Fitnessbike gids

Met een fitnessbike kun je niet alleen intensief trainen, maar ook op hoge snelheid ontsnappen aan het dagelijkse leven en je training combineren met je dagelijkse woon-werkverkeer. Maar wat maakt een fiets precies tot een fitnessapparaat en waar moet je op letten?

Wat is een fitnessbike?

Een fitnessfiets combineert de essentiële kenmerken van een dynamische racefiets met het dagelijkse karakter van een gebruikelijke stadsfiets. De factoren lichtheid, snelheid en rijplezier spelen een grote rol en worden omgezet door de ergonomie en hoogwaardige componenten. In tegenstelling tot indoor training met een hometrainer wordt hier praktisch gedacht en wordt de sport met veel plezier op alledaagse trajecten uitgevoerd.

De voorwaarden voor snel rijden en een hoge reactiesnelheid zijn een recht stuur, nauwkeurige versnelling en betrouwbare hydraulische schijfremmen. De bijbehorende ergonomie is ingesteld op een rechtere zitpositie dan bij een racefiets, maar de sportieve geometrie van het frame blijft vergelijkbaar. Ook de smalle banden tonen de band met de wielersport. Ze zijn ontworpen voor een glad wegdek en zijn daarom zeer geschikt voor hoge snelheden tijdens je training. Om zo goed mogelijk uitgerust te zijn voor dagelijks gebruik, zijn de handvatten en zadels meestal iets meer gericht op comfort dan bij een fiets die alleen voor performance is ontworpen. Daarbij komen nog de verlichting en de spatborden die de weersomstandigheden en het tijdstip van de dag geen excuus laten zijn voor een goede training.

Welke spieren train je tijdens het fietsen?

De spieren in de benen en billen worden het meest gebruikt tijdens het fietsen. Maar ook het steunapparaat voor rug, heupen en buik wordt versterkt door de gelijkmatige beweging. Hoe meer spieren je opbouwt tijdens langere ritten met een constante snelheid, hoe beter je calorieën verbrandt tijdens het fietsen. Veel fietsen kan dus een positief effect hebben op gewichtsverlies of vetverbranding en kan helpen hart- en vaatziekten of beroertes te voorkomen.

Kan een e-bike bijdragen aan mijn conditie?

Het is geen geheim dat een gewone fiets zonder motorondersteuning meer spierkracht vraagt dan een gemotoriseerde e-bike. Maar desondanks zijn er nu ook e-bikes als fitnessvariant. Dat komt omdat de oefening in principe hetzelfde is, dus het doet goede dingen voor je gezondheid, in welke mate dan ook. Fietsen brengt je cardiovasculaire systeem op gang en met een e-bike kun je gemakkelijk bepalen hoe ver je wilt gaan binnen je conditie op basis van het door jouw gekozen ondersteuningsniveau.

Doordat een fitness e-bike niet meteen aanvoelt als de meest inspannende oefening van je leven, kan hij je helpen jezelf doelen op het gebied van snelheid, uithoudingsvermogen en kracht te blijven stellen. Onder het motto ‘hoger, sneller, verder’ durf je met het beetje extra wind in de rug geheel nieuwe afstanden en langere tochten af te leggen en blijf je ondanks de motor lichamelijk fit.

Welke fitnessbikes zijn er?

De belangrijkste vraag hierbij is: Welke soorten fitnessfietsen zijn er eigenlijk en wat is geschikt voor jou? Doorslaggevend is hier het gewenste gebruiksdoel:


  1. Fitnessbikes

    Een fitnessbike is geschikt voor dagelijks gebruik en traint je op snelheid en uithoudingsvermogen op de weg. Hierdoor is een fitnessbike geschikt voor dagelijkse training zonder dat je die extra hoeft te plannen.

    Bekijk de fitnessbikes


  2. Gravelbikes

    Een gravelbike maakt indruk met zijn offroad-performance. Grind, kasseien of onverharde wegen - je hebt geen speciale ondergrond nodig om lekker te kunnen knallen. 

    Bekijk de gravelbikes

Waar moet ik aan denken tijdens de training?

Of het nu gaat om doelgerichte intervaltraining of gewoon fit blijven door de dagelijkse afstanden af te leggen die je normaal gesproken met de auto aflegt, het belangrijkste is dat je naar je lichaam luistert. Zorg ervoor dat je aan de belangrijkste voorwaarden voor een prettige training, zoals de juiste houding voor je wervelkolom en gewrichten, voldoet. De optimale cadans voor een gewrichtsvriendelijke training is ongeveer 70 tot 90 omwentelingen per minuut, hoewel de persoonlijke voorkeur daar natuurlijk buiten kan liggen. Daarom is het belangrijker je cardiovasculaire systeem niet te zwaar te belasten, maar door continuïteit en uithoudingsvermogen trainingssucces te bereiken en je conditie optimaal te verbeteren.


Meer tips voor een gezonde training met de e-bike:

  • Rijd regelmatig en in een constant tempo om je conditie op lange termijn te verbeteren, spieren op te bouwen en vet te verbranden.
  • Kies het ondersteuningsniveau dat bij je past, afhankelijk van de ondergrond en de snelheid, en je zult merken dat je de motor geleidelijk aan steeds minder hoeft te gebruiken voor je training. 

Welk accessoires heb ik nodig?

Jouw motivatie hangt natuurlijk ook samen met de juiste accessoires, want wie wil er nu in de regen staan zonder jas of zonder water op een warme dag?

De juiste kleding voor weer en wind is essentieel voor je gezondheid, want kou na inspanning kan het immuunsysteem verzwakken. Voldoende water en eventueel een energiereep voor onderweg voorzien je lichaam van voldoende energie, zodat je altijd gemotiveerd bent om nieuwe trainingsdoelen te stellen en te behalen.  

Elke sport vereist ook bepaalde beschermingsmiddelen. Als je met je fiets traint, moet je daarom zeker een helm en voldoende reflectoren dragen om op elk moment van de dag veilig op de weg te zijn, vooral in het verkeer.

Andere gadgets zoals een fitnesstracker, hartslagmeter, fietsnavigatiesysteem of dergelijke helpen je om je vooruitgang te documenteren en je te motiveren je doelen te blijven nastreven.  

Kom van de bank en start je training in je eigen tempo. Met ROSE fitnessbikes, belangrijke fietsonderdelen en accessoires en de juiste kleding ben je voorbereid op komende trainingen.