Gravel adventure - Met de Backroad door IJsland

Half augustus laten we de Midden-Europese hittegolf achter ons en vluchten naar het hoge noorden. IJsland begroet ons zoals we hadden verwacht: lichte motregen en lage temperaturen. En wind. Maar het hoge noorden laat zich al snel van zijn zonnige kant zien.

Tekst: Lena Koller / Foto: Mathäus Gartner

Een kort uitstapje in de hoofdstad Reykjavik voordat we naar het zuiden gaan.

Trouwens, we zijn onderweg met de Backroad. Deze gravelbike is precies de juiste keuze voor onze fietstocht. Een wendbare en tegelijkertijd comfortabele fiets, waarmee we heel veel kilometers kunnen afleggen, ongeacht de ondergrond die we in IJsland tegenkomen. En bovendien maakt de mogelijkheid om verschillende bikepacking tassen te bevestigen de fiets perfect voor onze geplande bikepacking reis.

Reykjavik doet meer aan als een dorp, wat ons plattelanders meteen aanspreekt. We trakteren onszelf op een ontbijt in een klein café, waar het aanbod van zoete kaneelbroodjes onze monden doet openvallen. Zodra we de stad op de gravelbike achter ons hebben gelaten, volgen vaak schijnbaar eindeloze wegen, met aan de ene kant de zee en aan de andere kant een heuvelachtig, steppeachtig landschap. Dorpjes zijn steeds dunner gezaaid, maar de kuddes schapen en paarden worden talrijker. 

Na de regen en een kleine snack eindelijk op de fiets

Voorlopig overheersen de grijze tinten en de soms sterkere, soms zwakkere motregen. Maar we laten ons daardoor niet tegenhouden. We hebben ons gelukkig op alle weersomstandigheden voorbereid. In augustus kan het erg wisselvallig zijn in deze regio. De koele zeewind brengt je niet echt in de vakantiestemming, maar heeft op ons wel een kalmerend en tegelijkertijd avontuurlijk effect. We hebben lekkere warme en functionele outfits bij ons om ons te beschermen tegen kou en wind.


Het eerste natuurhoogtepunt van onze reis

Een gigantische gletsjertong reikt bijna tot in de zee - en, zijn dat zonnestralen?! In het zachte avondlicht zien de kleuren en het landschap er nog indrukwekkender uit. Diep zwart zand en blauw gletsjerijs, te midden van groene heuvels en ruige rotsformaties. Zee, gletsjer, zand?! Het is bijna moeilijk voor ons om deze sterke contrasten in het landschap te begrijpen. We besluiten bij het laatste beetje licht nog een paar kilometer te fietsen, maar de kustwind trekt nu echt aan. We komen letterlijk niet meer vooruit en ik word op de tweebaansweg van de ene rand naar de andere geschoven. Op van de spanning bereiken we door deze storm maar net onze verblijfplaats. 

Bijna te mooi om waar te zijn

Midden in de natuur in een beekje op jacuzzitemperatuur stappen - en dat bij een buitentemperatuur van 10 graden. Helaas is deze voorstelling inderdaad te mooi om waar te zijn en is deze ‘natuurlijke pool’ slechts lauw. Na het bad zit ik nog te rillen en kijk uit naar warme soep en de slaapzak. De gestage regen die op het tentdak klettert went snel en we vallen al snel in slaap.

Na een paar dagen aan de kust verlaten we de ringweg richting het binnenland

Onverharde paden met uiteenlopende ondergronden en beekoversteken maken de tocht avontuurlijk. En we zijn er heel eerlijk: zo leuk! Na enkele uren door steppe- en woestijnachtige landschappen komen we aan op onze bestemming. Een klein tentendorp voor avonturiers en kampeerders lijkt een oase in het midden van de pampa. We bouwen er ook onze tent op en zetten er koffie. 

Na 80 kilometer dwars door de pampa, eindelijk beschaving

De volgende dag pakken we onze fietstassen in met ladingen snoep en chocolade - we willen terugfietsen naar de kust. We rijden over schijnbaar eeuwig lange geasfalteerde wegen, waarvan het einde ergens aan de horizon lijkt te vervagen. Deze vlaktes zijn fascinerend ongewoon, want wij zijn het gewend dat er altijd wel ergens een berg aan de horizon opdoemt. Mijn energie is helemaal op als we 's avonds op de camping aan de kust aankomen.

Zoiets maak je waarschijnlijk maar één keer in je leven mee.

Het kleine vissersdorpje bruist. De receptioniste op de camping is beduusd. Opeens zijn er hier en nu opeens een heleboel mensen. Waarom? Vanwege Fagradalsfjall. Een vulkaan die op slag wereldberoemd werd toen hij besloot lava te spuwen. We gaan naar de voet van de krater om het natuurspektakel van dichtbij mee te maken. Eerst vernemen we alleen lawaai en opgewonden mensenstemmen. En dan verschijnt hij voor onze ogen, op nauwelijks 400 meter afstand. Een zwarte vulkaankrater die niet stopt met het spuwen van gloeiende geel-rode lava. De vuurballen springen meters de lucht in. De stromende lava, duizenden graden heet, doorkruist het aardoppervlak als aders die elk leven binnen enkele seconden zouden oplossen. Mensen zitten hier op een paar meter afstand, mobiele telefoons en camera's in de aanslag om deze momenten vast te leggen. Er hangt een euforische en tegelijkertijd bijna dramatische stemming in de lucht. 

We hebben IJslands vuur gevangen en komen terug

Onze bikepackingreis zat vol indrukken waar we nog lang aan zullen terugdenken. De contrasten en de onvoorspelbaarheid maken een reis naar IJsland tot iets unieks, waarbij voortdurend het gevoel doorklinkt dat je zoiets waarschijnlijk maar één keer in je leven zult meemaken. 

De bike

Backroad-green

Backroad

Veelzijdige, carbon gravelbike voor jouw volgende offroad avontuur

vanaf € 2541

Bekijk de Backroad