Mountainbike gids

Onze MTB-gids helpt je bij de oriëntatie in de veelzijdige wereld van het mountainbiken en bij de zoektocht naar de juiste fiets. We leggen hier uit welke fiets geschikt is voor welk gebruiksdoel, welke uitrusting je nodig hebt en wat er verder nog bij het mountainbiken komt kijken.
ROSE Mountainbike Guide

Dit moet je meenemen als je wilt mountainbiken

Mountainbiken is meer dan alleen een sport. Samen met je fiets laat je de dagelijks beslommeringen achter je en ben je klaar voor nieuwe uitdagingen, actie en een ultiem gevoel van vrijheid. Beleef de natuur vanuit nieuwe perspectieven en les je dorst naar avontuur.

Schaf een mountainbike aan als de volgende vier punten op jou van toepassing zijn:

  • Je bent graag in de natuur
  • Je bent niet bang voor een beetje modder
  • Je bent telkens op zoek naar lichamelijke en mentale uitdagingen
  • Je deinst op zijn tijd niet terug voor waaghalzige toeren

Wat kenmerkt een mountainbike?

Hoewel er grote verschillen zijn tussen de verschillende MTB-categorieën, hebben deze bikes toch enkele dingen gemeen. Een van de overeenkomsten van de verschillende MTB's is dat ze allemaal geschikt zijn voor offroad gebruik.

Daarom zijn ze nagenoeg allemaal uitgerust met een verende voorvork en relatief brede en dikke banden. Hoogwaardige fietsen hebben tegenwoordig meestal een hydraulische schijfrem om op elke ondergrond over de juiste remkracht en veiligheid te beschikken. 

Wat je mist op de meeste mountainbikes zijn vast gemonteerde lampen, spatborden en een bagagedrager, want echte MTB’s zijn niet per se bedoeld voor gebruik op de weg. Wil je de fiets gebruiken voor dagelijkse activiteiten, dan moet je eventueel een paar dingen upgraden.

MTB Eigenschappen

Welke verschillende mountainbikes zijn er?

De verschillende MTB-disciplines zijn thuis op uiteenlopende tracks. Daarom is de vereiste uitrusting soms zeer verschillend en is niet elke fiets geschikt voor elk traject. We geven je hier een globaal overzicht van de verschillende MTB’s.

Mountainbikes kunnen afhankelijk van de vering en demping worden onderverdeeld in twee categorieën: hardtail en full suspension bikes, of kortgezegd fully’s. 

Hardtail MTB's

De hardtail heeft een verende voorvork, is uitermate veelzijdig en zeer geschikt om een solide basis te leggen voor je rijtechniek.

  • ongecompliceerd en onderhoudsarm
  • lichter dan de meeste fully’s
  • vaak goedkoper in aanschaf

Full Suspension MTB's (Fully's)

Een fully is, zoals de naam al aangeeft, volledig geveerd - dus met een verende voorvork en een schokdemper achter.

Wat kan een fully:

  • meer comfort en rijprestaties voor het beoogde gebruiksdoel
  • meer tractie en stabiliteit wat leidt tot hogere snelheden bergaf en meer controle op lastige passages  
Hardtail Fully

Veerweg en geometrie

Fietsen kunnen echter niet alleen worden gecategoriseerd op basis van vering en demping, want voor nagenoeg alle gebruiksdoelen zijn er zowel hardtails als fully’s.

Voor verschillende trajecten en ondergronden heb je ook de keuze uit diverse veerwegen. Van 100 mm tot 200 mm is het aanbod uitgebreid. Als je kijkt naar de veerweg krijg je een eerste indruk van de capaciteiten van de fiets. Deze waarde dient echter alleen ter oriëntatie. 

Dan is er nog de framegeometrie. Als je onze fietsen bekijkt, stel je vast dat de frames in de regel heel verschillende vormen hebben. De vorm van het frame is belangrijk voor het gebruiksdoel van de fiets, omdat deze het rijgedrag doorslaggevend bepaalt. 

Geometrie

ROSE MTB-CATEGORIEËN

Is mountainbiken überhaupt iets voor mij, wat is eigenlijk crosscountry, enduro of downhill en welke fiets past bij mij?

Cross Country

Gebruiksdoel: bergachtige tochten op boswegen

Vering: Hardtail of fully, tot 120 mm, licht gebouwd

Bij crosscountry, de meest oorspronkelijke vorm van mountainbiken, draait alles om uithoudingsvermogen en snelheid. Hier kun je alles van jezelf eisen, zowel bergaf als bergop. Onze CC-fietsen zijn dan ook ontworpen om te presteren en de nadruk ligt op een lichte constructie en efficiëntie. Je rijdt in de regel op bos- en veldpaden, makkelijke trails, maar soms ook op grind- of asfaltwegen.  In deze categorie vind je zowel hardtails als fully’s van aluminium of carbon, die door hun eigenschappen geschikt zijn voor sportief gebruik, maar ook voor dagelijkse tochten naar kantoor of school


Crosscountry

Trail

Gebruiksdoel: zowel toertochten als lastige trails in bergachtig terrein

Vering: 130 mm tot 150 mm, hardtail of fully, robuust maar zo licht mogelijk

De trail-bike is niet gebouwd voor een bepaalde discipline. Integendeel, hij is ontworpen om veelzijdig inzetbaar te zijn en veel mogelijkheden te bieden. Met deze allmountain-fiets zijn lange tochten in vlakker terrein geen probleem, maar ook lastige trails, kleine jumps en drops behoren tot zijn repertoire. De trail-bike is dus de allrounder onder de MTB's en geschikt voor nagenoeg alle rijders, van beginners tot profs. Door zijn veelzijdigheid kun je de hem gebruiken voor sportieve ritten in je vrije tijd of voor het dagelijkse woon-werkverkeer.


Trail

Enduro

Gebruiksdoel: lastige trails, jumps en drops, in beperkte mate geschikt voor toertochten

Vering: tot 170 mm, fully, zelden hardtail, robuust en minder nadruk op gewicht

Enduro is waarschijnlijk een van de meest veeleisende manieren om te mountainbiken. Deze discipline, die vaak in wedstrijdverband wordt beoefend, vereist veel rijtechniek, uithoudingsvermogen en kracht. De tracks zijn soms ruw, steil en uitdagend, met middelgrote tot grote jumps of drops. Je fietst de berg op en gaat niet met de lift. Dienovereenkomstig zijn de fietsen uitgerust met voldoende veerweg. Hun geometrie is meer gericht op gravity, maar maakt het ook mogelijk bergop te trappen. Omdat enduro-bikes het soms hard te verduren krijgen, zijn ze over het algemeen iets zwaarder dan typische trail-bikes - dat maakt ze minder geschikt voor dagelijks gebruik op asfalt.


Enduro

Freeride

Gebruiksdoel: ruige en lastige trails, grote jumps en drops, bike park, niet erg geschikt om bergop te rijden

Vering: tot 190 mm, fully, robuuste constructie, nauwelijks nadruk op gewicht

Zoals de naam al aangeeft, draait het er bij freeride om dat je doet waar je zin in hebt: routes vrij interpreteren, jumps stylen en creatief zijn. Net als bij downhill is de freerider duidelijk georiënteerd op het rijden bergaf. De tracks zijn dan ook tamelijk ruw, steil en bezaaid met grote drops en jumps - beslist een van de meest adrenalinepompende disciplines van het MTB’en. Aangezien de freeride-bike een zeer specialistische fiets is, komt hij eigenlijk ook alleen op de voor hem bestemde paden tot zijn recht, dus bikeparks en trailcenters. Voor broodjes halen is hij niet bedoeld.


Freeride

Downhill

Gebruiksdoel: hoofdzakelijk bike park, ruige en lastige downhill trails, grote jumps en drops

Vering: tot 200 mm, zeer robuust, geen compromissen ten gunste van een laag gewicht

De absolute gravity-discipline: bij downhill draait alles om snelheid en adrenaline. Deze categorie voelt zich thuis op lastige, ruwe en steile trails met hoogteverschil, grote drops en jumps. Hier ben je aan het juiste adres als je je bergaf uit wilt leven. Om de berg weer op te komen heb je echter een lift nodig, want downhill-bikes krijg je door hun geometrie nauwelijks een heuvel op getrapt. Daarom tref je echte downhillers doorgaans alleen in het bikepark aan en niet bij dagelijkse ritten door de stad naar kantoor of school. 


Downhill

Dirt

Gebruiksdoel: Dirttrack, pumptrack, grote sprongen

Vering: tot 120 mm, hardtail of fully, robuust en licht

Op klassieke MTB-routes in het bos tref je deze fietsen niet zo snel aan, want het zijn pure jump-bikes die op speciale tracks thuishoren. Op dirttracks of pumptracks komen hun kwaliteiten tot hun recht. De geometrie en afmontage zijn gericht op grote jumps en maximale manoeuvreerbaarheid voor stunts. Op dirtjump-bikes vind je geen versnellingen, omdat ze gewoon niet nodig zijn. Voor dagelijks gebruik zijn ze dan ook niet geschikt. Maar voor jibbing, d.w.z. het spelen met trucs en obstakels, in de stad of in het skatepark, is de dirtjumper precies wat je nodig hebt.


Dirt
Zoals je ziet, is mountainbiken ongelooflijk veelzijdig, met veel mogelijkheden en verschillende fietsen. ROSE Bikes biedt een breed assortiment aan fietsen, onderdelen en uitrusting aan, allemaal in één shop, gemakkelijk vanuit huis of ter plaatse met individueel advies.
  • Diversiteit

    Binnen ons aanbod aan MTB’s vind je fietsen voor nagenoeg elk gebruiksdoel: ook voor jou is er de passende ROSE bike.

  • Modern design

    Met het moderne ROSE industrie-design profiteer je niet alleen van waanzinnige rij-eigenschappen, maar ook van een flinke portie style.

  • Built in Bocholt

    ROSE staat voor Duits kwaliteitsvakmanschap met ervaring in de wielersport sinds 1907.

  • All in One

    Bij ROSE vind je alles wat je nodig hebt om aan je volgende fietsavontuur te beginnen.