E-bike gids

Zonder aandrijving door het leven? Niet meer. Een vliegende start maken tijdens je volgende fietstocht, snel en stijlvol door de stad of kilometerslang uitwaaien - e-bikes zijn overal voor in. Duik in de wereld van de elektrische fietsen en vind, de verschillende modellen vergelijkend, de ondersteuning, tips en het advies dat je nodig hebt.

Ontdek de wereld van elektrische fietsen

De e-bikekoorts is uitgebroken. Elke generatie is tegenwoordig gefascineerd door het moeiteloos bewandelen van nieuwe wegen, en dat is niet voor niets. Zowel beginners als fietsliefhebbers kunnen met een hogere actieradius nog meer van de natuur genieten. Geëlektrificeerde ondersteuning is niet bedoeld om te luieren, maar juist als motivatie om steeds een beetje verder, hoger & sneller te gaan. Geen enkele andere fiets geeft je de vrijheid die een e-bike biedt.

Zo combineer je op alle paden die je tegenkomt rijplezier en fitness, avontuur en milieubewustzijn - ook als soms grotere hindernissen of grindwegen jouw weg kruisen. Jij beslist wat je e-bike doet en waar hij je naartoe brengt. De enorme actieradius van een oplaadbare lithium-ion batterij maakt nagenoeg alles mogelijk.

Snel en toch stijvol op de fiets? Dat kan ook op een e-bike. Compromissen aangaan is niet nodig, want zelfs een accu met een grote actieradius en een krachtige motor kunnen elegant in het frame worden verwerkt.


Waar wacht je nog op? Begin je avontuur en stap op de gemotoriseerde fiets waarnaar je op zoek was. Of je nu in de stad woont of een dorpeling bent, onze mooie wereld zal je dankbaar zijn als je de auto wat vaker laat staan - pak je e-bike en ga voor groen.

Evolutionize your life!

Wij presenteren: De diversiteit van de e-bikes van ROSE. Hier vind je alles wat je hart begeert, of je nu een beginner bent of een volleerde professional - een e-bike opent een hele nieuwe wereld voor jou. Maar let op: lezen op eigen risico. De kans is namelijk groot dat je nooit meer een andere fiets wilt. Want niet alleen de hoogwaardige componenten wakkeren je passie voor elektrisch rijden aan. Wat bieden premium ROSE e-bikes:

  • krachtige motoren van BOSCH, SHIMANO & MAHLE
  • premium accu’s van de beste merken met een lange levensduur
  • bijna geruisloze aandrijving
  • hydraulische schijfremmen voor meer veiligheid
  • prachtige designs

Wat je moet weten over e-bikes

Informatie overload: Pedelec vs. E-bike?

Er zijn veel termen die je kunnen verwarren als je de beste e-bike wilt aanschaffen. Dat geldt ook voor deze twee soorten fietsen - zijn ze niet eigenlijk identiek? Wij scheppen duidelijkheid en zetten alle informatie die je voor de aankoop nodig hebt op een rij.

Met de term ’pedelec’ wordt een fiets aangeduid die een gemotoriseerde aandrijving heeft die actief wordt zodra jij begint te trappen. Het woord ’e-bike’ staat voor hetzelfde type fiets: een fiets die je ondersteunt tot een snelheid van 25 km/h en dat vanaf de eerste trap. Een S-pedelec is een gemotoriseerd voertuig waarvoor een rijbewijs en een kentekenbewijs nodig zijn. Met een S-pedelec rijd je op de weg in plaats van het fietspad en word je tot 45 km/u ondersteund.

Wat hebben alle E-bikes gemeen?

Alle elektrische fietsen hebben een gemotoriseerde aandrijving en ondersteunen je tot een snelheid van 25 km/h. Absoluut noodzakelijk voor een aangename rijervaring zijn een sterke motor, een krachtige accu en een soepele verbinding tussen ketting- of riemaandrijving en motor. Zo komt de gewenste ondersteuning tot zijn recht. Om te schakelen tussen de verschillende rijmodi van Eco tot Turbo of om de verlichting in te schakelen, hebben alle e-bikes een goed toegankelijke bediening.

Welke verschillende afmontages zijn er en wat kun je ermee doen?

Geen enkele fiets is zo flexibel en heeft zo'n grote actieradius als een e-bike. Je kunt bijna elke route moeiteloos rijden maar ook de ondersteuning tot een minimum beperken om jezelf uit te dagen. De keuze voor de verschillende onderdelen is niet zo omvangrijk. Toch kun je met zorgvuldig geselecteerde banden en versnellingen nog meer uit jezelf en de fiets halen.

Hier kunt u meer te weten komen over de afzonderlijke onderdelen:

E-bikeversnellingen (A)

E-bike versnellingssystemen

Doorgaans heb je bij elektrische fietsen de keuze uit een naaf- of derailleurversnellingssysteem. Het hangt van het gebruiksdoel en je persoonlijke ervaringen af welke fietscategorie voor jou interessant is.

E-bikeaandrijving (B)

E-bikeaandrijving

Er gaat niets boven een krachtige aandrijving. Kies ik een ketting of een tandriem? Een ketting biedt een hoge efficiëntie en een sportieve rijervaring, maar vergt ook regelmatig onderhoud en een goede verzorging. Een riem heeft minder onderhoud nodig en door de geringe slijtage gaat hij ook langer mee. Bovendien is hij, ondanks zijn effectiviteit, bijna geruisloos en is de fiets


lichter dan met een kettingaandrijving.

E-bikemotor (C)

E-bikemotor

Doe geen concessies als het om de keuze voor de motor gaat. Wij bieden motoren van bekende merken zoals BOSCH en Shimano en monteren deze in het midden van de fiets. Dit zorgt voor een harmonieuze aandrijving en dus voor voldoende evenwicht. Een krachtige motor kan je in sommige gevallen enorm helpen. In een bergachtige omgeving is flink wat vermogen erg handig, waar in de stad of tijdens korte ritten een lichte ondersteuning al volstaat.E-bikeaccu (D)

E-bikeaccu

Bij de accu’s zijn er verschillen die invloed op je actieradius hebben: het hangt van de fabrikant, motorconfiguratie en het gebruiksdoel af welke accucapaciteit voor jou geschikt is. Bergachtige landschappen en rechte stukken beïnvloeden de actieradius, net als het totale gewicht inclusief bagage of de door jouw gekozen rijmodus.E-bike display (E)

E-bike display

De meeste e-bikes hebben een klein display dat de snelheid, de resterende actieradius en de mate van ondersteuning weergeeft. Tegenwoordig zijn er naast innovatieve displays ook apps die interessante informatie vastleggen en functies zoals navigatie en fitnesstracking mogelijk maken.E-bikeremmen (F)

E-bikeremmen

Omwille van de veiligheid bieden schijfremmen van Shimano een bijzonder aangename rijervaring, zelfs bij neerslag of een nat wegdek. Een gelijkmatige remkracht is veiliger op een gladde ondergrond en gaat overmatige slijtage tegen. Voor jouw eigen veiligheid zijn in het openbare wegverkeer verlichting aan voor- en achterzijde evenals een bel verplicht.E-bikebanden (G)

E-bikebanden

Een andere belangrijke factor zijn de banden. Er zijn speciale banden voor e-bikes en deze zijn zeer robuust. De betere bescherming tegen lekrijden en zware belasting is vooral te danken aan de verstevigde zijwanden en een betere grip op diverse ondergronden.