DIN-normen

1_ICONs_Bild+Text-Modul_DESK

Categorie 1

Tot deze categorie behoren fietsen en e-bikes * die worden gebruikt op verharde straten en wegen, waarbij de banden bij een gemiddelde snelheid voortdurend contact met de bodem hebben en waar hoogteverschillen incidenteel voorkomen. De gemiddelde snelheid ligt tussen de 15 en 25 km/u en hoogteverschillen mogen 15 cm niet overstijgen. Het beoogde gebruiksdoel betreft recreatieve tochten. Er zijn geen bijzondere rijvaardigheden vereist.
Gemiddelde snelheid: 15 tot 25 km/h
Hoogteverschillen: <15 cm
*e-bikes = 250W, ondersteuning tot 25km/h
Overzicht classificaties

2_ICONs_Bild+Text-Modul_DESK

Categorie 2

Tot deze categorie behoren fietsen en e-bikes* waarop de beschrijving onder categorie 1 van toepassing is en die bovendien gebruikt kunnen worden op onverharde wegen en grindpaden met gematigde stijgingen en dalingen. De banden hebben bij een gemiddelde snelheid voortdurend contact met de bodem hebben en hoogteverschillen die 15 cm niet overstijgen komen incidenteel voor. Onder deze omstandigheden kunnen er hobbelige ondergronden voorkomen en kunnen de banden het contact met de ondergrond herhaaldelijk verliezen. Het beoogde gebruiksdoel betreft recreatieve tochten.Er zijn geen bijzondere rijvaardigheden vereist.

Gemiddelde snelheid: 15 tot 25 km/h

Hoogteverschillen: <15 cm

*e-bikes = 250W, ondersteuning tot 25km/h

3_ICONs_Bild+Text-Modul_DESK

Categorie 3

Tot deze categorie behoren fietsen en e-bikes *, waarop de beschrijvingen onder categorie 1 en 2 van toepassing zijn en die bovendien worden gebruikt op onverharde paden, op hobbelige wegen, offroad en op niet ontsloten paden. Voor het gebruik van deze fietsen moet een bepaalde mate aan technische bekwaamheid aanwezig zijn. Ook sporadische sprongen met een max. hoogte van 60 cm behoren tot het gebruiksbereik van deze fietsen, waarbij bij onervaren rijders onzuivere landingen kunnen voorkomen die het risico op schade aan de fiets aanzienlijk vergroten.

Hoogteverschillen: < 60 cm

Aanbevolen rijvaardigheden: technische vaardigheden en ervaring vereist

*e-bikes = 250W, ondersteuning tot 25km/h

4_ICONs_Bild+Text-Modul_DESK

Categorie 4

Tot deze categorie behoren fietsen en e-bikes* waarop de beschrijvingen onder categorie 1 t/m 3 van toepassing zijn. Deze fietsen zijn ook geschikt voor afdalingen op onverharde paden, rotsachtig terrein en steilere hellingen, bij snelheden tot 40 km/h. Sprongen mogen niet hoger zijn dan 120 cm. Door de zwaardere belasting van deze fietsen dienen ze regelmatig op eventuele beschadigingen of materiaalmoeheid gecontroleerd te worden.

Hoogteverschillen: < 120 cm

Aanbevolen rijvaardigheden: goede technische vaardigheden, ervaring en een goede beheersing van de fiets vereist

*e-bikes = 250W, ondersteuning tot 25km/h

5_ICONs_Bild+Text-Modul_DESK

Categorie 5

Tot deze categorie behoren fietsen en e-bikes* waarop de beschrijvingen onder categorie 1 t/m 4 van toepassing zijn en die bovendien worden gebruikt voor extreme sprongen of afdalingen op onverharde wegen bij snelheden van meer dan 40 km/h of een combinatie daarvan. Typisch voor de fietsen uit deze categorie is dat ze in bikeparks en op downhill trails gebruik worden. Draag derhalve bij het rijden op deze fietsen beschermers en controleer ze regelmatig op eventuele beschadigingen of materiaalmoeheid..

Hoogte van hoogteverschillen en sprongen: >120 cm

Aanbevolen rijvaardigheden: uitstekende technische vaardigheden, ervaring en beheersing van de fiets vereist

*e-bikes = 250W, ondersteuning tot 25km/h

6_ICONs_Bild+Text-Modul_DESK

Category 6

Tot deze categorie behoren fietsen en e-bikes waarop de beschrijving onder categorie 1 van toepassing is en die bovendien worden gebruikt voor (intensieve) wedstrijden of andere gelegenheden, waarbij snelheden van meer dan 50 km/h worden behaald, bijvoorbeeld afdalingen of sprints.

Gemiddelde snelheid: 30 tot 55 km/h

Hoogteverschillen: <15 cm

Aanbevolen rijvaardigheden: technische vaardigheden en ervaring vereist

*e-bikes = 250W, ondersteuning tot 25km/h