel. Ver weg van de wereld. Gelukkig. We begrepen waarom de woestijn voor velen de ultieme bestemming is. Een bestemming die we dankzij de fietsen op een heel bijzondere manier hebben kunnen beleven en die voor ons absoluut onvergetelijk zal blijven! 

Hoe ROSE in Namibië terechtkwam

Op zoek naar indrukwekkende fietsbestemmingen en nieuwe avonturen op de fiets, werden we betoverd door het fascinerende landschap van Namibië. Deze fietstocht door Namibië is het begin van onze nieuwe serie ‘Unlimited Bike Experiences’. 

Speciale dank gaat uit naar onze samenwerkingspartners Ethiopian Airlines, Namibian Tourism Board en DIAMIR, met wier steun wij deze buitengewone en adembenemende reis naar Namibië voor ons allen mogelijk hebben kunnen maken. 

Met het reisbureau DIAMIR zijn we blij een partner aan onze zijde te hebben die zich al jaren inzet op het gebied van milieu & maatschappij en die de lokale bevolking en het lokale bedrijfsleven erbij betrekt om de economie van de reislanden op lange termijn te versterken.