Bikepacking Guide

Spreekt de gedachte aan eindeloze vrijheid je aan en kun je jezelf verliezen in inspirerende verhalen van enthousiastelingen die vertellen over hun avonturen op de fiets? Dan is het tijd om je eigen avonturen te beleven! 

Wat is bikepacking?

Spreekt de gedachte aan eindeloze vrijheid je aan en kun je jezelf verliezen in inspirerende verhalen van enthousiastelingen die vertellen over hun avonturen op de fiets? Dan is het tijd om je eigen avonturen te beleven! 

Wat is belangrijk bij bikepacking?

Bikepacking is simpel gezegd niets anders dan kamperen met je fiets, alleen veel veelzijdiger. Het begrip beschrijft een nieuwe wijze van verkenning op twee wielen, bij voorkeur met een fiets die voor offroad gebruik geschikt is zodat je flexibel bent in de keuze voor je route. 

Wat is het verschil tussen bikepacking en touring?

Bikepacking en touring zijn twee verschillende concepten, maar je kunt ze prima met elkaar combineren. Hier geldt: Jij bepaalt wat je wilt beleven, wat je nodig hebt, hoe lang en op welk soort fietsen je onderweg wilt zijn. Het mooie is dat je de talrijke mogelijkheden met elkaar kunt combineren en aan de tocht die jij voor ogen hebt kunt aanpassen.

Touring

Als je een klassieke fietstocht plant, ben je in de regel een langere periode onderweg door landen, steden en dorpen. Bij touring rijd je op een klassieke toerfiets en zoek je verharde straten op i.p.v. de wildernis en onverharde paden. Je maakt gebruik van de mogelijkheid je fiets zo vol mogelijk te pakken. De klassieke touringuitrusting bestaat uit 6 tassen die je bevestigt aan bagagedrager, lowrider en stuur.

Bikepacking

Bij bikepacking draait het om actie en avontuur, kies je graag onverharde bos-, weide- en grindpaden en soms ook eens een snelle trail - pure actie en avontuur. Tijdens bikepacking wil je vooral de natuur ervaren. Meestal beperk je je reis tot enkele dagen of maak je een klassieke overnight-trip en slaap je misschien in een tent of onder de blote hemel. Maar heel eerlijk: Als dat een beetje te veel voor je is, begin dan met een verblijf in pensions of kleine herbergen langs je route.

Welke fiets is geschikt voor bikepacking?

Aangezien bikepacking inhoudt dat je veel offroad rijdt, heb je ook een fiets nodig die daarvoor geschikt is. Ook hier geldt: Jij bepaalt welke fiets het beste bij jouw bikepacking-plannen past. Zowel gravelbikes als mountainbikes hebben op dit vlak veel sterke kanten en zijn ideaal voor een volgend avontuur. Om de juiste fiets voor bikepacking te vinden, moet je jezelf 2 vragen stellen. 1. Op welke ondergrond wil ik rijden? En 2. Wil ik vering op mijn fiets?

Op welke ondergrond wil ik rijden?

Denk bij de keuze voor de banden aan de ondergrond waarop je wilt rijden. Geen enkel onderdeel van de gravelbike is voor de rijervaring zo belangrijk als de banden. Vuistregel: Hoe breder de band, hoe meer modder, trails en water hij aankan, maar ook de rolweerstand op verharde wegen is des te groter.

Wil ik vering op mijn fiets?

Bij het heftigere offroad gebruik en avontuurlijke trails is een MTB met vering de juiste keuze. Bij gevarieerde routes met verharde en onverharde wegen en gravelpaden kun je ook op een gravelbike zeer goed uit de voeten.

De BACKROAD: Meer afstand. Meer offroad. Meer avontuur.

De BACKROAD is de perfecte adventure bike, niet alleen vanwege zijn gravel-specifieke geometrie, enorme flex op het zadel en ruime bandenvrijheid. Onze gravelbike, de BACKROAD, beschikt over talrijke bevestigingspunten en is daarmee zeer veelzijdig en geschikt voor bikepacking. Zowel op het frame, de vork en de trapas is het mogelijk bagage te bevestigen. Je kunt je gravelbike hierdoor zeer individueel beladen. Hier geldt: Zo weinig mogelijk maar zo veel als nodig. En het belangrijkste: Neem zin in avontuur mee!


Welke tassen heb ik nodig?

De bikepacking-uitrusting bestaat uit een frametas, stuurtas en zadeltas. Bij de keuze voor de juiste fietstassen moet je er op letten dat ze waterdicht zijn, zodat je bagage ook in de regen droog blijft. Hier vind je een selectie van frame-packs, handlebar-packs en seat-packs van verschillende merken.
Wat zijn musthaves voor bikepacking?

Waar wacht je nog op?

Iedereen verlangt naar vrije tijd om tot rust te komen en je lichaam en geest fit en gezond te houden. Of je nu aan de dagelijkse sleur wilt ontvluchten of de wereld wilt verkennen - dat bepaal jij zelf. Het maakt niet uit waar en met wie! Het juiste moment is nu gekomen. Waar wacht je nog op?

Cyclestories

Met de BACKROAD door IJsland

Lees meer

ROSE Bikes X Seb Breuer – Badlands 2022

Lees meer