Tips voor het fietsen met kinderen
Je wilt je kinderen voor de wielersport winnen, maar ze zijn nog aan de kleine kant? Wat dacht je als instap van een fietstocht met je kind? Hier een paar tips om je tocht goed voor te bereiden.
Uitrusting: voor kleintjes en groten
Kinderen hebben in principe dezelfde uitrusting nodig als volwassenen – vooral als ze zelf rijden. Een goede helm, functionele kleding en natuurlijk een fiets die bij het routeverloop past, moeten sowieso voorhanden zijn. Voordat je aan de tocht begint, moet je alle fietsen nog eens goed controleren.
Een kind dat in een fietskar zit, moet een helm dragen omdat het zich anders bij een val lelijk kan blesseren. Let er op dat de kwetsbare kinderhuid voldoende tegen de zon beschermd is. Regenkleding en warme reservekleding moeten eveneens ingepakt zijn. Neem voldoende drinken en gezonde, energierijke snacks mee.
Vooral voor jongere kinderen die nog niet zelfstandig kunnen fietsen is een interessante route erg belangrijk. Moeten de kleine gezinsleden te lang in een fietskar zitten, raken ze snel verveeld en beginnen ze te spartelen of te zeuren. Verdeel de tocht daarom in kortere etappes en zorg ervoor dat er ook in de pauzes interessante uitdagingen zijn. Dat kan bijv. een restaurant zijn of een leuke speeltuin.
Veilig met de fietskar: korte etappes, weinig verkeer, vlakke wegen
Zorg ervoor dat de kleintjes hun energie kwijt kunnen. Tijdens pauzes kun je ze uitdagen met fysieke spelletjes zoals tikkertje of verstoppertje. Het is van voordeel dat je de route voor een eerste fietstocht met een kind goed kent of je een goed bewegwijzerd traject kiest, zodat de reis door oriënteringsproblemen niet onnodig wordt verlengd. Handig is in dat geval een navigatiesysteem voor de fiets.
Vergeet niet dat je het gewicht van je spruit evenals dat van de fietskar omhoog moet torsen. Dat kan zelfs een geoefende wielrenner voor een onverwachte uitdaging stellen. Houd bij de planning van de route dus rekening met je eigen conditie. Kies liever vlakke en goed toegankelijke wegen met weinig verkeer.
Kleuters: Fit tot 20 kilometer
Kleuters kunnen al dagtochten van tot 20 kilometer aan. Natuurlijk verschilt dat van kind tot kind. Als je kind dagelijks fiets, kun je hem of haar ook een meerdaagse tochten met korte dagetappes toevertrouwen.
Neem toch beslist een fietskar mee voor als de kleine renner moe wordt voordat het doel is bereikt. Ook een koppelstuk om de kinderfiets aan je eigen fiets te bevestigen is een goede mogelijkheid.
Fietsen met schoolgaande kinderen: Plezier aan de uitdaging
Schoolgaande kinderen beleven in de regel veel plezier aan de uitdaging van een fietstocht. Het beste kies je een interessant doel als extra stimulans, bijvoorbeeld het huis van opa en oma, een pretpark of een vakantiewoning. Dagtochten van 20 tot 50 kilometer moeten normaliter voor zelfs ongetrainde kinderen vanaf zes geen probleem zijn.
Wat kinderen erg leuk vinden is het snelle trainingseffect: al na een tot twee dagen merken ze dat het fietsen ze beter af gaat en ze aan het eind van de dag minder vermoeid zijn. Op de eerste dagen moeten de etappes derhalve kort zijn, met verloop van tijd kunnen ze langer worden.
Successen meten en uitdagingen inplannen
Kinderen houden ervan hun successen te meten - en aansluitend daarmee te pronken. Het is derhalve een uitstekende motivatie om gereden kilometers te documenteren en ook hoogtemeters te meten, bijvoorbeeld met een fiets-app. Bij het plannen van de route kun je het beste vlakke passages met lichte beklimmingen combineren. Zo bied je jouw kind uitdagingen en kan het later op prestaties trost zijn - een boost voor het zelfbewustzijn van je kind.
Veiligheid staat op de eerste plaats
Je kind te motiveren is belangrijk, maar veiligheid staat op de eerste plaats - het is daarom belangrijk naar je kind te luisteren en daar zo goed mogelijk op in te gaan. Jaag je kind nooit op. De snelheid en lengte van de route richten zich altijd naar het zwakste lid van de groep. Als je kind te moe wordt, neem dan gerust een pauze.
Als dat nodig is, leg dan een stuk van de route af met een andere vervoersmiddel zoals een bus of trein, of overnacht vroeger dan gepland. Want vermoeidheid leidt tot onoplettendheid en verhoogt het gevaar op een val of blessures. Datzelfde geldt voor passages die te veel van een kind vergen. Als je een fietstocht met kinderen op papier plant is de moeilijkheidsgraad niet altijd goed in te schatten. Zoek in geval van twijfel liever een eenvoudiger alternatief of kies voor een ander vervoersmiddel.